Liosan Napisano 16 Lipca 2009 Napisano 16 Lipca 2009 Witam. W tym sezonie postanowiłem zmienić liczniki Sigmy na nowsze modele. Zakupiłem 2 sztuki, do tego kadencje. Zadowolony z zakupu zamontowałem do dwóch takich samych rowerów, dla siebie i kobiety. Po kilku pierwszych przejazdach zauważyłem że coś jest z jednym nie tak. Mianowicie, jeden z nich pokazuje różnice na dystansie 10km około 0,6-0,7 km. Niby nic wielkiego, ale jednak denerwuje. Postanowiłem zamienić liczniki miejscami - znowu to samo. Na moim rowerze licznik zabrany z drugiego pokazuje zle. Poszedłem więc do znajomego i wziąłem jego licznik. O dziwo wszystko było ok, w zasadzie takie same wskazania ( różnica do 0,1 i to bez względu czy na moim czy kobiety rowerze ). Żeby się upewnić zrobiliśmy jeszcze kilka testów + jeden dokładny, na dystansie około 2 km, prowadząc rowery obok siebie. Znowu to samo , 1 miał różnice, 2 pozostałe miały identyczne pomiary ( mój drugi i znajomego). Kompletnie zakręcony poszedłem wymienić licznik na nowy. Nowy zachowuje się tak samo jak stary. I bądz tu panie mądry.W zasadzie mi to nie przeszkadza, ale... Macie jakieś pomysły.
lukaszs Napisano 16 Lipca 2009 Napisano 16 Lipca 2009 jeżeli wpisane przez Ciebie parametry są dobre to powinno być ok. może wadliwy egzemplarz :-(
goncik Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Heh miałem... mam podobny kłopot. Różnice tą udało mi się zniwelować do kilkudziesięciu metrów przy dystansie 12-14 km wyrównując ciśnienie w kołach w moim i dziewczyny rowerze (czyli pompka z miarką). Trzeba pamiętać, że koło z mniejszym ciśnieniem (a opony są takiego samego rozmiaru) ma minimalnie mniejszą średnicę. Także ja bym polecił sprawdzenie i ewentualne wyrównanie ciśnienia w oponach.
Liosan Napisano 19 Lipca 2009 Autor Napisano 19 Lipca 2009 Ciąg dalszy poszukiwań * tak sprawdziłem parametry opon, kół i czy dobrze wpisałem do licznika ( zgodnie z dostarczoną tabelką). Nawet czujniki ustawiłem w takich samych odległościach i miejscach, bo przestałem wierzyć matematyce. * co do ciśnienia w oponach i wagi siedzącego - sprawdzałem to, ale i tak różnice były zbyt duże niż zwykły błąd. Udałem się do znajomego z serwisu, gdzie przedstawiłem sprawę. Znajomy wiele się nie zastanawiając wziął dwa rowerki, powiesił na stojakach i złączył pedały. Wyglądało to kosmicznie, ale siedziałem cicho. Po małym wspomaganiu i pary łykach zaczęło się ręczne pedałowanie. Sprawdzaliśmy wyniki na 5 km. Wyszło że 0,1 -0,2. Dawno nie widziałem takiej miny u niego . Wkur...y poszedł po swoje liczniki - wyszło 0,02 -0,04. Więc jednak coś u mnie nie tak. W sumie po 3 próby dla każdego zestawu liczników robiliśmy. W zasadzie tyle jeżeli chodzi o eksperymenty i dziwne zjawiska. Jutro idę do sklepu i zobaczymy co powie sprzedawca jak powiem że reklamuje licznik ze względu na błędne odczyty. Zastanawia mnie czy na ten licznik ma wpływ pole magnetyczne, może leżał gdzieś przy głośnikach, nie wiem już sam . Z braku pomysłów chwytam się wszystkiego.
Viator Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 możesz jeszcze samodzielnie zmierzyć obwód koła i wpisać prawidłową wartość z dokładnością. Niestety producenci opon stosują standartowe oznaczenia opon -ale to często ma niewiele z rzeczywistym obwodem koła wpisywanym do licznika sigma. Ja też miałem rozbieżności w dystansie gdy wpisałem wartość podaną dla opony podaną przez producenta, sprawa się rozwiązała po samodzielnym pomiarze i wpisaniu właściwej wartości. Analiza rozbieżności (pomiędzy wartościami podanymi a rzeczywistymi) prowadzi do ciekawych wniosków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.