TdF Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 Siemano! Zastanawiam się nad zakupem Michelinów Country Mud 26x2.00 lub Continental Race King. Moja jazda to 35% asfalt, 65% bezdroża (lasy, pola, piach, żużel, szuter). Wiem, że w terenie miśki sprawują się elegancko, natomiast niewiele wiem o ich zachowaniu na asfalcie. Czy ktoś, kto miał z nimi kontakt mógłby mnie uświadomić w tej kwestii?? Wiem że slicki to to na pewno nie są - zależy mi na opinii czy jada na nich po asfalcie to masakra i porażka, czy tez jest do przeżycia bez większych niedogodności... Z góry dzięki!! Pozdr!!!
Setneck Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Helou! Ja mam te Michelin, jeżdżę mniej więcej tak jak Ty i przyznam ze na asfalcie sprawują się elegancko, opory toczenia i buczenie naprawdę bardzo małe. Conti nie znam ale z Michelin jestem bardzo zadowolony. Przy okazji pytanie - kolesie w serwisie założyli mi te opony na przodzie jakby zgodnie z układem klocków, ale z tylu odwrotnie. Powiedzieli ze to tak ma być, ale czy ktoś mógłby to potwierdzić? Pozdrawiam Andrzej
arek_wro Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Opony kierunkowe często zakłada się odwrotnie z przodu i z tyłu. Na oponie z boku powinny być strzałki z opisem front i rear. A co do samych opon obu firm to jedna jest przeznaczona bardziej na szutry, a druga na kamienie i błoto, więc ciężko je porównywać. Opony na błoto często szybko znikają przy jeździe po asfalcie.
adamn Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Nie mam doświadczenia z modelem Country Mud ale posiadam XCR Mud z dokładnie takim samym bieżnikiem. Powyżej prędkości 25km/h zaczynają wyć na asfalcie, w okolicach 40km/h opory są już dość znaczne w porównaniu do Racing Ralph-a. Szybko się scierają na twardych nawierzchniach, za to na błotku zachowują sie super. Dobre opony na wypady w góry ale na codzien to wolałbym bym coś bardziej uniwersalnego.
TdF Napisano 22 Lipca 2009 Autor Napisano 22 Lipca 2009 Dzieki ludziska!! A mam jeszce do Ciebie pytanie Setneck - skoro masz je to czy mogłbyś napisać jak szybko sie zużywją (zwłaszcza na asfalcie). Pozdr!!
michalbike Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Interesują mnie te Country Mud'y, tak więc odświeżę temat i proszę o to samo co kolega wyżej - jak z trwałością, ścieralnością (czasowo)?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.