Skocz do zawartości

[rower]Czy Kellys imagine 2009 to dobry wybór?

micferrari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mojej żony brat - nabył ten rower [jeździ maratony, wyczynowo uprawia XC]. Jutro wykonam do niego telefon i się z nim najlepiej spotkam. Przy okazji miał mi podarować kasetę, której nie używa, a była jeżdżona może ze dwa razy. Także przetestuję go mam nadzieję i napiszę jutro po południu relacje na gorąco ;)

Pozdrawiam Patryk

Napisano

Z tych rowerów, które masz do wyboru brałbym Kelly's Imagine. Amortyzator powinien być fajny, bo powietrzny, stosunkowo lekki i na podobnym jeździ Andrzej Kaiser http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/4693/Rower.Cesarza/. Rama też powinna być stosunkowo lekka, bo jest potrójnie cieniowana, a ta starsza z testu bikeBoard tylko podwójnie. Jedynie bym się nad nim zastanawiał jeśli zależy Ci na tarczówkach.

Meridy w tej cenie są tylko TFS i do tego amorki tylko 80mm (pewnie nie jest to straszna wada, ale jak standardem jest 100mm, to wolałbym taki).

Szkoda że nie masz większego wyboru. Dla mnie ciekawszy jest przykładowo Author Instinct http://velo.com.pl/www/rower/?id=324 (lekki, tarczówki, amorek jak w Imagine i lekka rama chyba identyczna jak ta w modelu Egoist).

Napisano

Właśnie jestem świeżo po przejechaniu się dokładnie 14,2 km w terenie (ostre podjazdy w lesie + wąskie dróżki leśne). Co do amortyzatora to mogę napisać, że znakomicie wybiera korzenie, dziury i wszelkie pofałdowanie. Co istotne nie jest na tyle miękki żebyśmy zatrzymywali się na każdym większym wgłębieniu. Rama - kolorystyka jest b. dobra z daleka wizualnie prezentuje się extra za co duży plus. Pod względem technicznym właściciel ocenia ją bardzo wysoko. Mówi, że geometria ramy jest dobrze wyprofilowana/zrobiona. Na co dzień jeździ do lasu (specjalnie przygotowana trasa około. 16km) ćwiczy tam przed zawodami XC (w których bierze udział), ale przejdźmy do sedna. Aby dojechał na miejsce musi pokonać 2-3 km w jedną i drugą stronę z domu do trasy po asfalcie. Mówi, że rower jak na przystosowania nie szosowe spisuje się dobrze. Co do osprzętu zachwalał "biegi" i korbę :D Miał jednak zastrzeżenia do tylnej piasty (oryginalnej) musiał ją wymienić. Hamulce spisują się ok - jak ja jeździłem czyli na sucho. Opowiadał, że na razie miał tylko jedną okazję, żeby jechać w ulewie - zachwalał pracę hebli, i mówił że jest pod wrażeniem pracy deor-ów. Co do przerzutek extra się jedzie na tych SLX - miałem okazję jechać drugi raz na mniej więcej takiej klasy osprzęcie i na pewno będę dobrze to wspominał. Masz pozdrowienia od właściciela i zapewnienie, jego iż będziesz w 100% zadowolony z jazdy XC, hard-MTB :P

Pozdrawiam Patryk - i udanego zakupu.

Napisano

Dzięki Patryk czekam na relacje a jeśli chodzi o marki to niestety mam wtym sklepie do wyboru 2 marki czyli merida i kellys alecoraz bardziej skłaniam się ku temu kellysowi imagine ale jeszcze czekam na test patryka i może na jeszcze jakieś przekonujące argumęty za tym kellysem

Sorry że nie zauważyłem ale dzięki z napisanie tej relacji już jestem prawie pewny że kupię ten rower :D

Napisano
Ja mam identyczną ramę tylko w innej konfiguracji http://www.bikestats.pl/rowery/Kellys-Imagine_2440_323.html

Ogólnie jeśli chodzi o sam szkielet, jego wytrzymałość i geometrię nic nie można zarzucić. Nie pękła, dobrze się podjeżdża oraz ma zawaliste profile rurek :)

Od siebie polecam.

Dobrze, że ktoś potwierdził w pewnym sensie mój mały teścik. Co do ramy bez zastrzeżeń. Kolega mówi tu o ramie 2008, rozmawiałem z znajomym też miał okazję jechać na rok młodszej i nie odczuł zbytniej różnicy, ewentualnie w designie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...