slaweksie Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Witam mam dampera Fox Triad w rowerze Speca Stumpjuper FSR Comp Ważę 90 kg, jeżdzę po leśnych ścieszkach, korzenie itp Jakie muszę mieć ciśnienie w takim damperze, aby zawieszenie działało efektywnie ?? pozdrower
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 żeby działało efektywnie to musisz ustawić SAG >> 25-30%
DominikM Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 DAMIAN24 - na bujanej kanapie ustawiasz 20-30%... O ile efektywność ma znaczyć - wybieraj tylko to co potrzeba - ustawiasz 10%.
slaweksie Napisano 18 Lipca 2009 Autor Napisano 18 Lipca 2009 totalna zieleń co to SAG ?? jak go ustawić
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 SAG - ugięcie wstępne czyli tyle ile amortyzator się pod tobą zapada jak usiądziesz na rowerze więc jeżeli chcesz, żeby rower był wygodny to ustaw 25-30% rzeczywistego skoku a jeżeli chcesz mieć twardego kołka który wybiera większe nierówności to ustaw 10% tak jak ustawiają goście w Fullach do XC miałem kiedyś 10% SAGu i tak sobie wspominam te czasy; a jeden użytkownik forum(dokładnie Tobo) uświadomił mnie, że o wiele lepiej jest mieć większy SAG czyli 25-30% i teraz ciesze się z efektywnego roweru a Reign wcale przy takim SAGu nie buja
Janisław Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Dokładnie, nawet większość producentów ram rekomenduje SAG w granicach 30%. Jak ustawić? - Pompujesz, siadasz, mierzysz. Jak ugnie się o mniej więcej 1/4 dostępnego skoku to powinno być w porządku DominikM - zależy od ramy czy będzie bujało czy nie. Ja mam koło 30% albo i więcej SAGu a i tak przy normalnej jeździe nie buja. System zawieszenia DW-Link, coś podobnego do Giantowskiego Maestro.
Rulez Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Zeby ustwić SAG musisz go napompować tak, żeby po zajęciu miejsca na siodełku z nogami na pedałach, damper ugiął się o 25% , wg. specyfikacji roweru Fox Triad ma 45 mm skoku, czyli powinien sie ugiąć o ok. 12 mm. Wtedy zawieszenie będzie efektywne - w sensie wybierania nierównośći, i nie potrzebujesz SAG-u 10% - bo to nie jest rower do scigania, a do usztywniwnia zawieszenia jest ProPedal.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.