Skocz do zawartości

[rower] Nakamura Comp XT - ulepszenie

nakamura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem posiadaczem Nakamury Comp XT. Chciałbym "ulepszyć" mój rower. Nie jest zły i nie, żebym na jakąś część narzekał lecz odłożyłem sobie pieniążki i chcę je włożyć w rower. Co do sprzętu (napędu nie mam zastrzeżeń). Tak samo nie chcę zmieniać klamek, manetek bo mi b. pod pasowały. Ogólnie rzecz biorąc mam lekkie nie porozumienie z kołami (głównie obręcze) jak i amortyzator. Również do ramy nie mam większych zastrzeżeń. Jednak czekam na okazję i jak by trafiło mi się coś 400-500zł Kelly's-a godne uwagi to bym raczej wziął.

Podsumowując - proszę o propozycję (konkretne marki, modele)

- Amortyzator przedni (400zł) - miękki niech zgarnia dziury

- Obręcze (nie znam cen)

Opcjonalnie - rama (500zł) - różne marki

Co do mojego osprzętu - b. trudno doszukać się specyfikacji mojego roweru. Jeśli komuś będzie to potrzebne, żeby mi pomóc - z chęcią odpiszę w postach niżej.

Zdjęcie mojego roweru. (mogę na prośbę dorzucić zdjęcia - poszczególnych części)

http://i30.tinypic.com/2a7d841.jpg

Jeszcze jedno, jeśli ktoś coś widzi do poprawki w moim rowerze lub mu się coś nie podoba z chęcią wysłucham waszych opinii i zapewne się nie obrażę (bo nie ma na co) chciałbym poznać też wasze zdanie na temat - co poprawić lub co wam nie gra...

Pozdrawiam Patryk.

Napisano

Całkiem fajny komplecik mi znalazłeś za co bardzo wielkie DZIĘKI.

@up.

Po rozważeniu kilku kwestii, odpuszczę jednak tymczasowo [3 miesiące] zakup ramki, także zwiększa się pole do popisu cenowo innych części:

- amortyzator (700zł)

- koła (500zł)

Napisano

Fajne te piasty na maszynach, komplet kółek Mavica to dość dobry pomysł na tuning. Do tego lżejsze dętki i opony (o ile to możliwe- nie wiem jakie masz teraz) i rower

będzie dużo szybszy.

Nie widzę hamulców, ale chyba masz normalne klocki- zainwestuj w takie w aluminiowej obudowie z wymiennymi wsuwkami- są dużo sztywniejsze, używam od miesiąca, różnica jest duża.

Napisano

Mavicki są naprawę extra ja mam tylko że pod tarcze ale naprawdę sa bardzo dobre.

sztywne i dobrze sie prowadza .....przy tym sa stosunkowo lekkie i jak zauważył kolega elziomallo rower zyska na szybkości.

Napisano
Fajne te piasty na maszynach, komplet kółek Mavica to dość dobry pomysł na tuning. Do tego lżejsze dętki i opony (o ile to możliwe- nie wiem jakie masz teraz) i rower

będzie dużo szybszy.

Nie widzę hamulców, ale chyba masz normalne klocki- zainwestuj w takie w aluminiowej obudowie z wymiennymi wsuwkami- są dużo sztywniejsze, używam od miesiąca, różnica jest duża.

Możecie pokazać te hamulce bo za bardzo się nie orientuję?

Napisano

Myślałem od razu o kompleksowej wymianie hamulców v-brake (całych) :sick:

Czekam na propozycję tylko nie za drogo - 150zł mi jeszcze na ten gadżet gdzieś zostanie.

Napisano

Ha, to bierz XT z równoległym dociskiem klocków- używam od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że fantastyczne są. Przypuszczam ze są silniejsze od niektórych mechanicznych tarczówek, ludzie jeżdżą na nich w maratonach i sobie chwalą. Są jeszcze XTR ale w sumie niedużo lżejsze (100g) na komplecie i 2 razy droższe. Komplet Xtków za 160 już byś dorwał, pozostaje kwestia klamek- moje chodzą na Deore i nie narzekam, ale nie używałem xt więc nie wiem jaka różnica. W sumie cenowo nieduża- deore to jakieś 23zł za klamkę, xt to 35- XT będą szpanersko wyglądały ;] Dźwignia XT ma jakieś Servo-Wave- 3 ustawienia siły hamowania- nie używałem nigdy. W każdym razie hample XT są warte swojej ceny, XTR już niekoniecznie a dźwignie to kwestia wyboru.

Są jeszcze Avidy, też ponoć całkiem przyzwoite w wyższych grupach ale tu nie jestem rozeznany. Avidy nie mają mechanizmu równoległego docisku jak XT co może być wadą lub zaletą- większa masa, za to klocki równomiernie się ścierają.

No i nie wiem co robi Tektro z V-brakeów, ich niższe modele są całkiem przyzwoite i niezawodne (używałem kilka lat RX1), niestety są nie za bardzo dostępne na naszym rynku- właściwie trafiają chyba tylko w złożonych rowerach. A szkoda, bo to świetna firma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...