Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Juicy 7 czy 5 ?

grzala25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam pytanko jak w temacie hamulce beda mialy zastosowanie do lekkiego xc jazdy do pracy i po lesie tylko nie wiem czy warto placic wiecej kilka stowek za 7 ktore maja tylko dodatkowo reg klamki no i chyba waga jest troszke mniejsza kawal goscia ze mnie wiec mam spore lapki wiec chyba malo mi sie przyda ta reg. a drugie pytanko to jakiej srednicy tarcze wybrac moja waga to 104kg:)

Napisano

No wiesz, to bardzo indywidualna sprawa, niektórym ta regulacja jednak się przydaje. Jednak różnica cenowa jest nie dopuszczalna.

Jest tu dużo tematów, poczytaj, większość pisze, że regulacji rzadko używa. Co do wagi, to przyszłościowy zakup to będą dobre klocki, odczujesz je bardziej niż zmianę tarczy.

Napisano

Użytkownicy J7 zazwyczaj ustawiają tę regulację na samym początku i o niej zapominają.

W J5/J7 klocki takie złe nie są, ale przy trochę wyższej wadzę bikera lepiej lekki zapas mocy mieć. Ewentualnie można zrobić tak: tarcza 160mm + np. kool stop-y, ale to zależy jak dokładnie jeździsz...

Napisano

Przy terenie w miare rowninnym 185 przod i 160 tyl to az nadto. Tyl bez problemu blokuje, przod gdybym chcial tez ale tego nie robie z wiadomych wzgledow :D. Dwa dni temu po raz pierwszy w zyciu w okolicach Poznania udalo mi sie zrobic OTB na lekkim zjezdzie przy ostrym hamowaniu :D Avid juicy 5, waga 85 kg. Praca klamki mi odpowiada, podobnie ustawialem V-ki, do ~polowy jalowy skok, pozniej wyraznie wyczuwalna modulacja na krotkim odcinku. Gdybym mial tak ustawione J7, tobym nawet regulacji nie dotknal. Z tego co wiem cala roznica jest w klamkach, zacisk jest ten sam.

Napisano

Te hamulce są takie same, tylko 7 mają dodatkową regulację, którą można sobie ustawić to, że klamka będzie chodzić jak w J5 albo będzie dochodzić do kierownicy. Nie ma co przepłacać. Ja na twoim miejscu brałbym J5 a resztę kasy inwestował w inne części.

Napisano

Witam ponownie dziekuje wszystkim za wypowiedz w sprawie mojego zapytania juz postanowione beda J5 reszte kasy przeznacze na przerzutke i manetki x7 bo mialy byc x5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...