Calypsett Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Mam wygięte jedno ogniwo łańcucha. Najprawdopodobniej skrzywiłem go zakładając po spadnięciu z najmniejszego blatu za pomocą przerzutki. Da się go uratować, czy konieczna jest wymiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Jeśli jest to kwestia jednego ogniwa to łańcuch możesz skrócić i wstawić spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Wywal to ogniwko i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 a jeśli skrzywienie występuje na poziomie 2, 3 ogniwek spinka zda tu egzamin? ewentualnie jakieś inne rozwiązanie.. bo w przeciwnym wypadku cały napęd bedzię musiał iść w odstawkę bo nowy może się nie przyjąć po okresie używalności 3000 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Skróć łańcuch, te kilka ogniw nie powinno robić różnicy. Najwyżej po skróceniu sprawdź czy jesteś w stanie ustawić przerzutki na największych zębatkach z przodu oraz z tyłu, ale z tego co się orientuję to łańcuch w A2 jest nieco przydługi więc powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Dziś po 1 kkm posypał się mój UG51. Nic dziwnego w końcu to łańcuch za 20 PLN. Przy wyjeździe z lasu spadł, a po założeniu (może tu coś skiepściłem, ale co tu można) zaczął rwać na wyższych przełożeniach. Na niższych było lepiej. Po obejrzeniu napędu zauważyłem, że UG jest "wykrzywiony" na długości ok. 3 ogniw. Co teraz? Zmieniać na nowego UG51, czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Albo zmień łańcuch albo wymień tylko kilka krzywych ogniw jeśli posiadasz jakieś w rezerwie. Co do samego łańcucha nie rozumiem podejścia że po łańcuchu za 20zł nie można się spodziewać za wiele. Łańcuch jak łańcuch sam się na pewno nie wykrzywił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Po ponad 1kkm bez zmiany na 2 lub 3 lancuchy raczej do wymiany. dobrze bedzie jak nowy sie przyjmie bezproblemowo jak nie to i kaseta do wymiany. NIe wymieniał bym pokrzywionych ogniw ewentualnie jak sie da to je wyrzucił. NIe zabardzo mozna zakładac nowe ogniwa do łancucha który ma juz ponad 1kkm na koncie. a łancuchy za te 20zł sa z gorszej stali, latwiej sie gna, szybciej wyciagaja, szybciej sie moga zerwac wiec cos w tym jest ja kiedys przy ruszaniu urwałem łańcuch nie wiadomego pochodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Albo zmień łańcuch albo wymień tylko kilka krzywych ogniw jeśli posiadasz jakieś w rezerwie. Wolę łańcuch. Co proponujesz do 7 rzędowego wolnobiegu Alivio? Co do samego łańcucha nie rozumiem podejścia że po łańcuchu za 20zł nie można się spodziewać za wiele. Łańcuch jak łańcuch sam się na pewno nie wykrzywił. Ja wiem, że wszystko zależy od egzemplarza. Ale ani łańcucha nie uderzyłem, ani nie przekręciłem po tym jak spadł. Po prostu zleciał, a po założeniu było już tylko gorzej. Dziwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 z lancuchami jest tak ze im lepszy kupisz tym dluzej pojezdzisz. oczywiscie sa ale, ale musisz mies tez dobre zebiszcza z tyłu jak sa marne to nie ma co dobrego lancucha tam pakowac. skoro to wolnobieg alivio to znaczy ze rower ma koope lat. po tym czasie ciezko wyczuc w jakim stanie jest naped. moze zrob fotki tylko wyrazne zeby ocenic stan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 bazyl3: Czy kaseta ma taki sam przebieg jak łańcuch czyli te 1000km? Jeżeli tak to nowy łańcuch przyjmie się bez problemu. Puklus: Z tym że tańsze łańcuchy (a przynajmniej ten UG, nie biorę pod uwagę chińskich wynalazków) są z gorszych materiałów od np. grupy deore to się kompletnie nie zgodzę. Ale nie o tym ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 skoro to wolnobieg alivio to znaczy ze rower ma koope lat. Eee tam! Rower ma dwa miesiące Unibike Crossfire. bazyl3: Czy kaseta ma taki sam przebieg jak łańcuch czyli te 1000km? Jeżeli tak to nowy łańcuch przyjmie się bez problemu. Taki sam, bo oba komponenty to defaultowe uzbrojenie kupionego dwa miechy temu roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 O ile dobrze się doszukałem masz kasetę HG 30. Czyli pasowałoby założyć łańcuch spod znaku HG. Proponuje HG-40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 O ile dobrze się doszukałem masz kasetę HG 30. Czyli pasowałoby założyć łańcuch spod znaku HG. Proponuje HG-40. Ot, tak to jest jak użytkownik świeży jak i rower . Masz rację, to Altus HG 30. Myślisz, że łańcuch się "przyjmie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Nie będzie problemu A może jakiś SRAM-owski albo innej uznanej firmy odpowiednik? Ot tak, dla porównania marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Możesz założyć Wippermanna 800 ale to już będzie znacznie lepszy łańcuch niż twoja kaseta. Srama nie polecam bo się szybko wyciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl3 Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Możesz założyć Wippermanna 800 ale to już będzie znacznie lepszy łańcuch niż twoja kaseta. A jakie mogą być tego konsekwencje? Nie chciałbym wymieniać całego napędu, bo to w końcu marne 1 kkm i to dość spokojnej jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psp360 Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam ! Mam w łańcuhu wygięte jednego ogniwo w sosób taki że jest przesunięte w bok względem reszty, miałem zamiar nasmarowac na noc łańcuch i zastanawiam się czy takie krzywe ogniow może mi zniszczyć korbe lub wolnobieg lub kółka w przerzutce ? z łańcucha juz zostało wyjęte kilka ogniw i mysle ze jak zdejme jeszcze jedno to juz bedzie za krótki, zresztą nie mam rozkuwacza.. Moge iść nasmarować i korzystać czy lepiej nie ? ps. korba i wolnobieg są już stare i zużyte, planuje wymianę za kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.