Skocz do zawartości

[SPD] Uwięziony but (pomocy!)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc dziś po raz pierwszy jeździłem sobie na spd. Kupując je poprosiłem o montaż bloków do butów, chcąc, aby wszystko było OK. Usłyszałem, że "tych śrub nie należy zbyt mocno dokręcać...". I właśnie. W pewnym momencie poczułem, że lewy but trzyma się jakoś luźniej..

Od tamtej pory już go nie wypiąłem.

Jedna z śrub od bloku jest odkręcona, blok kręci się wokół drugiej, ale z drugiej strony wszystko ogranicza pedał.. Nie ma dostępu do tych śrub. Nie ma jak przekręcić bloku. W rezultacie bucik wisi sobie przy rowerze w garażu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym zrobić?! pedały 540.

pomocy ;x..

Napisano

Spróbuj go wyszarpnąć do góry. Jeśli pedały były ustawione na mała siłę wpięcia/wypięcia to powinno się udać bez żadnych problemów.

Napisano

haha, tez raz tak mialem :). Glupia sprawa, do windy wchodzilem bez buta ;). Poradzilem sobie tak, ze odkrecilem po prostu blaszke trzymajaca blok, ta przykrecona trzema srubami.

Napisano

Mi też tak raz się przytrafiło w Time'ach w środku lasu - jakoś pomachałem nogą na wszystkie strony i po dość długiej walce wreszcie puścił.

Późniejszym wyzwaniem to było znalezienie śruby ;)

P.s. Później najlepiej posmaruj czymś gwint, tylko nie smarem (przez to mi się wykręciła), a jakimś Loctitem czy lakierem do paznokci.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja po prostu przekręcałem but jak przy normalnym wypinaniu. W końcu się wypiął, choć nie ukrywam, że się nasiłowałem. Pedały te same, buty Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...