gilgamesz Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 W związku z tym ,że nie za bardzo jestem zadowolony z hamulców w swoim rowerze tzn. chodzi o Hayer Ryde rozważam opcje ich wymiany na jakieś lepsze. Zależy mi oczywiście na tym aby dobrze hamowały,miały dobrą modulację,klamki były wygodne i z możliwością regulacji,były do nich dostepne bez problemu klocki na wymianę. Zalezy mi tez bardzo na tym, aby nie wystepował problem z ocieraniem klocków o tarcze.Rozumiem że może to, lub jakieś pobrzękiwanie występować podczas szybszej jazdy,ale nie chciałbym bawic sie w ciągłe regulacje i czekac ,aż może klocki wytrą sie na tyle,że zrobi się większa przerwa i tarcze przestaną ocierać. W tej chwili mam tarcze 160 i myślę,że taki rozmiar tarcz mi wystarcza. Cena do 1200 PLN,jakie hamulce mieszczące się w tej cenie byście polecali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Bardzo zachwalane są Avidy Elixiry . Mają dużą siłę, dobrą modulację, i na pewno mieszczą się w 1200 zł. Klocki są już dostępne, ale w zwykłym rowerowym chyba ich nie kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 tylko podobno jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia, a harfa do konca tego roku nie przewiduje jakichkolwiek czesci zamiennych...czesc uzytkownikow skarzy sie na problemy z zapadajaca sie klamka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Nabial, skąd źródło takich rewelacji? Czy tylko tak sobie mówisz... P.S.Co do tematu. Zmieniłem właśnie Strokery Ryde(również w Anthemie ale z 2008) na Elixiry, ziemia a niebo. Przy Hayesie więcej siedziałem w garażu i przy nim dłubałem aniżeli jeździłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 oro oro oro i jeszcze raz oro formuli. jeśli zależy ci na regulacji wartości skoku dźwigni to k24 jeśli nie to tańsze i tak samo dobre k18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 jakosc wykonania - widzialem kilka fotek z niedorobkami problemy z klamkami - fora zagraniczne, Omenowi tez sie zapadla w Elixirach CR brak czesci zamiennych - harfa Andrew je rozebral i tez zachwycony nie byl tyle wygrzebalem, gdy stalem przed wyborem hampli i powyzsze mnie zniechecilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Może uparty jestem, bo wybrałbym produkt shimano. brałbym zaciski czterotłokowe SAINT BR-M810 i do nich klamki albo Sainta z ServoWave albo XTRa - te są lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Po co ci czterotłoczkowe ?? Widać stare hamulce nawet nie hamowały i chcesz większej mocy Ale z takimi hamulcami są problemy z regulacją i ocieraniem o tarczę Bo klamka podaje tyle samo płynu, a jest dwa razy więcej tłoczków i muszą one być bliżej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Miałem okazje się przejechać na 4 tłoczkowych i zakochałem się w ich pracy. Moje LXy do nichu to cantilevery do v-brakeów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Ale z takimi hamulcami są problemy z regulacją i ocieraniem o tarczę Bo klamka podaje tyle samo płynu, a jest dwa razy więcej tłoczków i muszą one być bliżej tarczy. Weź człowieku bajek nie wymyślaj, widać że w życiu nie jeździłeś na żadnym czterotłoczkowcu Odległość od tarczy jest taka sama jak w innych hamplach Shimano a regulacja jest dużo łatwiejsza niż 525, XTeka czy XTRa. A klamka nie daje płynu tylko go przesuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Ja bym brał Elixiry CR - mam i bardzo mi się podobają - albo jakieś Formule, jak radzi tobo. Przy tak mocnych dwutłoczkowych hamplach czterotłoczki poza DH/FR moim zdaniem nie mają racji bytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 A klamka nie daje płynu tylko go przesuwa To to wiem... Podawanie płynu to była metafora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Ja bym brał Elixiry CR Ja też, bo przy tak lekkiej ramie (Anthem) szkoda wsadzać ciężkie czterotłoczkowe zaciski. Niemniej jednak Sainty to świetne hample i Juicy 7 nie umywają się do nich pod względem siły i modulacji. Przy tak mocnych dwutłoczkowych hamplach czterotłoczki poza DH/FR moim zdaniem nie mają racji bytu. Już w enduro można zapodać Sainta na przód. Ja tak zrobiłem i nie żałuję, bo modulacja jest zauważalnie lepsza niż w XT czy XTRze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micferrari Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Kup sobie hamulce Hayes Trial świetnie hamują sam mam takie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 micferrari miałeś doczynienia z innymi hydraulikami poza Hayesami bo ja też je mam i jakoś mnie nie zachwycają >>> chcę je jak najszybciej wymienić ja polecam Sainty i Elixiry CR świetne hamulce z dobrą silą i modulacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 A co z Magurą-nikt nie poleca? Hayes'y sobie raczej odpuszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micferrari Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Ja jeżdżę w maratonach xc i te hamulce całkiem dobrze dają sobie radę ale jeśli masz zamiar wydać kupe kasy to pewnie że kup sainty mój kolega ma i są porostu rewelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziom2009 Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jeżeli masz do wydania 1200zł na 2 hamulce, sprubuj kupic 2 shimano sainty BRM810,bardzo dobra jakość i siła hamowania wogóle wszystko super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ja polecę Avid Juicy Ultimate - lekkie, dobrze hamują, po roku użytkowania w często bardzo paskudnych warunkach jedynym wymaganym zabiegiem było rozruszanie tłoczków w tylnym zacisku, bo po zużyciu klocków na jednych zawodach trochę sie zasyfiły iłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 No tak, ale Sainty są ciężkie. A Juicy Ultimate wychodzą z produkcji, na 2010 zastąpi je Elixir Mag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 kopaczus, może i wychodzą, ale części są, a hamulce są znane i sprawdzone w sprzedaży będą nówki jeszcze przez 3-4 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Wszystko wskazuje ,że na bolu bitwy zostały Eliksiry i Formula Oro24. Spotkałem dwóch bikerów uzywajacych Eliksirów i obaj byli bardzo zadowoleni.Zwykłe Eliksiry mozna kupic za 800 PLN , model CR pewnie ze 2 stówki wiecej. Nie spotkałem zadnego użytkownika Formuli,ale tu na Forum maja dobre opinie. Moze jeszcze odezwa sie użytkownicy obudwu modeli hamulców i przedstawia swoje opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry1337leet Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 mam formule k18 działają dość dobrze jak chcesz mogę zrobić zdjęcia i wysłać na e mail albo na gg jeśli chcesz pisz PW albo gg 4145355 jeśli będziesz pisał na gg napisz że jestes z forum ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Waze ponad 100kg,mam fulla,jakos niedzielnie nie jezdze,mam siodemki z tarczami 160/185 i zatrzynuja mnie w dowolnych warunkach,jakie mi przyjda do glowy.Przyslowiowym jednym palcem...W porownaniu do Oro K18, to jest to w uzytkowaniu,awaryjnosci,modulacji,etc,praktycznie jedno i to samo.Takie porownanie pomiedzy mna a kumplem ,z ktorym jezdze.Nie bede pial zachwytem,jak niektorzy posiadacze - cud Elixiry,i wybitnie bezawaryjne,powalajace na ziemie Oro.Hampel,jak hampel,pracuje i tyle.Chociaz.....przypominam sobie jeden zjazd,gdzie kumpel zagotowal przod a ja nie.Tarcze te same /firmowe,rozmiar czyli.../,ale byc moze jest tu roznica w technice hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Który z tych dwoch modeli hamulców(chodzi mi o Oro24 i Eliksiry CR) jest mniej narażony na ocieranie tarczy o klocki ? Zależy mi na tym, bo wiem że w innych elementach te hamulce są porównywalne. A to ocieranie i konieczność regulacji po każdym zdjęciu koła doprowadza mnie do szewskiej pasji. Proszę o opinie tylko dotyczące tych dwóch modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.