Lucca Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Witam Zamierzam dokonać pewnej modernizacji, zmiany w moim rowerku. Mianowicie planuję zakup nowej ramy full suspension. Elementem ograniczającym wybór, oprócz kasy oczywiście, jest amortyzator, który pozostanie- Rock Shox Reba '09. Jak wiecie jej skok można ustawić na ~80, 100, 120 mm. Budżet którym dysponuję i którego nie chcę i nie mogę przekroczyć to 3,5 tys (rama + damper). Dodam tylko, że mam 186cm wzrostu, ważę ok 78kg. Rowerek służyć będzie do jazdy po beskidzkich i gorczańskich szlakach:) Jak na razie mam dwa zestawy do wyboru. Proszę napiszcie co o nich sądzicie. Mile widziane ew. inne propozycje. Zestaw 1. "ekonomiczny" Rama Poison Arsen + Rock Shox Monarch 4.2 Zestaw 2. Rama Specialized FSR XC ´09 + Fox Triad II Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.
DominikM Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Lucca - przerabialiśmy ostatnio podobny temat, poszukaj... Człowiek wybierał rowery, mając możliwość jazdy testowej - zgodnie z przewidywaniami i zaleceniami został szczęśliwym posiadaczem Speca z Foxem.
DAMIAN24 Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 jak do reby 120mm to może Giant Trance X + fox rp23, nie wiem do końca ile to kosztuje ale można się chyba zmieścić albo poszukać lekko używanej
Lucca Napisano 20 Lipca 2009 Autor Napisano 20 Lipca 2009 Dowiedziałem się dzisiaj, że dystrybutor Gianta jest "wyprzedany " z ram. Pozostaje albo dzwonić po sklepach i pytać, czy coś jeszcze mają, albo czekać na nową kolekcję i niestety nowe ceny...
Rulez Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Ja bym sie zastanowił nad Rockrider 9.1 , virtualne zawieszenie , cały rower można znależć na wyprzedaży za 2700 , rama pod amor 120 mm.
wojtekkrakow Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Właśnie to samo chciałem zaproponować. Jest wprawdzie trochę ciężki (pod 14kg) , ale jak piszesz masz Rebe, a i opony które tam są to strasznie ciężkie kloce, więc zmieniając te dwie rzeczy będziesz już bardzo blisko 13kg.
Janisław Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Ja bym sie zastanowił nad Rockrider 9.1 , virtualne zawieszenie , cały rower można znależć na wyprzedaży za 2700 , rama pod amor 120 mm. Ostatnio pojeździłem trochę tym Rockriderem (9.2, ale rama chyba ta sama) na Warszawskim Targówku - mają tam egzemplarze testowe. I szczerze mówiąc na papierze wygląda bardzo fajnie ale jakoś dziwnie mi się jeździło. Pierwsza uwaga to rozmiar - teoretycznie powinna na mnie pasować L-ka, ale okazała się za duża No i może to kwestia ustawień, ale tyłem bujało jak łajbą na pełnym morzu mimo SAG-u w granicach 20%. Pewnie trzeba trochę czasu spędzić z pompką i instrukcją ale pozytywnie mnie to nie nastawiło do tej ramy (może kwestia zmiany tłumika). Inna sprawa, że według mnie jest ona po prostu brzydka no ale różne są gusta Kwestię komponentów pomijam, bo to indywidualna sprawa, chociaż też zdziwiła mnie kiepska praca Juicy 5 - przód z tarczą 160mm (raczej nie zapowietrzony bo klamka się nie zapadała) ledwo co spowalniał rower, tył natomiast bezproblemowo blokował koło jednym palcem.
mwegrzyn Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 W cenie 3500 zł , można zakupić ramę Cube STING model 2008 z systemem Dual Trail Control i damperem Fox rp 23.
Stachmaister Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 Witam Janisław - mam RR 9.1 tego starszego ze skokiem 90mm z seryjnym X-fusion O2 i powiem Ci że wszystko zalezy od dobrego doboru ciśnienia. Mnie to zajeło około 1500km i teraz nie pływa i prawie w ogóle nie buja. Wiadomo nie jest to np. maestro gianta, ale za cene ramy tutaj możesz mieć cały rower. To taka moja obrona RR 9.1 Jeżeli chodzi o rame to zastanawiałbym się właśnie nad giantem trancem rame z damperem fox-a spokojnie można wyrwać za te pieniądze jeszcze niedawno na allegro były. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.