dirtybastard Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Witam! Jestem tu nowy. Mam pytanie: czy do tejże ramy :>KLIK<, wejdzie 120mm amortyzator bez obaw, że główka może nie wytrzymać? Cel - głównie zjazdy po lesie + skoki dość znaczne. Czy 120mm do dobry pomysł czy może wybić go sobie z głowy? Z góry dziękuje za porady, odpowiedzi.
Rulez Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Główka wytrzyma zmianę geometrii, ale nie skoki "dość znaczne"
dirtybastard Napisano 11 Lipca 2009 Autor Napisano 11 Lipca 2009 Główka wytrzyma zmianę geometrii, ale nie skoki "dość znaczne" Ok. Czyli sugerujesz, że jednak 120 to za dużo, tak? Więc 100?
Rulez Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Nie wytrzyma skoków, nawet ze 100 mm amorem (bo w zasadzie to nie jest wielka różnica), i po czasie (nie wiem jakim) pęknie.
dirtybastard Napisano 11 Lipca 2009 Autor Napisano 11 Lipca 2009 Czy wniosek jest taki, że rama jest kijowa, tak? Nie wiem czy zrozumieliśmy się odnośnie tych skoków, ale skoro mówisz, że w ogóle do skoków się nie nadaje... Nie piszę tu o jakichś choćby 2 metrowych dropach, tylko raczej taki lajtowy tor hand-made - powiedzmy najazd ~60-70cm + do tego usypane jakieś lądowanie. Oczywiście dla mnie na tym "poziomie" to są już jakieś bardziej konkretne skoki. Dla Ciebie to pewnie nic Czyli generalnie co będzie lepszym wyborem 100 czy 120?
Rulez Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 To nie jest kijowa rama, tylko nie została zaprojektowana do skoków, u Speca nazywa się - Recreational XC , i do tego się nadaje. http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCExp...7&gold_ses= Z amorem 120 mm łatwiej poderwać przednie koło, a rower jest stabilniejszy. To wszystko na temat.
arroyo Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Ryzykujesz zdrowie, rama nie jest przeznaczona do skoków. Fabrycznie zamontowany amor posiada ugięcie 80mm, wsadzenie 120mm znacznie wpłynie na geometrię. Ta rama wytrzyma jazdę po korzeniach, kamieniach, ale może się poddać przeciążeniom towarzyszącym sportom grawitacyjnym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.