Skocz do zawartości

[Amortyzator Przód] Problem z Epiconem 2008 - zbyt duży SAG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dajmy na to że kupię taką pompkę, teraz jak napompować taki amortyzator?

P.S. Mój Epicon działa na takiej samej zasadzie jak ten

?
Napisano

Nie, to manual mówiący jak wyjąć tłumik. Tłumik jest w lewej goleni a komora powietrzna w prawej (patrząc od przodu).

Jak odkręcisz tą nakrętkę to pod nią będzie zaworek taki jak w samochodach.

th_71087_230_6_122_14lo.jpg

Napisano

Aha czyli wystarczy podpompować jedną strone amorka? A muszę mieć specjalną pompkę czy wystarczy zwykła z wężykiem i odrobina wyczucia?

P.S. O co chodzi z tym tłumikiem? Na tym tutku gość troche wyciągnął (wydłużył) srodek tego tłumika i wsadził z powrotem, dlaczego?

Napisano

Potrzebna jest specjalna pompka , pozwalająca uzyskać wyższe ciśnienie, z nakręcaną końcówką , dzięki której powietrze nie ucieka przy odłączaniu wężyka.

Potrzebny jest też precyzyjny pomiar, jak raz ustawisz odpowiednie ciśnienia, to zawsze będziesz mógł dopompować do takiego samego.

Napisano

taka pompka może być?

P.S. A zwykłą pompką można dopompować sobie tymczasowo? Niestety specjalnej nie posiadam jak na razie.

Jeżeli tak to na co mam uważać przy pompowaniu? Może się coś stać?

Napisano

Po co Ci pompka from UK ( zresztą trochę gówniana ) za ~100zł jak za 80 + przesyłka ( i tak taniej ) kupisz Pompkę Giyo, albo Beto za 70+ przesyłka. Alledrogo.pl zaprasza ;]

Napisano

bo mieszkam w UK ;]

A możecie mi powiedzieć co mogłoby się stać gdybym podpompował amortyzator zwykłą pompką samochodową?

P.S. Nie zależy mi na precyzji, chodzi mi tylko o to żeby był troche twardszy.

• Mod Team
Napisano

W zasadzie nic- zwykła pompka nie jest pompką wysokocisnieniową. Na pewno nic nie zniszczysz, ale cisnienia to też raczej znacząco nie podniesiesz

Napisano

Skoro nie chcesz kupować pompki, to nie łatwiej podjechać do serwisu i poprosić o ustawienie ciśnienia? :yes: Zwykle robią to za darmo, ewentualnie za jakieś grosze.. co do pompowania zwykłą pompką.. po a) nie wiem jakie ciśnienia są w epiconie, ale wydaje mi się, że zwykłą pompką będziesz miał trudności z uzyskaniem takiego wysokiego ciśnienia. po b ) najczęściej wentyl w amorze jest schowany w koronie , więc dostęp do niego jest utrudniony. Ale skoro wspominasz, że masz takową z wężykiem - to możesz próbować i nic nie powinno się stać, poza tym, że możesz spuścić z niego resztki powietrza a nic nie napompujesz. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...