Skocz do zawartości

[kaseta] mrowienie

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Mam kasetę xt. Podczas jazdy czasem czuć mrowienie na niektórych przełożeniach, później znika. Czasem znów się pojawia. Od czego to zależy?. Napęd jest czysty, nasmarowany Rohloffem. Oprócz tego gdy kładę rower do góry nogami i "pedałuję rękoma" , czuję lekkie wibracje. To normalne?. Przepraszam że znów zakładam temat, ale nigdzie odpowiedzi nie znalazłem. Każdemu z góry dzięki za pomoc ;)

Mam identyczny problem, zaobserwowałem też znaczne drgania wózka przerzutki podczas pedałowania (na niższych przełożeniach bardziej). Dzieje się tak od nowości i jak na razie po przejechaniu 1000km nic się nie poprawiło ;) Kaseta to: CS-HG 30, łańcuch: HG 40

Oddalone kółko jest tak,że nie ma prawa dotknąć kasety. Zastanawia mnie czy jak kręcicie napędem rękoma, to czujecie jego pracę? Bo ja czuje nie wielkie wibracje na 3-9. Dodam że mi przerzutka się nie trzęsie, jedynie wózek czasem , a kółka przerzutki podbijają łańcuch do góry. Ale to przy przełożeniach 3-1,2-1, których się nie stosuje.

obstawiam zużyty napęd(wyciągnięty łańcuch bądź zjechana kaseta najprędzej) lub sporą różnicę w klasach poszczególnych komponentów, choć co do drugiego stwierdzenia własnego doświadczenia nie mam:)

• 1 rok później...

tak jak kolega wyżej napisał górne kółko przerzutki ma kontakt z zębami koronek w kasecie, wystarczy naciągnąć sprężynę aby oddalić przerzutkę od kasety, poza tym napęd potrzebuje się dotrzeć tak do 200km

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...