Skocz do zawartości

[rękawiczki] które NAJlepsze bez palców?

cinor88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie zastanawiam się już od dłuższego czasu nad zakupem rękawic. Uważam, że to dość ważna część odzieży, więc proszę o pomoc trochę bardziej doświadczonych. Jeździłem do tej pory w accentach (nie pamiętam modelu, kosztowały 50 zł) i "długich" dartmoorach do DH. Żadne nie spisywały się jak "druga skóra", chodź do palczastych dość mocno się przyzwyczaiłem są komfortowe i "wyczuwalne". Teraz zastanawiam się nad firmą "FOX", konkretnie model "GEL S/F GLOVE 09". Najważniejsze dla mnie to dobre wyczucie po założeniu rękawic i oczywiście w miarę przyzwoita wytrzymałość. Zastosowanie: MTB/XC. Cena: będę usatysfakcjonowany jak zmieszcze się w granicach 100 - 125 zł. Bardzo proszę o propozycje i radę :verymad:

Je jeżdżę w Reflex Glove 2008, które tak naprawdę różnią się tylko trochę od tych które opisujesz - inny, na pierwszy rzut oka bardziej gruby i przyjemniejszy w dotyku materiał od spodu i dodatkowy rzep na górze. Reszta podejrzewa, że bez zmian. Tutaj masz test Reflex 2008: http://mtbikes.info/artykuly/testy-i-recen...l-glove-08.html i wydaje mi się że możesz się również nim sugerować przy zakupie rękawic z 2009. Faktem jest, że rękawice z 2008 pochłaniają znaczne ilości potu i praktycznie trzeba je wyprać co 1-2 jazdy. Jeśli chodzi o rozmiar to polecam brać jak najmniejsze, które mieszczą się na dłoń, bo rękawiczki nie tyle co się rozciągają tylko są bardzo elastyczne, a im mniejsze tym lepiej przylegają - ja tak kupowałem i uważam że jest super. Ogólnie polecam te rękawiczki

Właśnie, z rozmiarami największy problem. Mam dużą łape :) z reguły wchodzi XL, czasem uda się L-ke dobrać. Poszukam jeszcze trochę za tymi foxami, bo jednak pora taka, że bez palców bardziej się przydają :)

Ja bym polecił coś od Chiby. Na ten sezon kupiłem już drugie rękawiczki tej marki (Gel Protect) i śmiało mogę je polecić. Są wytrzymałe, dobrze trzymają, mają frotkę od potu no i są przyjemne w dotyku i łatwe do założenia/ściągnięcia :)

ja nie polecam rękawiczek treka,

model miałem nie najniższy kosztowały prawie 100 zł a wytrzymały raptem 400 km

mogę polecić za to chibe, obecnie posiadam model kevlar pro

udało mi się je kupić za niecałe 70 zł ostatnią parę, wiem że są dużo droższe ale warto wydać

Chiba zrobiła na mnie duże wrażenie i mam na nie sponsora, z rodzinnych względów zawodowych :) Jak znajdę jakiś sklep w okolicy Poznania to odwiedzę, przymierzę i wtedy wybiorą się "same". Dzięki za opinie!

• 4 tygodnie później...

kupiłam kilka dni temu fox reflex gel (nie wiem z którego roku model, ale chyba z tego, skoro był w intersporcie) i jestem zachwycona

leżą na łapce jak druga skóra, są super wygodne, łatwo się je zdejmuje. mają świetnie usytuowane żelowe poduszki - zwłaszcza mi się podoba poduszka przebiegająca prawie od nasady kciuka aż po zewnętrzną krawędź dłoni. dzięki tej poduszce w końcu udało mi się zniwelować nacisk kierownicy na nerw

polecam :D

Chiby gel protect mogę z czystym sumieniem polecić, rewelacyjne rękawiczki, 4 sezony już mam, ponad 10 tys km w nich zrobione. Przeżyły kilka upadków w tym jeden na asfalt, jedna rękawiczka mocno się podarła ale dzięki temu nie miałem śladów na wewnętrznej części dłoni.

Załączam zdjęcia jak wyglądają po tak długim okresie czasu

img0310p.th.jpg

img0311d.th.jpg

• 2 tygodnie później...

Welcome back :P ja po 1200 km mogę już powiedzieć coś o moim wyborze :) Jednak FOX, gel glove, jestem z nich zadowolony na 200 %, i są najlepszą częścią mojego wyposażenia w kategorii ubiór i drugą, zaraz po amortyzatorze jako "cały rower". Następne też będą fox'a, koniecznie z żelowymi wkładkami na wewnętrznej stronie. Dzięki wszystkim!;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...