MaTT889 Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Witam! Mam pewne pytanie dotyczące amortyzatora w moim Scott Aspect 50. otóż w nim oryginalnym amortyzatorem jest SR Suntour XCM 100MM i tu powstaje pytanie, czy mogę do tego roweru wsadzić Suntoura XCR 120MM, bez żadnego ryzyka. Z góry Dzięki za odpowiedź!
Huhu Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Wsadzić możesz, wielkiego ryzyka nie ma (chyba, ze zamierzasz ostro w dół na nim śmigac), pytanie tylko czy jest sens dokonywac takiej zamiany.
MaTT889 Napisano 12 Lipca 2009 Autor Napisano 12 Lipca 2009 Co znaczy wielkiego ryzyka nie ma? Gdy wczoraj założyłem XCR 120MM to mi rower ściągało na prawo. A mój XCM nie odbija, zasysa się i jeszcze ma inne wady, przypominam, że jest to rower do XC.
Mod Team durnykot Napisano 12 Lipca 2009 Mod Team Napisano 12 Lipca 2009 Aspect jest pod 100mm- zakładając 120 mm teoretycznie narażasz ramę na , a w szczególności główkę ramy ,na działanie większych sił ( po chłopsku- może pęknąć w ekstremalnych warunkach); oprócz tego zasadniczo zmienisz geometrie roweru , co może się objawiać trudniejszym manewrowaniem. BTW- po co Ci 120 mm w wydaniu XCR? Jeśli chcesz mieć 120 mm , poszukaj XCRa w wersji TA
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.