kabanosdg Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Witam, temat zapewne poruszany, ale sam rozeznałem się wstępnie w temacie. Ale do rzeczy. Chce kupić pulsometr. Wiadomo w miarę tanio, ale też bez kupowania taniego szajsu. Wolałbym kupić jakiś firmowy, a nie "no-name". I tutaj pomyślałem: "Mam licznik od dawien dawna z Sigmy i jestem bardzo zadowolony więc i może pulsometr?" Poszukałem i znalazłem: Sigma PC-15. Jednak znalazłem takie oto zdanie na jego temat: http://robsik.bloog.pl/id,2665991,title,Si...ml?ticaid=68625. I tu się lekko mówiąc wystraszyłem czy to prawda? - też tak uważacie (użytkownicy)? Zacząłem więc szukać dalej. Znalazłem "Sigma Onyx Easy" oraz "Sigma Onyx Pro" - choć ten drugi jest za ok. 260zł. Wiadomo że z każdą złotówką więcej wydaną możemy liczyć na zakup lepszego urządzenia. Dlatego 200zł to już prawie maksymalna granica. Pod uwagę brałem jeszcze firmy Polar i Beurer. Jednak nie wiem jakie modele brać. Jeśli chodzi o pulsometr to nie jestem profesjonalistom i zależy mi na sprawdzeniu tętna i możliwości ustawienia własnego przedziału w jakim chcę trenować plus do wyboru już skonfigurowane fabrycznie (najlepiej z podświetleniem gdyż trenuję często wieczorami), plus funkcje które ma każdy pulsometr. Tu moje pytania do was: 1. Czy ten Sigma PC15 naprawdę tak ciężko uruchomić (zwilżanie elektrod itd.) i tak łatwo gubi sygnał i jest niedokładny? 2. Czy w tej cenie polecacie mi może coś innego? Coś co oferuje jakoś za rozsądną cenę. 3. Czy inny z tych modeli Sigmy jest lepszy (np. ONYX Pro) i nie ma problemów jak opisany PC15? Chcę kupić raz a porządnie żeby nie być rozczarowanym. Dzięki za pomoc z góry. Pozdrawiam
bts Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Strasznie się umęczyłem czytając tą "recenzję", autor chyba nie potrafił streścić w kilku zdaniach swoich problemów - albo dla pisarskiego efektu rozwlókł to na dobrych kilkaset linijek Co do elektrod - u mnie wystarczy zwilżyć je wodą, pas na klatę i tyle... pulsometr łapie sygnał z reguły po kilku sekundach, potem rzadko zdarza się żeby go zgubił (przekłamań nie zanotowano). Jeśli już się tak dzieje, to z reguły jak np. stane na światłach i porządnie spadnie mi puls - ale jak wspomniałem, nie jest to częste. A to co autor nazywa stoperem, to jest tak naprawdę czas treningu - a gubienie sygnału przez pulsometr zazwyczaj zdarza się gdy odejdę od roweru (z zegarkiem na kierownicy) - czyli, de facto, przerwę trening. Gdy wrócę - pulsometr łapie sygnał - nalicza dalej. Wszystko OK - czas treningu! Ale doliczając już ten okazyjny nosignal, to na zwykłym 2h treningu pulsometr może naliczy mi ze 2min mniej... Co to ma za znaczenie? Gdy chcę mieć bardzo precyzyjnie, włączam wspomniany w recenzji StopWatch albo LapCounter... cała filozofia... najwyraźniej przerosło autora... A może mu tak gubiło sygnał, bo miał słabą baterię. Podsumowując, Sigma PC-15 to jeden z lepszych pulsometrów w tej kategorii cenowej - nie daj się zwieść jakiemuś oszołomowi, który chyba w imię antykonformizmu napisał negatywną recenzję
kabanosdg Napisano 21 Lipca 2009 Autor Napisano 21 Lipca 2009 Ok, a teraz jeszcze jedna sprawa. Mogę kupić PC 15 i Onyx Easy w podobnej cenie. Który lepiej brać? Widziałem że w PC15 są gotowe strefy HZ FZ PZ - czy można je edytować? - natomiast w Onyx Easy są dwie ustawione i jedna predefinowana przez użytkownika. Co jest lepszym rozwiązaniem? Czy są jeszcze jakieś różnice między nimi? I jak wygląda sprawa gubienia pulsu w między jednym a drugim - są różnice czy raczej oba mają podobny poziom? Dlatego pytam ogólnie, który lepiej wziąć? Dzięki i pozdrawiam
Vroobelle Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 ja mam onyx easy i puls pokazuje raczej dokładnie, tylko czasami pomyli sie o jakies 100 niestety bywa czasem tak ze na treningu kiedy mam tetno 130-140 nagle wskakuje mi na 220, jest tak przez jakas minute i z powrotem wraca do normalnego. nie wiem czym to jest spowodowane, nie dzieje sie to gdy przejezdzam koło dzieczyn czy cos wiec raczej to nie moj silnik tak wariuje tylko sigma bywa jeszcze czasem tak ze nie lapie sygnalu od paska (na nowej baterii) ale sie go restartuje i po paru minutach lapie i jest spoko. jednak bywało ze sie wkurzalem i po pol godziny ciaglego resetowania włączam poprostu stoper i mam tylko czas treningu a pulsu nie.
Songoq1 Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 Nie kupuj tego szajsu zwanego sigmą!!! Ja nigdy tego syfu więcej nie kupię, najchętniej bym to spalił.. Mam Sigmę 1706 HR. Licznik hmm działa dobrze jeśli mamy dobrze zamocowany nadajnik i magnes, jest okej. Ale pulsometr - KTO TO ROBIŁ?? Żenująca praca.. Trening interwałowy jest niemożliwy przy tym pulsometrze, puls pokazuje z dokładnością w najlepszym przypadku 3-5 sekund a przy interwałach gdzie puls skacze w moim przypadku ze 130 od razu na 160 i stopniowo w górę, to zawiesza się na 130 przez kilka sekund, pokazuje po ~7-10sek 166 powiedzmy i gdy jestem zdezorientowany czy doszedłem do powiedzmy 180 nagle pokazuje 177 - gdy przerywam ćwiczenie - tak jest ZAWSZE. Wymieniłem DWUKROTNIE baterie. Gubi sygnał bardzo, bardzo często, opaska uwiera a żeby nie tracił sygnału przed treningiem trzeba np. bardzo zmoczyć opaskę inwestować w te głupie żele itd. Pulsometr bardzo niedokładny - nigdy nie kupię sigmy ponownie. Na przygotowania do nowego sezonu kupuję do biegania Canyon SW-1 czy jakoś tak. Opinie i test bardzo hardcorowy na jednej stronie są zadziwiające! Wszyscy zachwalają, działał bez zarzutu w basenie, na rowerze, podczas biegania, ma więcej funkcji niż sigma a kosztuje... 130zł. Wg. mnie bierz canyona lub beurera PM-20 nigdy sigma! Polary są za drogie, jeśli masz okazję w ~200zł jak najbardziej kupuj, mam doświadczenie z tymi opaskami i pulsometrami i są ŚWIETNE! Zero problemów.
Amo Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 No tak ale Sigma 1706 (licznik z pulsometrem) kosztuje ok 200zł... sam dobry licznik kosztuje ok 200zł, nie wspominając o pulsometrze ok.300zł. więc nic dziwnego, że nie działa on tak jakbyś chciał... zresztą jeśli zależało Ci na pulsometrze to w tej opcji z licznikiem praktycznie nie ma on żadnych funkcji treningu w porównaniu choćby z najtańszymi pulsometrami Szczerze polecam zestawik: licznik: Sigma 1606L (mierzy również kadencję) pulsometr: Sigma Onyx Pro Jeśli ktoś się przymierza to z czystym sumieniem mogę polecić Pozdrawiam!
bts Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 Ok, a teraz jeszcze jedna sprawa. Mogę kupić PC 15 i Onyx Easy w podobnej cenie. Który lepiej brać? Widziałem że w PC15 są gotowe strefy HZ FZ PZ - czy można je edytować? - natomiast w Onyx Easy są dwie ustawione i jedna predefinowana przez użytkownika.Co jest lepszym rozwiązaniem? Czy są jeszcze jakieś różnice między nimi? I jak wygląda sprawa gubienia pulsu w między jednym a drugim - są różnice czy raczej oba mają podobny poziom? Dlatego pytam ogólnie, który lepiej wziąć? Dzięki i pozdrawiam Można edytować strefy w sigmie pc15. A zasadnicza różnica między tym modelem, a onyx easy, to funcjonalność - pc15 ma chyba wszystkie możliwe funkcje dostępne w sigmach poza kodowaniem sygnału, onyx jest za to wyposażony właśnie w to ostatnie - za to jest ograbiony z innych funkcji (nie łapie za to sygnału innych pulsometrów, możliwe także że mniej się gubi, ale nie jestem pewien). Porównaj sobie na stronie sigmy. Kolega wyżej żali się jakie to złe są te sigmy - nie potwierdzam, co do gubienia sygnału to mojemu faktycznie czasem się zdarzy, ale gdy już zacznie trybić tak jak powinien to puls pokazuje dokładnie i bez opóźnień. Co do pasa to przypomniała mi się sytuacja, gdy na jakimś katorżniczym mtb pas opadł mi do połowy brzucha - i o dziwo dalej precyzyjnie trybił Może wynika to z tego, że byłem już dosyć spocony - ułatwiało to pracę.
TocaS Napisano 9 Sierpnia 2009 Napisano 9 Sierpnia 2009 Witam co w końcu z tymi PC 15 bo mam, zakupiłem i teraz zastanawiam się czy nie oddać, jest to pierwszy pulsometr i niech posłuży do końca przyszłego roku.
Songoq1 Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 No tak ale Sigma 1706 (licznik z pulsometrem) kosztuje ok 200zł... sam dobry licznik kosztuje ok 200zł, nie wspominając o pulsometrze ok.300zł. więc nic dziwnego, że nie działa on tak jakbyś chciał... zresztą jeśli zależało Ci na pulsometrze to w tej opcji z licznikiem praktycznie nie ma on żadnych funkcji treningu w porównaniu choćby z najtańszymi pulsometrami Szczerze polecam zestawik: licznik: Sigma 1606L (mierzy również kadencję) pulsometr: Sigma Onyx Pro Jeśli ktoś się przymierza to z czystym sumieniem mogę polecić Pozdrawiam! Tak, tak, możesz polecić bo zapewne używasz tego syfu 2 tygodnie. Chłopie, jakbyś nie wiedział to opaski stosowane w pulsometrach ( również moim 1706HR ) są takie same ! Są to po prostu słabe chińskie syfy ( to samo co medion ) Wszyscy mają problemy z sigmami, wszystkim gubi się sygnał czy to w onyxach, czy to w moim 1706 czy to w "lepszych" licznikach sigmy jak 1606 - DTS w sigmie to g.... To wszystko przez ten "system". Jeśli chodzi o dobry tani pulsometr to: Canyon CSW-1 lub Beurer np. PM-20 a co do liczników to ciclosporty wydają się OK.
bts Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Dla kontrastu dodam, że w moim klubie jeździ kilka osób poza mną na pulsometrach sigmy (w tym pulsometro-licznikach) i nie słyszałem na nie takich narzekań jak te tutaj wspomniane. "Słabe chińskie syfy"? To chyba żart. Jakość wykonania jest moim zdaniem co najmniej zadowalająca, a jedyną wadą jest zdarzające się czasami gubienie sygnału - ale o tym już pisałem.
koziol Napisano 27 Sierpnia 2009 Napisano 27 Sierpnia 2009 znalazłem takie oto zdanie na jego temat: http://robsik.bloog.pl/id,2665991,title,Si...ml?ticaid=68625. I tu się lekko mówiąc wystraszyłem czy to prawda? - też tak uważacie (użytkownicy)? Witam Jeśli chodzi o samą recenzje to zastanawiam się co za baran ja właściwie napisał,i czy chociaż do instrukcji zaglądał...Bo jak dla mnie to odnalezienie stopera (a nie czasu treningu) zajęło 5 sek,nie wspominając o intuicyjnym nawigowaniu po menu... Używam pc15 od jakiś 4 miesięcy... Baterii jeszcze nie wymieniałem,nie zauważyłem jakiś problemów z połączeniem,nie spotkałem się też z wariowaniem przy innym urządzeniu bezprzewodowym(poprzedni licznik),w zasadzie mogę powiedzieć że jestem zadowolony.Jedyny mankament to już wielokrotnie wspominane gubienie sygnału,które jak dla mnie nie jest aż tak uciążliwe(wystarczy lekko przesunąć pas,lub nim strzelic ) Mój obecny zestaw to Sigma PC15 + Sigma 1606L CAD i nic więcej nie potrzebuje Ogólnie polecam Sigme
wicthorus Napisano 28 Sierpnia 2009 Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem Beurera pm50 od ponad roku i moim zdaniem sprawuje się świetnie. Jeśli założysz pasek jak należy to nie ma mowy o gubieniu sygnału. Całość solidnie wykonana. Jedyny problem to powolne działanie wyświetlacza podczas niskich temperatur (głównie przy dłuższych wypadach jeszcze przed wschodem słońca) i słaba widoczność danych na wyświetlaczu - ale sądzę że to normalne (telefony komórkowe zachowują się identycznie). Jest jeszcze jedna sprawa, otóż nie są to pulsometry typowo dla rowerzystów, więc nie znajdziesz tam takich cudów jak wysokościomerz, nachylenie podjazdu i innych cudów, ale jak dla mnie to jest to niepotrzebne. pzdr!
Mod Team Lookas 46 Napisano 28 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2009 miałem beurera pm55 i nie działało dosłownie w nim nic !!! A jak już ruszyło to puls był odświeżany co ok 2 sekundy :] Wprowadzone dane jak płeć,waga, wiek po zapisaniu ... przepadały bezpowrotnie Pulsometry sigmy w licznikach to padaczka maksymalna, nie dość że w sigmach samo przesyłanie danych z sensora prędkości działa tragicznie to do tego jeszcze jest tam pulsometr - mało funkcjonalny. Nie wiem jak wygląda temat w nowych wysokich modelach ROX może tam to jest poprawione - chora cena bynajmniej na to wskazuje... Bezproblemowo spisywały się u mnie pulsometry Polara oraz ciclosport ( ale akurat modele, które miałem były warte dużo więcej niż 200zl o których jest mowa w temacie ).
karolaxp Napisano 17 Grudnia 2009 Napisano 17 Grudnia 2009 Poszukuje instrukcji po Polsku do Sigmy Onyx Pro.. na stronie sigmy jest ale taka mini instrukcja z ktorej to mało można się dowiedzieć... Jak coś prosze przesłać na maila karolaxp85@wp.pl
wioleta23 Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Mam pytanie do użytkowników Polaru po wymianie bateri straciłam sygnał z opaską, jakie mogą być tego przczyny?
serav Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 miałem beurera pm55 i nie działało dosłownie w nim nic !!! A jak już ruszyło to puls był odświeżany co ok 2 sekundy :] Wprowadzone dane jak płeć,waga, wiek po zapisaniu ... przepadały bezpowrotnie Pulsometry sigmy w licznikach to padaczka maksymalna, nie dość że w sigmach samo przesyłanie danych z sensora prędkości działa tragicznie to do tego jeszcze jest tam pulsometr - mało funkcjonalny. Nie wiem jak wygląda temat w nowych wysokich modelach ROX może tam to jest poprawione - chora cena bynajmniej na to wskazuje... Bezproblemowo spisywały się u mnie pulsometry Polara oraz ciclosport ( ale akurat modele, które miałem były warte dużo więcej niż 200zl o których jest mowa w temacie ). Ja mam ten model PM55 od kilku dni i wszystko działa prawidłowo a zrzut danych przez kabel do komputera to idealna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.