almaster Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jak w temacie. Mam kasetę xt. Podczas jazdy czasem czuć mrowienie na niektórych przełożeniach, później znika. Czasem znów się pojawia. Od czego to zależy?. Napęd jest czysty, nasmarowany Rohloffem. Oprócz tego gdy kładę rower do góry nogami i "pedałuję rękoma" , czuję lekkie wibracje. To normalne?. Przepraszam że znów zakładam temat, ale nigdzie odpowiedzi nie znalazłem. Każdemu z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker92 Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Mam identyczny problem, zaobserwowałem też znaczne drgania wózka przerzutki podczas pedałowania (na niższych przełożeniach bardziej). Dzieje się tak od nowości i jak na razie po przejechaniu 1000km nic się nie poprawiło Kaseta to: CS-HG 30, łańcuch: HG 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ja mam lekkie dragnia, podobnie. Dodam że z tyłu mam oprócz kasety xt, przerzutkę xt shadow, piaste novatec na 4 maszynówki, troszkę ocierającą tarcze hydraulika o zacisk hayes sole, a łańcuch to też deore xt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikol Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 mam od niedawna podobny problem, po wymianie przezutki na xt shadow zaczelo sie takie mrowienie (przy czym ze na wczesniejszej przezutce nie bylo takiego problemu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 A dobrze macie ustawioną tzw. śrubę B? Podobne objawy (drgania przerzutki) są gdy górne kółko wózka znajduje się za blisko kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Oddalone kółko jest tak,że nie ma prawa dotknąć kasety. Zastanawia mnie czy jak kręcicie napędem rękoma, to czujecie jego pracę? Bo ja czuje nie wielkie wibracje na 3-9. Dodam że mi przerzutka się nie trzęsie, jedynie wózek czasem , a kółka przerzutki podbijają łańcuch do góry. Ale to przy przełożeniach 3-1,2-1, których się nie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canar Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 obstawiam zużyty napęd(wyciągnięty łańcuch bądź zjechana kaseta najprędzej) lub sporą różnicę w klasach poszczególnych komponentów, choć co do drugiego stwierdzenia własnego doświadczenia nie mam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Napęd ma przejechane zaledwie 100 km...różnicy w klasie praktycznie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfeat Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Mam dokładnie ten sam problem. I co, udało się komuś to naprawić? albo inaczej: wykryć przyczynę tego mrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A kółeczka w przerzutce nie są zużyte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfeat Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Byłoby to możliwe gdyby rower nie był nowy A w moim przypadku to sie ukazało już 3 dni po zakupie.. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 tak jak kolega wyżej napisał górne kółko przerzutki ma kontakt z zębami koronek w kasecie, wystarczy naciągnąć sprężynę aby oddalić przerzutkę od kasety, poza tym napęd potrzebuje się dotrzeć tak do 200km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.