kkkkzk Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 No więc dziś po raz pierwszy jeździłem sobie na spd. Kupując je poprosiłem o montaż bloków do butów, chcąc, aby wszystko było OK. Usłyszałem, że "tych śrub nie należy zbyt mocno dokręcać...". I właśnie. W pewnym momencie poczułem, że lewy but trzyma się jakoś luźniej.. Od tamtej pory już go nie wypiąłem. Jedna z śrub od bloku jest odkręcona, blok kręci się wokół drugiej, ale z drugiej strony wszystko ogranicza pedał.. Nie ma dostępu do tych śrub. Nie ma jak przekręcić bloku. W rezultacie bucik wisi sobie przy rowerze w garażu. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym zrobić?! pedały 540. pomocy ;x..
Gucio112 Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 Spróbuj go wyszarpnąć do góry. Jeśli pedały były ustawione na mała siłę wpięcia/wypięcia to powinno się udać bez żadnych problemów.
c1ach Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Uwolnij go rozciągając zatrzask i tym samym sprężynę wsadzając np. śrubokręt albo klucz ampulowy
Klosiu Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 haha, tez raz tak mialem . Glupia sprawa, do windy wchodzilem bez buta . Poradzilem sobie tak, ze odkrecilem po prostu blaszke trzymajaca blok, ta przykrecona trzema srubami.
Timon92 Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Rozkręć pedał. A do góry nie wypniesz, chyba że masz niestandardowe bloki.
lukaszs Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 jeżeli zluzujesz zacisk w pedale do minimum to powinieneś móc go wyszarpać.....
grzegorz1974paszek Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Nie zluzujesz bo śrubka jest przykryta butem.
Patryke Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Mi też tak raz się przytrafiło w Time'ach w środku lasu - jakoś pomachałem nogą na wszystkie strony i po dość długiej walce wreszcie puścił. Późniejszym wyzwaniem to było znalezienie śruby P.s. Później najlepiej posmaruj czymś gwint, tylko nie smarem (przez to mi się wykręciła), a jakimś Loctitem czy lakierem do paznokci.
adriansocho Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Poradziłeś już sobie z tym butem/blokiem? Ja bym próbował śrubokrętem podważyć jedną stronę zatrzasku (tą ze sprężyną) żeby blok wypuściła.
hudy Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Ja po prostu przekręcałem but jak przy normalnym wypinaniu. W końcu się wypiął, choć nie ukrywam, że się nasiłowałem. Pedały te same, buty Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.