Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] do 1200 jakie kupić?

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Co do ocierania w Elixirach, to pozwoliłem sobie pomierzyć:

> szczelina w zacisku ma ok 11mm,

> klocki Kool-Stop (nowe) mają 4mm,

> tarcza Avid G3CS to 2mm.

Pozostaje jeszcze minimalne wystawanie tłoczków z zacisków, no ale szczelina między klockiem a tarczą raczej nie będzie większa niż 0,5mm. :)

To niedużo, ale da się wyregulować i nie jest to problemem. :D

Dokładnie, szczelina jest bardzo mała, ale to właśnie dzięki temu udało się osiągnąć tak mały skok klamki w porównaniu do Juicy. Wyregulować się da, tył bardzo prosto(widać wszystko od góry, poza tym na stojaku rowerowym), z przodem już się trzeba trochę napracować, ale po kilku próbach jest OK. Klocki się już dawno dotarły, nie piszczą jak wcześniej, zużywanie również na zadowalającym poziomie. Na trasie gdzie w Hayesach skończyły się klocki, w Avidach zostało jeszcze jakieś 40-50%. W następnym tygodniu najprawdopodobniej atakuje Gorc, Beskid Niski i Sądecki(jakieś 10000 m przewyższeń), zobaczymy co te hampelki są warte :D

Zeby było smieszniej,popytałem sie też w 4-ech sklepach w W-wie ludzi tam pracujących,którzy to równiez bardzo dużo i niekiedy ostro(w cięższym terenie czy też na zawodach)jeżdżą na rowerach z hydraulikami.Od razu dodam,że w dwóch z tych sklepów nie sprzedaja w ogóle hamulców,a w 2-óch pozostałych najwyższymi posiadanymi w sklepie były Shimano SLX i Juicy 3. Wyzsze modele(czytaj droższe na zamówienie). Otóż jak jeden mąż w tych sklepach(wypowiadali się też mechanicy) wszyscy polecali hamulce Shimano, a szczególnie jako najlepsze w stosunku jakość-cena Shimano XT.

Ja im podpowiadam Eliksiry,Oro a oni mi te XT-ki. Jako świetnie wykonane,niezawodne,dobrze hamujace i nieposiadające problemu z ocieraniem klocków.

Po opiniach tu na Forum -totalne dla mnie zaskoczenie.Co o tym sądzicie?

gilgamesz---> dołoż 100zł i badź pierwszy http://allegro.pl/item685076979_hamulce_hy...karbon1300.html ; )

A co do XT to wbrew pozorom dobre hamulce a z tarczami XTR'a pod CL nawet bardzo fajne siła wystarczająca modulacja też no ale dopóki jest ciepło :) w zimie znajomi mają z nimi problemy, całą modulacje szlak trafia skok klamki ok 1-2mm :D

Jakos mi się nie usmiecha rola swinki doświadczalnej :) i wolałbym już kaski nie dokładać a raczej mniej wydać.Kuszą mnie te Eliksiry, ale jak czytam że tam strasznie blisko klocki od tarcz, to obawiam się znowu że będę miał nerwy stargane z powodu ocierania.Za Formulami w zasadzie obstaje tylko zdecydowanie Kolega Tobo,który jak widac sporo z różnego rodzaju hamulcami hydraulicznymi miał do czynienia i jego opinia jest na pewno poparta doświadczeniem. ZA hamulcami Shimano przemawia też fakt,że sporo firm produkuje do nich różnego rodzaju klocki,czego brakuje w przypadku Eliksirów.

A tak przy okazji czy jak w tej chwili mam tarcze przód i tył 160mm, a chciałbym na przód 180 to muszę (tzn. kupiłbym na tył Eliksiry z tarczą 160 mm a na przód z tarczą 180mm)kupić jakąś przejściówkę?

Z punktu widzenia serwisu, jeżeli chodzi o prostotę odpowietrzania, dostępność części zamiennych i ich cenę to Shimano wygrywa zdecydowanie. Wszyscy serwisanci jak jeden mąż twierdzą że najlepsze do serwisu są właśnie Shimano. Z Avidami i Formulami jest już więcej zabawy, o pytanie jakie są najbardziej uciążliwe najczęściej padał Hayes i Magura.

No niestety coś za coś. XT trzeba przyznać świetnie hamują ale znów mają problemy z gumową klamką. Znajomy serwisant przyznał (sam jeździ na Saintach), że shimanowskie hample są najłatwiejsze do serwisowa ale wymagają dość częstego (częstszego niż np. Avidy) odpowietrzania itp.

Osobiście brałbym Elixiry R, świetne opinie, tanie, lekkie a z czasem będzie się pojawiać coraz więcej klocków - z resztą już w tej chwili Kool-Stop czy A2Z oferują zamienniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...