Skocz do zawartości
  • 0

Mułowaty Kross Grand Jocker[pomóżcie]

Gość Bonegro

Pytanie

Gość Bonegro
Napisano

Witam wszyskich

Otóż ostatnio postanowiłem pojeździć sobie rekreacujnie na rowerku i

mama pozwoliła mi przejąć swojego Jockera, na którego uskarżała się czasem, że ciężko chodzi.

I rzeczywiście, w porównaniu ze starym chińskim Rometem(damką), którym jeździ się jak po kilku piwach, bo koła zdezelowane i korba "się majta", jest znacznie bardziej ciężki do rozpędzenia i urzymania

przyzwoitej szybkości jazdy. Prawdziwy muł, nie idzie czerpać jakiejkolwiek przyjemności z jazdy.

Stary romecik przy nim to po prosu torpedka.

Grand Jocker został zakupiony za max 450zł, z czego można wnioskować że cięto koszty jak leciało, więc z tyłu oczywiście wolnobieg,waga 12,5 kg ,reszta też pozostawia wiele do życzenia.

Tutaj link do czyjegoś opisu tego modelu tylko moje doświadczenia dużo gorsze

http://www.forumrowerowe.pl/viewtopic.php?f=47&t=11419

Jedyne co zmieniłem to skrachciałe oponki terenowe na slicki Kendy, co nie dało wyczuwalnego wzrostu komfortu. Jedyne co mnie zastanowiło to przednie piasty, które były tak sciśnięte że koło samo robiło opór. Domyślam się, że sęk tkwi właśnie w piastach. Tylnego koła nie rozkręcałem tylko nieco zmniejszyłem zacisk piast. Poza tym nie słychać wcale pracy zapadek, kiedy tylne koło kręci się na luzie. Fundusze są dosyć ograniczone, ale mały remont można zrobić. Rower ponoć był taki ciężki od początku, tyle że starzy to pomijali, bo "to tylko rower do jeżdżenia po chleb" był. Proszę o jakieś fachowe i konstruktywne porady. Dodatkowe szczegóły też moge dołączyć. Jeżeli to ma znaczenie to moja waga wynosi 86kg(trenowałem siłowo, nie żebym był ssapanym tłuściochem).

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...