wieczor Napisano 15 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam! Kupiłem używany rower z przerzutką Alvio z tyłu. Po przejechaniu paru metrów nagły trzask. Odkryłem, że tylna przerzutka wkręciła się w szprychy, łańcuch jest między kasetą a szprychami, bardzo mocno napięty i przerwany. Uwolniłem przerzutkę częściowo rozmontowując ją. Zdjęcia poniżej. 1. Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Zajeżdżałem na maksa swój stary rower i mimo, że był tani jak barszcz, spadał czasami łańcuch to nigdy nie miałem takiego problemu. 2. Planuję kupić nową przerzutkę (Alivio) i wymienić ją samodzielnie oraz zespolić łańcuch jakimś oczkiem nowym. Wiem, że trudno to ocenić na podstawie postu, ale czy co mogło spowodować takie uszkodzenie i czy wymiana przerzutki i tego dynksu między przerzutką a ramą oraz naprawa łańcucha wystarczy? Proszę o pomoc Zerknijcie proszę na moje pozostałe posty... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wkreciałe sie w szprychy bo cos było krzywo i przerzutka była za blisko. Daj zdjecia przerzutki w swietle dziennym moze nie jest z nia tak zle ale widziałęm hak ramy jest wygiety wiec trzba naprostowac lub kupic nowy. Nowa przerzutka i nowy ham i nie powinno być problemow. Do łancucha kup spinke i bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Prostowanie haka nie wchodzi w grę, ponieważ nawet minimalne wygięcie tego elementu może z torpedować działanie przerzutki. Wózek możesz postować. Jest prosta czynność, ewentualnie możesz kupić sam wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Szczerze to wyrzucił bym tą alivio do kosza i kupił nową, niedokładne jej wyprostowanie może mieć wpływ na działanie - problem z dokładną regulacją. Taka przerzutka to groszowa sprawa. 1. Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Zajeżdżałem na maksa swój stary rower i mimo, że był tani jak barszcz, spadał czasami łańcuch to nigdy nie miałem takiego problemu. Oj nie tylko z takim. 2. Planuję kupić nową przerzutkę (Alivio) i wymienić ją samodzielnie oraz zespolić łańcuch jakimś oczkiem nowym. Wiem, że trudno to ocenić na podstawie postu, ale czy co mogło spowodować takie uszkodzenie i czy wymiana przerzutki i tego dynksu między przerzutką a ramą oraz naprawa łańcucha wystarczy? ad 1 Oj nie tylko z takim. ad 2 Nowa przerzutka, nowy hak, spinka na łańcuch i jedziesz. aha ewentualnie zobacz czy nic się ze szprychami i kołem nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczor Napisano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Wymieniłem przerzutkę i hak, naprawiłem łańcuch i ... śmigam Dzięki za Wasze posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Tylko ogranicz sobie maksymalny wychył przerzutki, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczor Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Tylko ogranicz sobie maksymalny wychył przerzutki, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. Właśnie się nad tym zastanawiałem i regulując przerzutkę starałem się tak ustawić, żeby ta odległość była maksymalna i jednocześnie praca przerzutki płynna. Zmierzyłem odległość między wózkiem a szprychami w ułożeniu przód najmniejsza zębatka a tył największa i mam 10 mm. Pomiar na zdjęciu (sorki za jakość - komórka). Czy tak jest dobrze? Dzięki za Wasze posty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervan Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Tak, dobrze, a tamten wypadek był spowodowany już wykrzywioną i źle wyregulowaną przerzutką Sam tak zajechałem dwie przerzutki w jeden dzień (najpierw X-5, ale to na skoczni, a potem krzywą Acerę). W tej twojej te 10 mm jest w najwyższej pozycji jak mniemam, więc jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.