Cox Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Fox 32 F100R, czy ten amortyzator ma blokade skoku? Bo jak go na zdjeciach ogladałem to nie mial pokrętła które by wyglądało na blokade, a tak ogólnie to co o nim powiecie, Fox to Fox więc o działaniu nie ma tu co pisać, i czy w amortyzatorze tej klasy, z takim tłumieniem w ogóle potrzebna jest blokada?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Mi to wygląda na jakiegoś oem'a śmiesznego. Po skrótach można się domyślić, że R oznacza rebound-tłumienie powrotu, L-Lockout, C-Compression. Ale żeby on miał tylko tłumienie? Dziwne. A blokada w Foxie się przydaje, przynajmniej mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Jeżeli chodzi ci o f100 rl to ma blokadę na prawej goleni (takie niebieskie pokrętło) lub manetkę na kierownicy w zależności od rocznika. Z tym "fox= jakość" bym nie przesadzał- jestem posiadaczem rla i mimo niezłej pracy ma mniej regulacji niż konkurencja. Jest to najtańsza wersja bez żadnych platform itp więc nie sądzę, żeby pracą bił na głowę całą resztę Jedno mu trzeba przyznać- jest naprawdę sztywny bocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 w przypadku foxa powiedzenie "najtańsza wersja" nie wchodzi w gre, a tak ogólnie opłaca sie kupic ten amortyzator nawet jak nie ma blokady???, waże 71 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 To zależy jak go będziesz używał, jakie ciśnienie itp. Bo na niskim ciśnieniu i wysokim komforcie buja jeśli nie jedzie się spokojnie, tylko szaleje. I jeszcze zależy za ile go możesz dostać. Ja bym już chyba nie kupił amora bez blokady. Chyba, że z platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 to czy opłaca się go kupic zalezy DO CZEGO będzie zastosoway i JAKI jest twój styl jazdy. jeśli jeździsz bez jazdy na stojąco to blokada jest zbedna. fox nie jest synonimem wysokiej jakości. fox nie jest synonimem nieporównywalnej kultury pracy fox nie jest synonimiem sztywności fox nie odstaje w działaniu od konkurencji. ten model w detalu jest sprzedawany w wersji z wszystkimi bajerami tlumienia =- wersja r jest raczej na pewno z jakoegos roweru, choć wydaje się to dziwne bo amory tego kalibru są stosowane w rowerach do xc a tam blokada jest koniecznością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 No mam zamiar kupic rower z takim amortyzatorem wlasnie, no kusi mnie jego waga, no w zamian moge miec torę 318 to chyba bez porównania???!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Ja bym raczej wybrał Fox'a i przebolał brak blokady. Tora to klocek przy tym Fox'sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 przebolec mozna jesli uznaje sie taki gadzet za zbędny. do sztywniaka amor bez blokady jest trochę nieporozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Niekoniecznie brak blokady jest nieporozumieniem. Ja mam ale w zasadzie nie używam. Większość górek jestem w stanie z buły wyciągnąć, a to czego nie da rady to bardzo krótkie odcinki, więc blokowanie widelca się nie opłaca. Taki teren jest po prostu i tyle. Także nie każdemu blokada w sztywniaku jest potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Po pierwsze primo F100R(i f100rlc) jest widelcem w wersji boxowej. OEMowe były F100rl, takim własnie dysponowałem jeszcze jakis czas temu. Po drugie primo przy tym skoku w foxie nie ma praktycznie potrzeby żeby stosować blokadę. Trzeba się mocno postarać żeby go rozbujać. I po trzecie komfort moim zdaniem sporo lepszy niż w Rebie, które po raz kolejny powtórze nie przypadła mi do gustu. Przy Twojej wadze, sztywność powinna byc bardziej niż zadowalająca. Tobo jezeli porwnamy naniższy model foxa czyli F100R i nawet sredni model RS cyzli Recona to wszystkie Twoje tezy padną . Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 prorównuje widelce tego samego kalibru - wg mnie roznice nie są tak istotne by uzasadnić zapłacenie za nowego foxa u dystrybutora 50 % więcej niż za amora konkurencji. tłumik rl w mniejszym i wiekszym foxie jest taki sam, sprężyna powietrzna działa na tej samej zasadzie. motion control w rs'ach jest taki sam bez względu na to czy to reba czy revelation - zakładając ze jest to oczywiscie tlumik z tymi samymi ustawieniam. r'ka kosztuje w wersji 32 float 2350 - chcesz go porównać do średniej klasy rs'a? za te pieniądze dostnę pełną wypasioną wersję reby czy revelationa. za trzy tysiące dostanę każdy wypas innej firmy - zaspokajając właściwie każdy kaprys. wg mnie jeśli ktoś używa roweru do jakiejkolwiek formy sportowej jazdy to blokada jest nieoddzowna. uzywałem widelca z blokadą w konfiguracji z amortyzatorem z tyłu z blokadą i bez. gdy z tyłu miałem blokadę to z przodu również z niej korzystałem - ale jeśli amor z tyłu był bez blokady to korzystanie z blokady z przodu mijało się z celem - stanięcie w korbach nie wchodziło w rachubę bo tył tak pompował ze efektywność spadała dratycznie. oczywiście są rózne potrzeby - a kiedyś takich bajerów wcale nie było i tyż dało się jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.