Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni]Regulacja Zooma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wyreguować amortyzator predni zoom?to taki:

668.jpg

Chcę żeby był miękkszy.Tylko że na tym "pokrętle" u mnie nic nie pisze i nie ma tej osłony z gumy na amortyzatorze.Każdą stronę amortyzatora reguluje sie osobno?

Napisano

oznaczenia na pokrętle czyli P ozncza preload - napięcie wstępne. prawie na sto procent w tym widelcu regulatory są ustawiona na minimum - czyli widelec jest ustawiony najbardziej miękko.

jesli na obu pokrywach goleni jest litera P oznacza to że w obu jest regulacja twadości - zasada jest taka że powinno się ustawiać obie regulacjie identycznie albo przynajmniej podobnie.

ten widelec nie ma możliwosci wymiany spręzyn firmowych zeby uczynić go bardziej miękkim. możesz jedynie otworzyć go wyciągnąć spręzyny ze środka i spróbować zamówic np spręzyny rst o podbnej średnicy. jeśli widelec jest bardzo twardy wtedy możesz spróbować wyjąć zawartośc jednej goleni - jeśli spręzyny są w obu. wtedy jednak mozebyć na ciebie za miękki

w dziale zalewanie olejem amora jest sporo na ten temat.

Napisano

Zmienić sprężynę. A jak masz sprężyny w obu goleniach możesz jedną wyjąć i sprawdzić czy takie ustawienie Ci pasuje.

Generalnie w tego typu amorkach (budżetowe Zoomy, Suntoury, RST czy nawet Rock Shoxy) ta regulacja niewiele daje, a przynajmniej ja nigdy nie byłem w stanie odczuć różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...