Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] do 1200 jakie kupić?

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z tym ,że nie za bardzo jestem zadowolony z hamulców w swoim rowerze tzn. chodzi o Hayer Ryde rozważam opcje ich wymiany na jakieś lepsze.

Zależy mi oczywiście na tym aby dobrze hamowały,miały dobrą modulację,klamki były wygodne i z możliwością regulacji,były do nich dostepne bez problemu klocki na wymianę.

Zalezy mi tez bardzo na tym, aby nie wystepował problem z ocieraniem klocków o tarcze.Rozumiem że może to, lub jakieś pobrzękiwanie występować podczas szybszej jazdy,ale nie chciałbym bawic sie w ciągłe regulacje i czekac ,aż może klocki wytrą sie na tyle,że zrobi się większa przerwa i tarcze przestaną ocierać.

W tej chwili mam tarcze 160 i myślę,że taki rozmiar tarcz mi wystarcza.

Cena do 1200 PLN,jakie hamulce mieszczące się w tej cenie byście polecali?

Napisano

Bardzo zachwalane są Avidy Elixiry . Mają dużą siłę, dobrą modulację, i na pewno mieszczą się w 1200 zł. Klocki są już dostępne, ale w zwykłym rowerowym chyba ich nie kupisz ;)

Napisano

tylko podobno jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia, a harfa do konca tego roku nie przewiduje jakichkolwiek czesci zamiennych...czesc uzytkownikow skarzy sie na problemy z zapadajaca sie klamka...

Napisano

Nabial, skąd źródło takich rewelacji? Czy tylko tak sobie mówisz...

P.S.Co do tematu. Zmieniłem właśnie Strokery Ryde(również w Anthemie ale z 2008) na Elixiry, ziemia a niebo. Przy Hayesie więcej siedziałem w garażu i przy nim dłubałem aniżeli jeździłem.

Napisano

oro oro oro i jeszcze raz oro formuli. jeśli zależy ci na regulacji wartości skoku dźwigni to k24 jeśli nie to tańsze i tak samo dobre k18.

Napisano

jakosc wykonania - widzialem kilka fotek z niedorobkami

problemy z klamkami - fora zagraniczne, Omenowi tez sie zapadla w Elixirach CR

brak czesci zamiennych - harfa

Andrew je rozebral i tez zachwycony nie byl

tyle wygrzebalem, gdy stalem przed wyborem hampli i powyzsze mnie zniechecilo

Napisano

Może uparty jestem, bo wybrałbym produkt shimano.

brałbym zaciski czterotłokowe SAINT BR-M810 i do nich klamki albo Sainta z ServoWave albo XTRa - te są lżejsze.

Napisano

Po co ci czterotłoczkowe ?? Widać stare hamulce nawet nie hamowały i chcesz większej mocy :) Ale z takimi hamulcami są problemy z regulacją i ocieraniem o tarczę :) Bo klamka podaje tyle samo płynu, a jest dwa razy więcej tłoczków i muszą one być bliżej tarczy.

Napisano
  pawel1315 napisał:
Ale z takimi hamulcami są problemy z regulacją i ocieraniem o tarczę :P Bo klamka podaje tyle samo płynu, a jest dwa razy więcej tłoczków i muszą one być bliżej tarczy.

Weź człowieku bajek nie wymyślaj, widać że w życiu nie jeździłeś na żadnym czterotłoczkowcu :D Odległość od tarczy jest taka sama jak w innych hamplach Shimano a regulacja jest dużo łatwiejsza niż 525, XTeka czy XTRa. A klamka nie daje płynu tylko go przesuwa :)

Napisano

Ja bym brał Elixiry CR - mam i bardzo mi się podobają - albo jakieś Formule, jak radzi tobo. Przy tak mocnych dwutłoczkowych hamplach czterotłoczki poza DH/FR moim zdaniem nie mają racji bytu.

Napisano
  kopaczus napisał:
Ja bym brał Elixiry CR

Ja też, bo przy tak lekkiej ramie (Anthem) szkoda wsadzać ciężkie czterotłoczkowe zaciski. Niemniej jednak Sainty to świetne hample i Juicy 7 nie umywają się do nich pod względem siły i modulacji.

kopaczus napisał:
Przy tak mocnych dwutłoczkowych hamplach czterotłoczki poza DH/FR moim zdaniem nie mają racji bytu.

Już w enduro można zapodać Sainta na przód. Ja tak zrobiłem i nie żałuję, bo modulacja jest zauważalnie lepsza niż w XT czy XTRze.

Napisano

micferrari miałeś doczynienia z innymi hydraulikami poza Hayesami bo ja też je mam i jakoś mnie nie zachwycają >>> chcę je jak najszybciej wymienić :)

ja polecam Sainty i Elixiry CR świetne hamulce z dobrą silą i modulacją

Napisano

Ja jeżdżę w maratonach xc i te hamulce całkiem dobrze dają sobie radę ale jeśli masz zamiar wydać kupe kasy to pewnie że kup sainty mój kolega ma i są porostu rewelka

Napisano

Jeżeli masz do wydania 1200zł na 2 hamulce, sprubuj kupic 2 shimano sainty BRM810,bardzo dobra jakość i siła hamowania wogóle wszystko super.

Napisano

Ja polecę Avid Juicy Ultimate - lekkie, dobrze hamują, po roku użytkowania w często bardzo paskudnych warunkach jedynym wymaganym zabiegiem było rozruszanie tłoczków w tylnym zacisku, bo po zużyciu klocków na jednych zawodach trochę sie zasyfiły iłem.

Napisano

Wszystko wskazuje ,że na bolu bitwy zostały Eliksiry i Formula Oro24. Spotkałem dwóch bikerów uzywajacych Eliksirów i obaj byli bardzo zadowoleni.Zwykłe Eliksiry mozna kupic za 800 PLN , model CR pewnie ze 2 stówki wiecej. Nie spotkałem zadnego użytkownika Formuli,ale tu na Forum maja dobre opinie. Moze jeszcze odezwa sie użytkownicy obudwu modeli hamulców i przedstawia swoje opinie.

Napisano

mam formule k18 działają dość dobrze jak chcesz mogę zrobić zdjęcia i wysłać na e mail albo na gg

jeśli chcesz pisz PW albo gg 4145355 jeśli będziesz pisał na gg napisz że jestes z forum ;]

Napisano

Waze ponad 100kg,mam fulla,jakos niedzielnie nie jezdze,mam siodemki z tarczami 160/185 i zatrzynuja mnie w dowolnych warunkach,jakie mi przyjda do glowy.Przyslowiowym jednym palcem...W porownaniu do Oro K18, to jest to w uzytkowaniu,awaryjnosci,modulacji,etc,praktycznie jedno i to samo.Takie porownanie pomiedzy mna a kumplem ,z ktorym jezdze.Nie bede pial zachwytem,jak niektorzy posiadacze - cud Elixiry,i wybitnie bezawaryjne,powalajace na ziemie Oro.Hampel,jak hampel,pracuje i tyle.Chociaz.....przypominam sobie jeden zjazd,gdzie kumpel zagotowal przod a ja nie.Tarcze te same /firmowe,rozmiar czyli.../,ale byc moze jest tu roznica w technice hamowania.

Napisano

Który z tych dwoch modeli hamulców(chodzi mi o Oro24 i Eliksiry CR) jest mniej narażony na ocieranie tarczy o klocki ? Zależy mi na tym, bo wiem że w innych elementach te hamulce są porównywalne. A to ocieranie i konieczność regulacji po każdym zdjęciu koła doprowadza mnie do szewskiej pasji.

Proszę o opinie tylko dotyczące tych dwóch modeli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.