Skocz do zawartości

[korba]Skrzywiłem FC-M442-której nie skrzywie?

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

Mam korbę FC-M442.

Do bestselerów to ona chyba nie należy bo po 500km wygiąłem największy blat....

Teraz widze jak bije i łańcuch szura o przerzutke przednią...

Zwykła prosta jazda po ulicy,bez jakiegoś skakania.

Jedyne co to moja waga ~80kg i dynamit w nogach :rolleyes:

Jaką korbę proponujecie,żebym tego już nie wygiął ?

Nad ceną na razie nie myślę ale oczywiście czym taniej tym lepiej.

a ja bym obstawil, ze korba plywa jak kazda, bez wzgledu na typ mocowania i sztywnosc ramy, raz mocniej, raz slabiej

pedaluj na siedzaco, z wyzszymi kadencjami, to troche ograniczysz to zjawisko, no chyba, ze sie myle i j/w - przywaliles, a teraz puszczasz opowiesci o swojej nadludzkiej sile w nogach :rolleyes:

wg mnie blat pewnie jest prosciutki, tylko brak idealnej sztywnosci ramy i korby powoduje widoczne wychylenia blatu, ktory czasem moze nawet ocierac o obie strony wodzika przerzutki, zrozum

odkrec blat, poloz go na czyms plaskim i sprawdz...jesli jest prosty, to mam racje

Im wyższa kadencja tym szuranie bardziej głośne, mam podobny efekt, troche przerzutke podregulowalem bo jeżde przewaznie na tych samych przełozeniach (przód 32 i 42) a tył 11,12,14,16 wiec szuranie wystepuje rzadziej, spróbuj moze cos Ci to da, no chyba ze korzystasz z całej palety przełożen to zabieg troche bezsensowny.

Regulowanie przerzutki nic tu nieda bo to już robiłem jak była troche mniej pofalowana.

Rama jest ok-Cube.

Dwa mniejsze blaty kręcą sie prosto,duży bije.

Sprawdzałem na zdjętym łańcuchu.

Zaczym odkręce te 4 magiczne śrubki to dla pewności powiedzcie mi jaki tam jest gwint?

Normalny czy ten lewy?

min_jjjhj5ccc.jpg

...a może lepiej popukać młotkiem po tym blacie jak jest zamontowany ?

edit:

położyłem blat na stole i myka na boki z luzem ~1,5mm

czy to tylko to,a może też korba to sie okarze jak skrece z powrotem

Człowieku w co ty chcesz pukać młotkiem. B) Prostując blat bardzo zmęczysz materiał i będzie się bardziej odkształcał co spowoduje jego pęknięcie. Kup nowy blat, albo jak masz taką piorunującą siłę w nogach ( W co nie wierze bo by było o tobie głośno, i najpierw byś zrywał łańcuch) to kup lepszą korbę z hollowtechem II

accentinferno, 442 jest na octalink, czyli całkiem sztywne połączenie, acid to kawał klocka więc raczej mu aż tak nie pływa - albo gdzieś przywalił zginając blat i się do tego nie przyznaje, albo ma źle wyregulowaną przednią przerzutkę i łańcuch mu ociera.

Bo w skrzywienie stalowego blatu od pedałowania to ja tak łatwo nie uwierzę B)

DominikM

Ty chyba jestes z jakiejś komisji śledczej B)

Nigdzie nie uderzyłem!

Zamontuj mi na rowerze taki nowy blat to Ci udowodnie,że można go skrzywić.

Rama jest MOCNA i to nie jej wina ...........ludzieeeeee

Zrozumiałbym jeszcze gdyby z przodu nie było amora i na sztywno suport miałby przyjmować całość tej siły ale nie w tym przypadku..

Mam ten blat w ręce i siłą rąk,co ma się nijak do siły nóg-wyginam go-może nie o 5 czy 10cm ale widać że sie gnie,to co dopiero jak przyjmie siłe nogi!

Takie moje dzisiejsze przemyslenia,które wydaja mi się najbliższe prawdzie.

Jak w Cubie nie wymieniasz korby, to dobrą sprawą jest zamontować tam dobry gruby i sztywny aluminiowy blat. Stronglight takie produkuje, ale idzie znaleźć takie u innych producentów.

Sam mam 2 korby deore hollowtech i tam blat jest wystarczająco sztywny {lekko się gnie, ale nie ma tragedii}, a środkowa stalowa zębatka to właśnie tragedia.

Nie wiem czy koledzy pamiętają, ale stal się łatwiej odkształca od aluminium, gdyż aluminium przy mocnym naprężeniu po prostu pęka.

Prostować stalową tarczę młotkiem?? Jak najbardziej! :D {serio}

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Potwierdzam. Skrzywiłem tą korbę w pierwszym tygodniu użytkowania. Po prostu poszła im jakaś wadliwa seria. Objawy miałem identyczne jak autor tematu - na najwyższym przełożeniu ocieranie o przerzutkę.

Naprostowałem ją trochę "puknięciem" oraz wyregulowaniem bardziej w kierunku większej tarczy. Teraz się zastanawiam, czy kupić model wyższy, czy od razu się przerzucić na korby z osią zintegrowaną.

Ma ktoś tego nowego SLXa? Jakieś opinie?

Też mam tą korbę i już 3500km nakręcone i nic się nie dzieje. DominikM nie wszystkie są na octalink. Moja i kolegi chyba również są na kwadrat.

Jak dla mnie to może być jakaś wadliwa seria bo moja już dwa lata hula i jestem z niej bardzo zadowolony. Kręci się lekko i nigdy nie miałem z nią problemów a bardzo często robię podjazdy na twardych przełożeniach.

No więc może to jest ta różnica i cała zagadka sprawy. Na Twoim miejscu kupił bym Deore na HT2. Koszt to ok 200zł + przesyłka a IMO nie warto dopłacać do SLX bo to praktycznie taki sam sprzęt tylko że SLX jest trochę lżejszy (był kiedyś nawet artykuł w BB porównujący te dwie kompletne grupy i nie znaleźli żadnych widocznych różnic). Dodatkowo korba Deore jest znacznie ładniejsza :)

Albo coś pokręciłeś albo to kolejny dowód żeby nie czytać polskiej branżowej prasy :)

Między Deore a SLX jest bardzo duża różnica zarówno w wadze jak i technologii wykonania. Deore to zwykłe pełne ramiona a SLX to lekkie i sztywne próżniowe ramiona. Do tego 2 zębatki aluminiowe + 1 kompozytowa vs 2 stalowe i 1 aluminiowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...