Skocz do zawartości

[tarczowe] Shimano BR-M485 słaby hamulec brak pomysłów...

polonez15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Hampel zakupiony tego roku wiosną, na początku był jak szalony. W pewnym momencie poprzez odkręcony odpowietrznik uciekło trochę oleju, tak więc zalałem go całego LHM+, po uprzednim spuszczeniu starego i przepłukaniu układu. I tu zaczynają się schody... tarcza to Tektro 160mm klocki oryginalne Shimano...klamka twarda, wszystko ok tylko problem w tym, że hampel ledwo hamuje... Tarcza i klocki zostały wymyte już nawet płynem do mycia silników i lipa... Pod koniec hamowania słychać dość wyraźny pisk... N ie mam już pomysłów... ;/ Może wymiana klocków??

mialem te hamulce, walczylem z nimi 3miesiace i mi sie znudzilo... glowny problem to brak podkladek pozwalajacych na regulacje zacisku w kazdej plaszczyznie - wystarczy, ze masz ciut krzywo przyspawane mocowanie w ramie i juz klocki nie sa idealnie rownolegle do tarczy, ja mialem metaliczne bbb i tez lipa, bywalo i tak, ze tyl nawet nie chcial blokowac kola...

• Mod Team

Zywiczne klocki raczej nie bardzo, zywica nie lubi nadmiernych temperatur :)

CO do czyszczenia tarczy specyfikami jest oddzielny watek aaaale za zdaniem jednego z forumowiczow ktory mowil ze po umyciu tarczy plynem do mycia silnikow hamulec zrobil sie jak brzytwa, poszedlem w jego slady. Niestety po tym zabiegu okazalo sie ze hamuje mi gorzej niz hamowal, dotarl sie po paru km i nie zauwazylem roznicy w hhamowaniu jak czyscilem acetonem i czysta szmatka.

Od siebie dodam, ze po 3 miesiacach walki z tymi hamulcami sie poddalem. Na poczatku faktycznie bylo niezle, potem juz tylko gorzej. Klocki mylem acetonem, wypalalem, zacisk jest szczelny, nie przecieka, hamulce odpowietrzone, tarcza czysta, sprawdzilem chyba wszystko co moglem. Skonczylo sie na tym, ze kupilem SLX'a i jest ok.

Sprawdz czy zacisk jest szczelny. Nie wchodzilem glebiej w temat, ale zerknij tutaj: http://forum.mtbikes.info/w-sprawie-hamulc...info-t-348.html

• 2 tygodnie później...
post-123215-1248956608_thumb.jpgJa z kolei mam taki problem: Niewiem jak to sięstało ale poluzowały mi się dwie śruby na zacisku trzymające jedną połuwke zacisku z drugą i zaczoł wylewać się olej dokręciłem te śruby na max a itak jak wcisne hamulec to zaczyna się minimalnie wylewać olej. Proszę o pomoc!!! miejsca zaznaczone na zdięciu to te z kturych sięwylewa olej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...