Skocz do zawartości

[amotyzator] R7 - objawy za niskiego ciśnienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam R7 Elite 80mm (2009r.) nabity został ok. 3 miesiące temu na 100psi (przy zakupie) tak więc już trochę nim pojeździłem; dzisiaj po kilku dniach przerwy w jeździe zauważyłem że widelec na "luz" na 30% skoku...czy jest to objaw za niskiego ciśnienia?

Napisano

nie, był "sprężysty" na pełnym skoku (zaznaczę że jeżdżę tylko po asfalcie, także nic nie jest powybijane)

ten "luz" jest na ok. 30% skoku gdy naciskam na kierownice - jest wyczuwalny tym wyraźniej im bardziej zablokuję amortyzator (amor ma 6 opcji blokady);

Napisano

Niezbyt rozumiem, SAG(wstępne ugięcie) powinien być, Manitou zaleca 12-16 mm. przy 80 mm skoku (12 mm na asfalt wystarczy).

Olej w prawej goleni jest ?

Napisano

hmm...dziwne żeby tak nagle coś padło (przejechałem 2tys. km) - sprawdzę jutro pompką ciśnienie...dodam że nie jest to "zapaść" bezwładna na te ok. 30mm - po prostu czuję że pierwsze 30mm idzie lżej a następnie już ciężej;

Napisano

Możesz poczytać to :

http://www.manitou.com.pl/widelce_manitou_2007.pdf

Cytat
że nie jest to "zapaść" bezwładna na te ok. 30mm - po prostu czuję że pierwsze 30mm idzie lżej a następnie już ciężej;

Może być mało oleju w komorze tłumika , tym bardziej , że piszesz :

Cytat
ten "luz" jest na ok. 30% skoku gdy naciskam na kierownice - jest wyczuwalny tym wyraźniej im bardziej zablokuję amortyzator (amor ma 6 opcji blokady);

Tłumik dochodzi do oleju i zaczyna zwalniać. (poziom oleju i jak mierzyć podane w instrukcji powyżej)

Napisano

właśnie zmierzyłem: SAG na pełnym odblokowaniu to 35mm (po nabiciu, o ile pamiętam było 10mm); czy istnieje taka opcja że po prostu przez te 3 m-ce ciśnienie powoli sobie malało (nie sprawdzałem już po pierwszym nabiciu - nie posiadam pompki) i dało taki objaw?...

Napisano
  Cytat
czy istnieje taka opcja że po prostu przez te 3 m-ce ciśnienie powoli sobie malało (nie sprawdzałem już po pierwszym nabiciu - nie posiadam pompki) i dało taki objaw?...

Istnieje.

Napisano
  TFSiak napisał:
właśnie zmierzyłem: SAG na pełnym odblokowaniu to 35mm (po nabiciu, o ile pamiętam było 10mm); czy istnieje taka opcja że po prostu przez te 3 m-ce ciśnienie powoli sobie malało (nie sprawdzałem już po pierwszym nabiciu - nie posiadam pompki) i dało taki objaw?...

Skoro SAG tak wzrósł to raczej na pewno wina zbyt niskiego ciśnienia - możliwe że trochę powietrza zeszło, ale trochę to dziwne - amor prawie nowy, więc powietrza nie powinno ubywać (w moim R7 ciśnienie spada o ~10psi mniej więcej przez pół roku).

Napisano

W starszych R7 było to dość częste zjawisko. Na forum zgłaszało to parę osób. Miałem R7 z 2007 i też musiałem oddać go do serwisu bo w pewnym momencie zaczął tracić po 10 psi na dzień. Nowsze egzemplarze już nie są tak "puszczalskie", ale też się zdarzyć może.

Napisano

A ja mam R7 z 2006 i nie zgubił chyba nawet 1 PSI jeszcze. (nie pompowałem od początku 2008 roku i nie widzę różnicy)

Napisano

hmm...niestety nie była to wina za niskiego ciśnienia - po dobiciu powietrza jest to samo - czyli widelec jakby się "zapada" na 3-4cm a następnie jest twardy - nawet na pełnym zablokowaniu;

...jeszcze sprawdzę poziom oleju /wg. instrukcji Manitou/ - choć nie było żadnych wycieków

• 3 tygodnie później...
Napisano

Niestety wyżej wymienione objawy nie były objawem za niskiego ciśnienia - widelec jest uszkodzony;

Napisałem meila do przedstawiciela Manitou w PL i otrzymałem następującą odpowiedź:

Usterka polega na niewłaściwym zalaniu amortyzatora olejem oraz potrzebne będą drobne modyfikacje w tłumiku kompresji Absolute

Niestety mój nowy amortyzator R7 padł po 3 miesiącach jazdy /wyłącznie asfalt/ w szczycie sezonu...nie sądze abym ponownie kupił produkt tej firmy...widelec za ponad 1tys. zł okazał się niewiele wartym złomem :)

Także to był mój pierwszy i ostatni amorek firmy Manitou :D

p.s. Czy w woj. lubelskim jest jakiś autoryzowany serwis Manitou?...

Napisano

Miałem to samo w tym samym amorze, wymieniałem olej na początku sezonu, i po jakimś czasie jakieś 40% skoku zrobiło się "martwe", rozebrałem go znowu, wyczyściłem, wymieniłem olej (wlałem więcej niż podczas poprzedniego serwisu) i teraz amorek pracuje tak jak powinien. Żadnych "drobnych modyfikacji" w tłumiku świadomie nie dokonywałem :)

Ps. Taki serwis nie eliminuje stukania podczas pracy, ale nie mówimy o tym w tym temacie.

Napisano
  Cytat
Niestety mój nowy amortyzator R7 padł po 3 miesiącach jazdy /wyłącznie asfalt/ w szczycie sezonu...nie sądze abym ponownie kupił produkt tej firmy...widelec za ponad 1tys. zł okazał się niewiele wartym złomem

Także to był mój pierwszy i ostatni amorek firmy Manitou

No to żebyś sie nie zdziwił , bo inne też potrafią się powalić, a niektóre źle pracują już od początku :icon_lol:

Poczytaj sobie na tym forum o powalonych Marcokach, lub źle działających od nowości RS-ach ;)

A Wigwam zrobił sobie przerwę do 23-08-2009

Napisano

hmm.no dzięki - w takim razie gdy ponownie otworzą serwis w Wawie udam się tam

W dniu 9.08.2009 o 20:00, Rulez napisał:

No to żebyś sie nie zdziwił , bo inne też potrafią się powalić, a niektóre źle pracują już od początku ;)

Poczytaj sobie na tym forum o powalonych Marcokach, lub źle działających od nowości RS-ach :)

OK - ale tak czy inaczej gdy "renomowany" amor pada - humor potrafi się popsuć... ;)

Napisano
  Cytat
OK - ale tak czy inaczej gdy "renomowany" amor pada - humor potrafi się popsuć...

jak się mam czuć - mam 3 widelce Manitou z tego 2 były w naprawie gwarancyjnej (w R7 tłumik) i właśnie chcę zamówić czwarty Manitou ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.