Gracek Napisano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zwykła cisowianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZAPX Napisano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zawsze brałem mineralną niegazowaną ale od niedawna zacząłem używać syropu Nutrenda REG-GE Unisport bo mam po kosztach a butelka 1L starcza na 70L po rozcieńczeniu z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krazen Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 W lipcowym magazynie rowertour była ciekawa rozmowa z prof. Wocjciechem Chalcarzem, specjalistą od żywienia w sporcie. Przytoczę najważniejsze wskazówki tam zawarte: W celu nawodnienia, cztery godziny przed wysiłkiem wypić 5-7 ml wody na kilogram masy ciała. Do picia przy wysiłku krótszym niż 40 minut do godziny wystarczy sama woda. Przy wysiłku dłuższym niż godzina najlepszy jest sok winogronowy rozcieńczony z wodą tak, żeby w 100 gramach napoju było 6-8 gramów węglowodanów. To daje proporcje rozcieńczania około 1:4, ale najlepiej sobie doczytać na opakowaniu soku. Używać wody wysokomineralizowanej (powyżej 1000 miligramów składników mineralnych w litrze wody). Nie solić - to nie przyspiesza wchłaniania wody, a soli i tak zjadamy ponad potrzeby. Nie dopuścić do odwodnienia powyżej 2% (jeśli przed wysiłkiem ważyłeś 100 kg, a po wysiłku 98 kg, to odwodniłeś się właśnie o 2%) Po wysiłku wypić 900 - 1350 ml wody na każdy utracony kg masy ciała. Lepiej słodzić sacharozą, niż samą glukozą, bo sacharoza po strawieniu do glukozy i fruktozy wchłania się szybciej niż sama glukoza. Nie warto kupować gotowych napojów lub proszków zawierających odpowiednią ilość węglowodanów, ale też i witaminy. Zawartość witamin w tych napojach jest dobierana według uznania producenta, nie jest dostosowana do naszej diety i może wywołać nierównowagę witaminową, czyli nadmiar jednych witamin i niedomiar innych. To kilka głównych myśli z tego artykułu, mam nadzieję, że komuś pomogą. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Prawda to, ze najlepszy jest rozcienczony sok (ale sok a nie napoj!) z woda a nie roznego rodzaje "izitoniki" (czyt. chemia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Po wysiłku wypić 900 - 1350 ml wody na każdy utracony kg masy ciała. Czyli jak ważę 60 kg to mam wypić około 60l. po wysiłku ? :o :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Przeczytaj jeszcze raz to co zacytowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przem00 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Po wysiłku wypić 900 - 1350 ml wody na każdy utracony kg masy ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Po wysiłku wypić 900 - 1350 ml wody na każdy utracony kg masy ciała. Chyba by mi brzuch pękł Mi max. wchodzi 750 ml do żołądka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Przeciez nikt ci na siłe nie każe. Możesz byc odwodniony jak lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Odwadniać się nie zamierzam,ale nie pijam po wysiłku do pełnego Tylko 1 szklankę,więcej nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Jak idziesz na imprezę to wypijasz z 10 piw i jest miejsce :PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszpk Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Woda mineralna jest najlepsza. Węglowodany ewentualnie zabieram do kieszeni w postaci batonów. Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Sory, moje niedopatrzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Bidonu nie używam, ale wożę ze sobą 1,5litra wody mineralnej niegazowanej zawsze, z wciśniętą połową cytrynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krazen Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Chyba by mi brzuch pękł Mi max. wchodzi 750 ml do żołądka Nie trzeba przecież wypić duszkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gracek Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 offtop, on by nie miał problemu http://www.youtube.com/watch?v=s0a_OP5rDKY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swinkanie Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ja podobnie jak TrzecieKolo wożę ze sobą butelkę wody mineralnej, czasami dorzucę coś w stylu syrop/albo minerały w pastylkach. Zaznaczam, że nie jestem profesjonalistą. Gdy jestem w trasie robię od 120 do 150 km, czasem 180 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordon91 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Zazwyczaj jest to czysta woda mineralna lub z dodatkiem niewielkiej ilości jakiegoś soku/syropu. Jak jadę na bardziej wyczerpującą wycieczkę,to do bidonu wlewam Isostar(mam puszkę Isostara w proszku zawsze w domu) lub po prostu po drodze kupuję coś izotonicznego,najchętniej Powerade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 carbo albo iso star, chociaż przeważnie pije zwykłą mineralną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 My zabieramy herbatę i wodę.A kiedy jesteśmy gdzieś,gdzie jest biedronka,kupujemy soczek ,,Pycholandia'' :D :D :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.