Skocz do zawartości

[Przerzutka] XTR - Który model.

Ubotek

Rekomendowane odpowiedzi

kilku kolegów używa i sobie te przerzutki ceni. w różnych wersjach: 970/971. jednemu FD-M971 pękła. te nowsze już tego nie mają ale pierwsze miały taką dziurę u góry prowadnika i właśnie tam pękła.

...

używam napędu 2x8. często stosując bardzo niezalecane przełożenia. niby manetką z mikroindeksem powinienem ustawić przerzutke jak chce, bez ocierania czy coś. okazało się że nie do końca tak się da.

SRAM ma węższy prowadnik i 4 kliknięcia manetki rozkładały się dokładnie między dwoma położeniami (32-44t ) z przodu. z Shimano tak się nie dało. 4 kliknięcia to za dużo, 3 za mało. czasem coś musiało ocierać.

tak to do drobiazgów mogę się przyczepić :)

waga. ok 150g po modyfikacjach 136g. sporo. 9.0 bez mojej ingerencji to 118g...

w ciągu może 300-400km raz nie zrzuciła łańcucha. niby pod sporym obciążeniem. Alivio też raz nie zrzuciła łańcucha. ale używałem jej przez kilka tysięcy km... może zbyt krótko na tym jeździlem i może jakieś zmiany w ustawieniu były potrzebne. teraz tego już nie sprawdzę-XTR przeszedł w inne ręce.

dla kogoś kto używa napędu jak producent przykazał XTR chyba będzie dobrym wyborem.

rozmawiamy o modelu960 a nie 970/971 !

nie napisałem wcześniej że miałem FD-M971.

ale XTR to XTR i tego bym się trzymał. jakość ta sama a różnice widzę tylko w wyglądzie. 970 ma powycinany prowadnik więc może jest lżejsza. inne wykończenie jak i cała grupa...

osobiście gdybym miał wybierać między XTR-ami wziąłbym 970 bo: nowsza; ładniejsza; kumpel ma w dobrej cenie :mellow:

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...