Skocz do zawartości

[piasty] XT czy NS Coaster - która będzie wytrzymalsza pod xc/maratony pomóżcie w wyborze.

Songoq1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was!

Mam pewien dylemat, ponieważ będę składał dwa kółka pod wyścigi xc/maratony za niezbyt wygórowane pieniądze, ale zastanawiam się nad wyborem głównie tylnej piasty. Ważę <60kg a więc tanie koło (obręcz, szprychy) nie będzie zagrażało mojemu życiu lub zdrowiu ;D Z samego początku myślałem nad zestawem: Mavic 317 disc niestety 36H, Deore XT ( muszę się dopytać czy to 770 czy 756 ) i dt competition + nyple. Ale ! Pokazano mi piastę ns bikes coaster taką jak tutaj: http://www.centrumrowerowe.pl/002885/NS_BI...yl/Produkt.aspx

na sucho kręci się świetnie :) Zastanawiam się co będzie wytrzymalsze głównie na dostawanie się brudu/wody i powstawaniu luzów na bębenku - czyli ogólna wytrzymalosc - deore xt czy ns bikes? Niestety piasta NS jest o 60g cięższa :) 440g to ściema, waga realna z zaciskiem - ważone przy mnie, 502g - nie jest źle, ale koło tylne to będzie ~1100g więc mierny wynik. NS bikes ma alu bębenek, mam kasetę srama 980 wiec nie ma problemu zamontowac, raczej lepsze kasety się montuje na alu. Doradźcie głównie jeśli chodzi o te piasty, ponieważ obręcze mogą się zmienić - koledzy z teamu mają coś ciekawego, ale będę się jeszcze dopytywał. Co będzie wytrzymalsze, bo wciskają mi w sklepie deore xt mówiąc że mimo iż są kulkowe to będą wytrzymalsze niż te maszynowe, czy może "maszynowe" w ns? Novateca niestety nie posiadają w ofercie, jeszcze są Boplighty, ale nie ma tańszych ~150zł.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Napisano

Obie nie są najlepsze, ale jeżeli masz już składać to bierz NS-a. Xt z tego roku to porażka pod względem bezawaryjności, chociaż po naprawie gwarancyjnej jeszcze problemy nie powróciły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...