wojtek44b Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Cześć Spodobała mi się dyscyplina jaką jest downhill i zacząłem sobie trenować na łagodnych trasach ale niestety moja przerzutka shimanowska nie chce współpracować... z tego co czytałem SRAM ma w miarę sztywne te przerzutki i chyba było by to dobre rozwiązanie. Może mi ktoś polecić jakiś tańszy model przerzutek srama? będę musiał dokupić pewnie manetki, ale czy bedzie możliwa praca taka że z przodu shimano a z tyłu sram?? Pozdrawiam;) Rower nie jest w sumie przeznaczony do downhillu wiec będzie to tylko tanie rozwiązanie tymczasowe bo zbieram na rower bardziej przystosowany do takich warunków;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Cześć... Z tańszych rozwiązań możesz spróbować X-5 http://www.allegro.pl/item693385329_sram_x_5_system_1_1.html cena 70zł i manetki też X-5 albo gripshift 5.0 już co wolisz cena około 100zł na allegro. przednie manetki współparcują bez problemu z shi i sramem. To takie tańsze rozwiązane. Możesz próbować z wyższymi grupami. Pamiętaj tylko, że rower ma konkretne przeznaczenie i jeżeli jest to rower do XC, to nie nadaje się do takich zastosowań i jak najszybciej zbieraj na jakąś zjazdówke. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Miałem kilka przerzutek Shimano (starszych, nowszych.. od Acera do XT) ostanio jeździłem na SLX. W swoim rowerze przez ostatnie lata miałem u siebie Sram X.9 i X.0, a u dziewczyny był X.5 i śmiem twierdzić, ze przesiadka na Srama daje poprawe, ale nie az na tyle drastyczną, by warto było pakować w to kupę kasy na nową przerzutkę i manetki. Najlepszym rozwiazaniem byłoby przerzucenie się na przerzutkę z krótszym wózkiem (a jeśli to już zabawa w zjazd na całego, to nawet na przerzutke szosową). Oczywiście z szosową przerzutką nie pojeździsz z górską kaseta z największą zębatką np. 32 i nie pociągniesz zestawu biegów 3x9, ale skoro ma być w dół, to tak wielkiego znaczenia to nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek44b Napisano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To w jakich przerzutkach mogę szukać tego krótkiego wózka?? Bo bardziej mi chodzi o to zęby zmienić przerzutkę w rowerze mtb, w 2 rowerze będę już bardziej kompletował osprzęt typowo zjazdowy rower 1 ma mieć przeznaczenie normalne : gdzieś pojeździć po mieście lesie szosach i potrenować mięśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ja również polecę kupno Srama X5. Konstrukcja jest tak samo wytrzymała jak wyższe {x7 / x9, x0} - w przeciwieństwie do starszych przerzutek, z plastikowymi częściami wózka. X5, występuje na allegro często i gęsto w postaci z krótkim wózkiem. Kupiłem sobie taką przerzutkę do roweru xc {wcześniej miałem stare 7.0} i jestem pozytywnie zaskoczony. Współpracuje mi przerzutka z napędem 22-34-44 i kasetą 11-30 8biegową. DO jazdy z górki właśnie krótki wózek, lub przerzutka szosowa, wersje SGS z długim wózkiem siędo tego tak dobrze nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.