Norbert1993 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Mam pytanie czy da sie zrobić takie stoppi jak ten gościu na filmiku na zwykłych hamulcach V-brake czy trzeba mieć tarczówki ????? zaczyna się w 1:09 minucie filmikuZ góry dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sseba Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Potrzebne są hamulce? xD Najlepiej tarcza bo tarcza w momencie zatrzyma koło przez co lecimy do góry (dziś miałem taki wypadek pod orlenem"testowałem nową tarcze") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ten wariant wymaga hamulca przedniego, potrzebna odpowiednia modulacja i siła, a z tym jest różnie w zależności od modelu tarczówki jak i v-brake'a... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Potrzebne są hamulce? xD Najlepiej tarcza bo tarcza w momencie zatrzyma koło przez co lecimy do góry (dziś miałem taki wypadek pod orlenem"testowałem nową tarcze") eee? Gdzie to wyczytałeś? Tarczówki i v-ki mogą hamować z taka samą siłą, zaletą tarczówek jest płynność hamowania, tzn. właśnie łatwiej jest nimi hamować długo, a słabiej. Natomiast w hamowaniu z dużą siłą nie ma reguły, no chyba, ze jest mokro, wtedy tarcze wygrywają. Poza tym tarczówki wolniej się nagrzewają, gdyż mamy w nich wielki radiator w postaci tarczy Poza tym jeśli już piszemy o sile hamulca, to v-ki będą wiele, wiele tańsze od tarczowych, z taką samą siłą hamowania, ale tracimy zalety tarcz patrz wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fcyogi Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 No świetnie to gościu robi. Na pewno się trzeba rozpędzić mocno, żeby tak zrobić no i ważny balans ciała później. Ale nie radzę zaczynać od dużych prędkości. Trening trening i trening! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 IMO łatwiej zrobić stoppie(bez zatrzymania w miejscu, ale jeszcze trochę przejechać) na tarczy, niż na V-kach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 balans ciała Trening trening i trening! jak na razie jedna osoba miala racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soliner Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 No witam ja ucze sie tego, rzekłbym tricku, no i wiadomo pare razy wystrzeliłem przez kierownice, raz udało mi sie "zawisnąć" na przednim kole i potem runąłem. Mam v'ki niezbyt markowe ale zauważyłem ze amorek z przodu duuuużo daje, tak jakby wypychał mnie do gory gdy oddaje siłe, na zablokowanym całkiem inaczej to czuć. A wie moze ktos jak mozna skrecić na przednim? Nie obrót tylko podczas jazdy taki zwrot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Skręcić na przednim się da. Bez hamowania. Patrz m.in. na filmiki Dannego Macaskilla:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a18l Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 A wiecie może w jaki sposób tak daleko przejechać? ja np. umiem kawałek ale z ciągłym hamowaniem, więc jak się dobrze rozpędzę to i tak to wyhamuję i na nic to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Trzeba mieć odpowiednią geometrię ramy(najlepiej) ale najlepiej odpowiednie "wyczucie" równowagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deyas Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 A wiecie może w jaki sposób tak daleko przejechać? ja np. umiem kawałek ale z ciągłym hamowaniem, więc jak się dobrze rozpędzę to i tak to wyhamuję i na nic to. hmmm rozpędasz sie naciskasz mocno klamkę i odpuszczasz trohe gdy sie podnosi tył i potem lecisz hamulcem da sie skręcac tylko nie kołem tylko barkami po przez wychylenie na barkach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Mam pytanie czy da sie zrobić takie stoppi jak ten gościu na filmiku na zwykłych hamulcach V-brake czy trzeba mieć tarczówki ????? zaczyna się w 1:09 minucie filmikuZ góry dziękuje za odpowiedz Norbert ten trik z filmiku to nie stoppie, tylko nose manual. Różnica jest taka że stoppie polega na zatrzymaniu roweru hamując przednim hamulcem, tak żeby tylne kółko poszło w górę, natomiast nose manual to jazda na przednim kole z tylnym w górze, dokładnie jak ten gostek na filmiku. Masz tu opis nose manuala: http://www.bike.skce.pl/Triki/nosemanual.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 hmmm rozpędasz sie naciskasz mocno klamkę i odpuszczasz trohe gdy sie podnosi tył i potem lecisz hamulcem da sie skręcac tylko nie kołem tylko barkami po przez wychylenie na barkach . Tak oczywiście to wygląda w teorii. Koleś na filmiku cały czas jedzie z górki i mimo hamowania cały czas jedzie do przodu stopniowo powoli zwalniając a na płaskiej drodze szybciej sie zatrzymamy i wyjdzie nam stoppie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deyas Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Tak oczywiście to wygląda w teorii. Koleś na filmiku cały czas jedzie z górki i mimo hamowania cały czas jedzie do przodu stopniowo powoli zwalniając a na płaskiej drodze szybciej sie zatrzymamy i wyjdzie nam stoppie Udowodnic ci że to nie teoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Pytanie do was mam:) Jaki tytuł nosi ta piosenka co leci w tle ? sory za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deyas Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Pytanie do was mam:) Jaki tytuł nosi ta piosenka co leci w tle ? sory za OT Speed - tu cie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Mozna wykonawce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.