Skocz do zawartości

[przerzutka] Uszkodzenie tylnej przerzutki Alivio - wpadła w szprychy. Proszę o pomoc.

wieczor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem używany rower z przerzutką Alvio z tyłu. Po przejechaniu paru metrów nagły trzask. Odkryłem, że tylna przerzutka wkręciła się w szprychy, łańcuch jest między kasetą a szprychami, bardzo mocno napięty i przerwany. Uwolniłem przerzutkę częściowo rozmontowując ją. Zdjęcia poniżej.

przerzutka%201.JPG

przerzutka%202.JPG

przerzutka%203.JPG

przerzutka%204.JPG

przerzutka%205.JPG

lancuch.JPG

1. Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Zajeżdżałem na maksa swój stary rower i mimo, że był tani jak barszcz, spadał czasami łańcuch to nigdy nie miałem takiego problemu.

2. Planuję kupić nową przerzutkę (Alivio) i wymienić ją samodzielnie oraz zespolić łańcuch jakimś oczkiem nowym. Wiem, że trudno to ocenić na podstawie postu, ale czy co mogło spowodować takie uszkodzenie i czy wymiana przerzutki i tego dynksu między przerzutką a ramą oraz naprawa łańcucha wystarczy?

Proszę o pomoc

Zerknijcie proszę na moje pozostałe posty...

Pozdro

• Mod Team

Wkreciałe sie w szprychy bo cos było krzywo i przerzutka była za blisko. Daj zdjecia przerzutki w swietle dziennym moze nie jest z nia tak zle ale widziałęm hak ramy jest wygiety wiec trzba naprostowac lub kupic nowy.

Nowa przerzutka i nowy ham i nie powinno być problemow. Do łancucha kup spinke i bedzie ok.

Szczerze to wyrzucił bym tą alivio do kosza i kupił nową, niedokładne jej wyprostowanie może mieć wpływ na działanie - problem z dokładną regulacją. Taka przerzutka to groszowa sprawa.

1. Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Zajeżdżałem na maksa swój stary rower i mimo, że był tani jak barszcz, spadał czasami łańcuch to nigdy nie miałem takiego problemu.

Oj nie tylko z takim.

2. Planuję kupić nową przerzutkę (Alivio) i wymienić ją samodzielnie oraz zespolić łańcuch jakimś oczkiem nowym. Wiem, że trudno to ocenić na podstawie postu, ale czy co mogło spowodować takie uszkodzenie i czy wymiana przerzutki i tego dynksu między przerzutką a ramą oraz naprawa łańcucha wystarczy?

ad 1 Oj nie tylko z takim.

ad 2 Nowa przerzutka, nowy hak, spinka na łańcuch i jedziesz.

aha

ewentualnie zobacz czy nic się ze szprychami i kołem nie stało

• 2 tygodnie później...
Tylko ogranicz sobie maksymalny wychył przerzutki, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła.

Właśnie się nad tym zastanawiałem i regulując przerzutkę starałem się tak ustawić, żeby ta odległość była maksymalna i jednocześnie praca przerzutki płynna. Zmierzyłem odległość między wózkiem a szprychami w ułożeniu przód najmniejsza zębatka a tył największa i mam 10 mm. Pomiar na zdjęciu (sorki za jakość - komórka). Czy tak jest dobrze?

DSC00798.JPG

Dzięki za Wasze posty!

Tak, dobrze, a tamten wypadek był spowodowany już wykrzywioną i źle wyregulowaną przerzutką Sam tak zajechałem dwie przerzutki w jeden dzień (najpierw X-5, ale to na skoczni, a potem krzywą Acerę). W tej twojej te 10 mm jest w najwyższej pozycji jak mniemam, więc jak najbardziej ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...