Skocz do zawartości

[napoje] Co wlewacie do bidonu?

Firestorm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem proszku izostar do robienia napoju energetyzującego... Czy ktoś z was ma ten proszek? Czy on działa i czy opłaca się go kupić? Proszę o szybką odpowiedź

Napisano

Ja do swojego bidonu przewaznie laduje najzwyklejsza wode. Ewentualnie woda z cukrem lub dla smaku troche esencji z herbaty <_<

Z drozszych specyfikow to Powerade i jade dalej... xD

Do normalnej jazdy to chyba nie warto ladowac kasy w takie eksperymenty, na maratonie czy cos to ok

Napisano
Ja do swojego bidonu przewaznie laduje najzwyklejsza wode. Ewentualnie woda z cukrem lub dla smaku troche esencji z herbaty <_<

Z drozszych specyfikow to Powerade i jade dalej... xD

Do normalnej jazdy to chyba nie warto ladowac kasy w takie eksperymenty, na maratonie czy cos to ok

Wody to odradzam bo tylko pijesz a nie dostarczasz organizmowi cukrów... Jak tak wlewasz to wlewaj jakiśsok albo napój... Przynajmniej będziesz miał cukier w organizmie na trasie :)

Napisano

Ja najczęściej wodę mineralną wysoko zmineralizowaną. Czasami dodam jeszcze soli i słodkiego syropu do wody tak żeby węglowodanów było na oko tyle co w izotonikach. Zasadniczo wolę jednak samą mineralną (bo się bidon nie klei jak się trochę wyleje) i węglowodany z batoników z Biedronki czy z pierników. Różnicy w jeździe nie widzę w tych dwóch przypadkach.

Napisano

Ja preferuję Isostar cytrynowy. Kiedyś - w okresie, kiedy byłam święcie przekonana, że wszelkie tego typu "ulepszacze" to pic na wodę, który nic w praktyce nie daje - w pewnej podbramkowej kondycyjnie sytuacji towarzysze mojej niedoli niemal przemocą wlali we mnie wodę z Isostarem i o dziwo, zadziałało (co dla mnie samej, jako sceptyka, było wówczas szokującym doświadczeniem). Od tej pory pozostaję wierna właśnie tej marce, choć trochę mnie to kosztuje <_< .

Jako alternatywę stosuję wodę zmieszaną z możliwie jak najbardziej naturalnym sokiem.

Napisano

Ja polecam HOT Activity bo wychodzi o wiele taniej od isostara, a też jest dobry <_< Najbardziej mi smakuje grejpfrutowy. Ostatnio kupiłem jakiś inny izotonik i się okazał wielkim badziewiem bo sam smak zalatuje ostro chemią ;/

Izotonik piję tylko podczas cięższych, dłuższych treningów, na lżejsze treningi lub przejażdżki/wycieczki biorę wodę.

Napisano

Ja pije isostar, rozrabiany z granulatu. :) Wcześniej piłem Gatorade albo mineralkę, ale ten pierwszy jest drogi (za bidon wychodzi 3 zł, kupując możliwie najtaniej) a woda nie "wchodzi" tak lekko - a co za tym idzie, gorzej - o ironio - nawadniam organizm (wypijam jej mniej).

Cytrynowego Isostara na treningu potrafię wypić o wiele więcej niż wody. To kwestia smaku :D Do bidonu (też Isostara, ten 500ml+) daje 2/3 zalecanej dawki i jak dla mnie jest świetne. Granulat kosztuje mnie 25zł, także wychodzi coś koło 2 zł za bidon - nie jest źle.

Poza tym próbowałem grejfrutowego, jest okropny. Z trudem wymęczyłem puszkę do końca :D Ale to kwestia gustu. Co do pomarańczowego - też nie jest zły, smakuje trochę jak Gatorade o tym smaku.

Napisano

jeźdze amatorsko, ale leje wodę i carbo np. z Olimpu. Na 500 ml wody daje 50g proszku. Cena ok 20zł za 1 kilogram wiec całkiem nieźle. Kiedysteż dawałem IzoPlus, ale to juz za kilogram około 30zł - za to ma więcej "dodatków" i minerałów

Napisano

Dla mnie najlepszy jest napój na bazie wody, cytryny i miodu :) Fajnie gasi pragnienie. Czasami dodam ciutkę soli, żeby chociaż trochę minerałów nadrobić i JAZDA! :D

Napisano

przy wysiłkach tak do ok godziny raczej nie ma sensu brać coś więcej niż wodę.

leje wodę i carbo np. z Olimpu

carbo to chyba raczej brałbym po wysilku choć faktycznie niektórzy stosują w trakcie. może dla smaku?? ja używam hipotonicznego Nutriproducta Iondrinka.

... a na krótkie wysiłki w upale biorę płyn ringera. same elektrolity bez węgli ale ludzie trochę jakby z nimi przesadzali :)

Napisano
przy wysiłkach tak do ok godziny raczej nie ma sensu brać coś więcej niż wodę.

carbo to chyba raczej brałbym po wysilku choć faktycznie niektórzy stosują w trakcie. może dla smaku?? ja używam hipotonicznego Nutriproducta Iondrinka.

... a na krótkie wysiłki w upale biorę płyn ringera. same elektrolity bez węgli ale ludzie trochę jakby z nimi przesadzali :sick:

Carbo po wysiłku, i to w płynie? Po co?

Lepiej zjeść banana tuż po wysiłku, żeby wykorzystać okienko glikemiczne. A najlepiej większy posiłek złożony z węglowodanów, kapki tłuszczów i białek.

Napisano
Carbo po wysiłku, i to w płynie? Po co?

Lepiej zjeść banana tuż po wysiłku, żeby wykorzystać okienko glikemiczne. A najlepiej większy posiłek złożony z węglowodanów, kapki tłuszczów i białek.

no przecież ja o tym pisze...

pierwszy posiłek czyli carbo w płynie bo najszybciej przyswajalne. później w ciągu jakiejś pół godziny solidniejszy posiłek z białkiem w składzie.

Napisano

jesli ostro smigasz po gorkach,robisz wiele podjazdow na trasie to izotonik jes niezbedny (osobiscie wlewam w siebie Lucozade)

Napisano

Ja też właśnie głównie piję izotoniczne np. z Biedronki :D i właśnie zastanawiałem się czy nie kupić sobie tego isostara... Bo niby to jest takie sławne i w ogóle... Więc chyba kupie jakiś ten z niższej półki bo widzę że to jest to samo... Tylko kwestia firmy produkującej

Napisano

Biorę co mam w domu. Głównie woda z sokiem. Czasem coś w rodzaju lemoniady. Generalnie staram sie coś do wody dodać.

A jak już padam to lubię pod koniec trasy Coca-Colę. Ale jej do bidonu nie wlewam.

Napisano

Ja osobiście jak mam ISOSTARA w proszku to rozrabiam go z wodą mineralną Muszynianka - daje to naprawdę rewelacyjne połączenie minerałów i cukrów. To na dłuższe trasy mi wystarcza. Natomiast krótsze trasy to głównie sama mineralka, bądź powerade.

Z mojego doświadczenia wynika, że izotoniki pomagają pojechać dalej. W pewnym momencie tego sezonu robienie 60 km było dla mnie czymś naprawdę ciężkim (a nieraz robiłem więcej), wtedy zacząłem zwracać uwagę na to ILE piję i CO piję - te dwie rzeczy są nierozłączne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...