Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] Do jazdy z górki;)

wojtek44b

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :rolleyes:

Spodobała mi się dyscyplina jaką jest downhill i zacząłem sobie trenować na łagodnych trasach ale niestety moja przerzutka shimanowska nie chce współpracować...

z tego co czytałem SRAM ma w miarę sztywne te przerzutki i chyba było by to dobre rozwiązanie. Może mi ktoś polecić jakiś tańszy model przerzutek srama?

będę musiał dokupić pewnie manetki, ale czy bedzie możliwa praca taka że z przodu shimano a z tyłu sram??

Pozdrawiam;)

Rower nie jest w sumie przeznaczony do downhillu wiec będzie to tylko tanie rozwiązanie tymczasowe bo zbieram na rower bardziej przystosowany do takich warunków;P

Cześć...

Z tańszych rozwiązań możesz spróbować X-5 http://www.allegro.pl/item693385329_sram_x_5_system_1_1.html cena 70zł

i manetki też X-5 albo gripshift 5.0 już co wolisz cena około 100zł na allegro. przednie manetki współparcują bez problemu z shi i sramem.

To takie tańsze rozwiązane. Możesz próbować z wyższymi grupami. Pamiętaj tylko, że rower ma konkretne przeznaczenie i jeżeli jest to rower do XC, to nie nadaje się do takich zastosowań i jak najszybciej zbieraj na jakąś zjazdówke.

Pozdrawiam

Miałem kilka przerzutek Shimano (starszych, nowszych.. od Acera do XT) ostanio jeździłem na SLX. W swoim rowerze przez ostatnie lata miałem u siebie Sram X.9 i X.0, a u dziewczyny był X.5 i śmiem twierdzić, ze przesiadka na Srama daje poprawe, ale nie az na tyle drastyczną, by warto było pakować w to kupę kasy na nową przerzutkę i manetki.

Najlepszym rozwiazaniem byłoby przerzucenie się na przerzutkę z krótszym wózkiem (a jeśli to już zabawa w zjazd na całego, to nawet na przerzutke szosową). Oczywiście z szosową przerzutką nie pojeździsz z górską kaseta z największą zębatką np. 32 i nie pociągniesz zestawu biegów 3x9, ale skoro ma być w dół, to tak wielkiego znaczenia to nie ma.

To w jakich przerzutkach mogę szukać tego krótkiego wózka?? Bo bardziej mi chodzi o to zęby zmienić przerzutkę w rowerze mtb, w 2 rowerze będę już bardziej kompletował osprzęt typowo zjazdowy :) rower 1

ma mieć przeznaczenie normalne : gdzieś pojeździć po mieście lesie szosach i potrenować mięśnie :D

Ja również polecę kupno Srama X5. Konstrukcja jest tak samo wytrzymała jak wyższe {x7 / x9, x0} - w przeciwieństwie do starszych przerzutek, z plastikowymi częściami wózka.

X5, występuje na allegro często i gęsto w postaci z krótkim wózkiem. Kupiłem sobie taką przerzutkę do roweru xc {wcześniej miałem stare 7.0} i jestem pozytywnie zaskoczony.

Współpracuje mi przerzutka z napędem 22-34-44 i kasetą 11-30 8biegową.

DO jazdy z górki właśnie krótki wózek, lub przerzutka szosowa, wersje SGS z długim wózkiem siędo tego tak dobrze nie nadają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...