Skocz do zawartości

[amortyzator] RS Dart 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wziąłem się dzisiaj za czyszczenie i regulacje rowerku...i gdy wszystko było już zrobione pomyślałem że może rozdłubie amortyzator ponieważ jakiś czas temu padła mi blokada skoku ( słyszałem że to dość częsta usterka w tym modelu).

Któregoś dnia chciałem go zablokować i tak rzadko to robię no ale...ku mojemu zaskoczeniu blokada w ogóle się nie włączyła... <_< . No cóż...jeździłem tak dłuższy czas i jakoś mi to nie przeszkadzało...lecz po pewnym czasie zauważyłem że amor zrobił się jakby twardszy i zmniejszył się skok ;)

Więc dzisiaj rozkręciłem ten przełącznik przy prawej goleni i wyciągnąłem taki jak by wałek? nie wiem jak to nazwać...od dołu śrubka na imbusa z jakąś sprężynką i metalową podkładką a reszta sam plastik...2 dziurki w które dmuchając i przekręcając śrubką która miała blokować skok...przepuszczały powietrze...nie wiem czy tak ma być czy nie...w goleni był taki błękitny płyn jak by do mycia naczyń... :) gdy uginałem amora wydobywały się jak by bulki...nie wiem czy tak być powinno... :D Skręciłem wszystko do kupy wcześniej czyszcząc wszystko i amor jak chodził tak chodzi dalej a blokada nie działa dalej... <_<

Mam nadzieje że nie zgubiła mnie moja natura majsterkowicza i rozkręcając to czegoś nie uszkodziłem... :mellow:

Ktoś jest w stanie pomóc jak to zrobić? Czy jest to usterka czysto serwisowa której nie da się samemu zrobić bądź może którąś część trzeba wymienić? :rolleyes:

Proszę o pomoc i z góry dziękuje :thanks:

Dodam tylko że jest to seryjny amor z Treka 4500 z 2008 roku jeśli ma to jakieś znaczenie... ;)

Napisano

Powiem Ci tylko, że mam identyczny amor z identycznym problemem. Na moje nie powinieneś mieć także tłumienia. W tym tygodniu wymieniam na inny. Nie będę podejmował próby reanimacji ponieważ potencjalny koszt naprawy oddala mnie od nowego ,innego amora.

Napisano

Odziwo tłumienie jest...i działa bez zarzutu... ;) Też mam zamiar wymienić amor na nie co wyższej klasy lecz na chwile obecną fundusze na to nie pozwalają...więc muszę się wstrzymać i jakoś "przemęczyć" się jeszcze z tym...więc naprawa by mnie nieco uszczęśliwiła ;)

Może jednak ktoś coś wie na ten temat i jest w stanie pomóc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...