dzikjestdziki221 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Witam, <historia>(nie musisz czytać) lubię jeździć rowerem. Ostatnio jeżdżę bardzo dużo i szybko. Zapisałem się do sekcji drużynowej do pewnego teamu. Przetestowali mnie na loozie na odcinku 50km, dla nich to bylo srednie tempo, dla mnie masakra. Kręcą butami SPD, podobno lepiej się na nich jeździ oraz mniej się człowiek męczy. Zaprosili mnie na wycieczkę, jeden dzień, około 250km.(szosa) Za niecałe 10 dni jadę... Wszyscy mają rowery górskie, tak jak ja. (osobiscie kross a6) i szerokie opony więc tempo nie będzie za duże, jednak mam ogromne obawy, że nie dam rady! Zapewne nie będą schodzić poniżej 32km/h. Wiem, że po ulicy to nie jest dużo, ale uwierzcie mi ze to dla mnie maks jechać cały czas takim tempem. Przez 10 dni od dziś będę intensywnie cwiczył nogi i chodził na basen, cwiczył hantlami itp, oraz dzień przed jazdą dał sobie odpoczynek na regeneracje </historia> Nie stać mnie na jednocześnie i pedały i buty SPD, koszt od bidy 350zł. Pomyślałem o noskach, zobaczyłem NOSKI AUTHOR za 17 zł. Puki nie uzbieram na SPD to myślę, że powinny starczyć na ten sezon... Proszę o wyjaśnienie mi jak to się zakłada na pedał oraz czy można to założyć na taki zwykły pedał... (VP-519a) Czy lepiej będzie mi się jeździć na nich jeżeli chodzi o siłe pedałowania, tak jak w przypadku SPD? (jak prawa noga pcha to lewa ciągnie )? Czy jest sens się w to pchać (zakładając moje oczekiwania)? oczywiście wiem, że do wyczynowych jazd takich agresywnych to się nie nadaje, bo jak zapnę mocniej buty to potem cieżko wyjąć, chodzi mi tylko o jazdę po szosie. Bardzo dziękuje za pomoc!
fw66 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Nawet się nie zastanawiaj, tylko kupuj i zakładaj. Różnica jest ogromna między jazdą na zwykłych pedałach, a w noskach (lub spd). Buty się nie ślizgają i są zawsze w optymalnej pozycji. A kiedy trzeba, pomagasz sobie ciągnąc do góry. Z montażem nie ma problemu, pasują do wszystkich pedałów z otworami (np:VP-519a). SPD to już większy wydatek, dlatego dobrze jest zacząć od nosków.
serav Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Czy można je zamontować do pedałów aluminiowych które mają fabrycznie przymocowane odblaski ? Rozumiem że jeden odblask trzeba usunąć ale zastanawiam się czy otwory są uniwersalne? Druga sprawa zauważyłem że są trzy rozmiary nosków. Przy bucie o rozmiarze 42, jaki rozmiar nosków kupić ?
bppunkt Napisano 27 Lipca 2009 Napisano 27 Lipca 2009 Sens oczywiście jest i jeździ się w tym dobrze tylko uważaj na glebe bo ciężko się z tych nosków w sytuacji wypadkowej uwolnić. Najlepiej idź do sklepu i sobie te noski przymierz bo z tego co widziałem to wszystkie noski były uniwersalne. Takie też są na allegro i to po 4zł nowe więc za taką kasę to można i spróbować brać w ciemno. POZDRO
goncik Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 Sam kiedyś miałem noski jednak jak od kilku lat pomykam na SPD to nie wyobrażam już sobie powrotu. Noski są relatywnie tanie i nie wymagają specjalnych butów - to na plus. Noski takie proste składają się z plastikowego noska (przykręcanego za pewne na 2 śruby do pedała) oraz z jakiegoś nylonowego paska przeplatanego przez pedał. Także założenie tego wymga 1 klucza i nie wymaga wielkiej filozofii. A kożyści... lepsze połączenie nogi z rowerem przez co lepsze jest przeniesienie siły na pedały, jak ktoś wspomniał można także pedał ciągnąć stopą. Docelowym jednak tematem jest SPD - praktycznie całkowite zespolenie buta i stopy z pedałem co daje najlepsze przeniesienie siły z nóg na pedały. Jak sam kojarzę to gdy przechodziłem z nosków na SPD to średnia prędkość jazdy podniosła mi się o 3-4 km/h
adriansocho Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Ja jeździłem kilka lat w noskach, i powiem tyle że żeby się dało pedał ciągnąć do góry to pasek musi być mocno zaciśnięty. Czyli ruszasz, zaciągasz pasek i dopiero kręcisz. Lepiej się nie wyglebiać. Co do zakupu pedałów i butów to można zestaw kupić taniej - kapciochy Accenta są za około 180zł (a można taniej) natomiast pedały M505 są za około 80zł. Są dużo lepsze niż noski.
Rusek997 Napisano 19 Sierpnia 2009 Napisano 19 Sierpnia 2009 Też myślałem nad kupieniem butów spd ale czy w tym stopa bardzo śmierdzi po paru godzinach jazdy? Słyszałem, że tak i trochę mnie to zniechęca ;/ i mam dylemat czy kupować buty i pedały czy zostać przy noskach xD
tenjin Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 ja ma bym raczej sredniej jakości buty i mi nie smierdziały, za to w skarpetkach rowerowych czuc roznice i troche smierdza nogi. Na randke z fetyszem stop srednio ale w pokoju z Toba wytrzymają Ja polecam spd, jedzilem tylko chwile w noskach ale z moich, co prawda krotkich obserwacji wynika ze spd sa lepsze, popatrz na jakies tansze modele butow i uzywane pedały albo nowe 520 ki a w ogoóle to jak jedziecie na szose i masz kolegów z zacieciem profecjonalnym to licz sie z tym, że mogą założyc sliki
Rusek997 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Jestem jeszcze ziolony w tym temacie xD Myśle nad kupnem pedałów M505 bo są tanie. tenjin mówisz żebym patrzył na nowe 520ki, o co tak dokładniej Ci chodzi z tymi 520? Może polecicie mi jakieś konkretne modele ale jakieś w miarę tanie xD Zadaje trochę głupie pytania ale ntak jak już wyrzej wspomniałem jestem kompletnie ziolony xD
tenjin Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 520 to jest wlasnie model pedałów wyższy niż 505 jak nie masz kasy to ja bym kupił albo używane spd przez allegro od kogoś z Twojego miasta żebyś mógł przyjśc i zobaczyć jaki jest ich stan (możesz wziąć kogoś kto sie zna lepiej) lub celował właśnie w pedały pd520 (chociaz sam nie jedziłem ani na 505 ani 520 powtarzam zaslyszane opinie bo sam jezdze na 959 a wczesniej na 540) w pedalach spd masz tez ten komfort, że jest srubka regulujaca siłe wypiecia. Przy ustawieniu jej na minimum można noge wyszarpać nawet jesli sie to robi nie zgodnie z ruchem wypiecia tzn. w momencie paniki jak lecisz na bok przy predkosci 0/h potem jak juz sie czlowiek troche nauczy to można srubki skrecic pedały pd520 masz np. tutaj KLIK!
Rusek997 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Więc kupię 520ki :)a jakieś buty do tego? Chodzi mi o to żeby były (jeśli wogóle są takie) skórzane. patrzę właśnie na allegro i na razie nic nie znlazłem :/ Może doradzicie mi jakieś konkretne modele?
dudiMTB Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 stopa nie smierdzi bo przeciez jest i wiele większy przewiew w spd niż w zwykłych butach co do SPD.. to jest poprostu cud cudów rowerowych jezdze od paru dni w spd i roznica jest kolosalna buty mam Shimano M122 a pedały nawet nie wiem wziełem jakies lepsze bo te tansze np. od 70 zł w dół niby szybko sie psują ;P więc nic tylko kupować, zakladac i jezdzić! co do tych butów Shimano M122 to są 3 rzepy świetnie trzymają się stopy, świetny przewiew i ogólnie buty są świetne moge je polecić ;]
Rusek997 Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Dzięki za pomoc ;] Buty i pedały kupię sobie jak sobie wyleczę śćięgno achillesa ;/ a narzei będę się rozglądać za czymś na allegro
Qba66 Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Chodzi mi o to żeby były (jeśli wogóle są takie) skórzane. patrzę właśnie na allegro i na razie nic nie znlazłem :/ Z tego co się orientuje, butów skórzanych już się nie produkuje. A to z takiego powodu, że skóra lubi się rozciągać. dajmy na to.. but o rozmiarze 43 wykonany ze skóry po połowie sezonu rozciągał się na 44 a pod koniec sezonu na 45. (Często nawet przy kupnie normalnych butów skórzanych zaleca się wziąć dobrze dopasowane buty, gdyż te i tak się rozejdą trochę. Ogólnie z tego powodu zaprzestano stosować skórę w obuwiu sportowym. Dodatkowo materiały syntetyczne i skóropodobne są lżejsze, co już w ogóle eliminuje stosowanie skórzanego surowca do produkcji butów spd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.