Skocz do zawartości

[kask] Jaki kask do XC do 450 zł ?

Lukasz71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 450zł na kask i chce kupić profesjonalny i ładnie wyglądający kask do XC. Obwód głowy to 57cm , wiec tylko rozmiary Medium, unisize na mnie nie pasują :).

W tej chwili mam na oku Bella Sweep XC, znalazłem go w jednym sklepie w promocji za 349zł - http://swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=2395

Czy za te pieniądze ten zakup wydaje się rozsądny ? Może polecicie coś innego ?

dzięki, pozdrawiam

// EDIT: zapomnialem dodać " [kaski] " przed nazwą tematu, sorki

Napisano

Lukasz71 połaź po sklepach i poprzymierzaj sobie - kupować M-ke można wtedy, gdy kupujesz w cenie hurtowej i nawet gdy nie będzie ci pasowała to sprzedasz ją na allegro bez straty. Ja na początku roku kupiłem 2 Belle w rozmiarze M (Sweep i Volt) i żaden mi nie pasował - były za wąskie.

Napisano

Kup taki jaki Tobie pasuje. Każdy kask w tej cenie będzie chronił łepetynę tak samo, jednak będą różniły się liczbą otworów, sposobem dopasowania, wagą, kolorem, kształtem, etc. Po prostu wybierz ten w którym czujesz się dobrze.

Napisano

W tej chwili mam Bella Slant unisize 55-61cm i jest za duży, myślę więc ze rozmiar M Bella(55-59cm) w Sweep byłby ok. Sweep jest też dużo mniej masywny, na czym mi zależy.

Niestety w moim mieście nie ma kasków z najwyższej polki wiec nici z przymierzania, tylko internet.

Napisano

Ja kupiłem ostatnio Limara 910 i póki co jestem bardzo zadowolony - wygodny, świetnie wentylowany i genialnie wygląda. Na allegro chodzą po ok. 350 zł, ew. taniej można ściągnąć z CRC w UK. Swoją drogą Limar ma 'Crash Replacement' - jeśli rozwalisz kask, kolejny dostajesz za pół ceny.

Napisano

Rozmiary większe zawsze są cięższe od mniejszych , skoro S-M waży 270 gr to M-L pewnie tak jak mówisz około 300 gr.

W kasakch różnice 50 gramów +/- nie mają znaczenia , ważniejsza jest technologia i projekt kasku .

Spiuk stosuje miedzy innymi Carbonowy szkielet wewnątrz skorupy.

Dla porównania najwyższy model Lazer-a :

http://ampbike.pl/kategoria/30,Kaski_xc___...-61_rolsys.aspx

Catlike Whisper :

http://www.pol-sport.com/katalog/kaski-wyc...sk-whisper-plus

Wszytskie są w podobnej wadze , a są to najwyższe modele danych firm . Więc wszysko jest ok :)

Napisano

Ja polecę ze swej strony Uvex Sport Boss RS. Miałem przez chwilę i bardzo zacny był. Do tego okularki gratis z 2 szybkami. Tu masz link do strony dystrybutora co by kolorki zlookać. Wymieniłem na większy też Uvex choć inny model. Jak będziesz miał zaprzyjaźniony sklep to pole do rabatu jest bardzo duże :)

Napisano

rzuc okiem na kaski mango.

model escape - kosztuje 199 złotych ale można kupić go nawet 50 zł taniej.

http://www.eurobike.pl/index.php/mango/escape

po trzech mariażach z kaskami meta - anaxagore, stradiviarius, falco - wróciłem do escape - w innej kolorystyce ale z tych samych powodów: jest lekki (260 gram); ma regulację dopasowania do głowy pokrętłem - a to bardzo się przydaje i jest o niebo poręczniejsze niż dwa suwaki np w metach; do tego zapięcie pod brodą nie jest na klamrę tylko na regulowany pasek z klamrą - co również wykorzystuję bo w czasie jazdy czy postoju można lekko lub mocniej poluzować uprząż kasku.

dalsze plusy - bardzo dobre wykonanie plus zabezpieczenie skorupy od spodu - to wybitnie wpływa na estetyke bo styropian nie nosi śladów eksploatacji.

co do kształtu - co dla mnie też bardzo ważne - kask jest zwarty, nierozbudowany ani w góre ani na boki przez co nie powiększa optycznie głowy.

jest bardzo wygodny. poczucie komfortu w stradivariusie, anaxagore czy giro switchblade bylo przęciętne. z uzywanych przeze mnie kasków tylko met falco byl trochę wygodniejszy - jednak nie na tyle bym za nim tęsknił.

w przypadku kasków meta dziwne jest dla mnie to że nie pasują na mnie te same rozmiary róznych modeli - a wydawało mi się ze firma ma w takim wzgledzie jedną filozofię.

jedyne co wg mnie jest dyskusyjne - to oczywiscie stylistyka - ale to kwestia indywidualna. ja jestem z niego bardzo zadowolony i cieszę się ze wszedłem "drugi raz do tej samej rzeki" :)

wg mnie świetna alternatywa dla droższych modeli innych firm.

Napisano

tobo, a coś poprawili z "moldINgiem" ? Bo tak ze 2 lata temu zamówiliśmy do sklepu ich kaski i inmolding był na klej - skorupa odchodziła od wypełnienia... :)

Napisano

Stało się, od dzisiaj jestem posiadaczem nowego kasku, a jest nim Bell Sweep 2009 rozmiar Medium, kosztował mnie 400zł na allegro.

sweep-white-silver.jpg

Jak na razie jestem z niego zadowolony, ładnie leży na głowie, sprawia wrażenie bardzo lekkiego,zwiewnego kasku. W zestawie jest biały daszek.

Co do odczuć podczas jazdy, to muszę pochwalić wentylację, która jest bardzo dobra.

Ciekawe jest to, że przy dużych prędkościach wiatr nie świszczy w uszach tak jak w tańszych kaskach. Jest raczej cicho i spokojnie.

Z tego, co wytyczałem, kask był projektowany w tunelu aerodynamicznym. Wygląda na to, że jest to prawda, po przejechaniu w nim 60km z daszkiem mogę stwierdzić, że stawiane przeze mnie opory nie zwiększyły się, prędkości identyczne jak bez kasku.

Ostatnia zaleta to jego wygląd, chyba jeden z najładniejszych kasków ostatnich lat.

Napisano

Co do aerodynamiki to się nie wypowiem ale co do wyglądu to rzeczywiście najładniejszych kasków ostatnich lat ;) .Mam taki tyle że w barwach CSC z zeszłego roku.Szkoda tylko ,że takie drogi był.

Napisano

kask pierwsza klasa! Moglem kupic taki rok temu za ~300zl niestety myslalem ze to duzo ;-) Daj znac jak wiecej pojezdzisz.

Teraz sie ludze ze moze wobec tego ze sweep nie jest juz topowym kaskiem bella (wszedl volt) to zacznie taniec ;-)

Napisano

Ja tez zastanawialem sie miedzy tym bellem a RP actyum, wybralem ten drugi :D Ciekawe czy bedzie dobry, bo niestety mozliwosci przymierzenia nie bylo :/ Jak przyjdzie to moze cos o nim napisze:)

Napisano

Aha, dodam jeszcze, że Sweep 2009 różni się od 2008. Nowy model posiada system TAG i występuje on tylko w jednej wersji z odpinanym daszkiem. Z boku widnieje napis "SWEEP" bez dodatkowych oznaczeń. Stary model był w wersjach XC i Road.

Niby nic wielkiego, ale sprzedawcy próbują wcisnąć model 2008 jako aktualny, a Sweep 2008 jest tańszy niż 2009.

Doradzono mi, żebym jeździł w tym kasku z bandamką, by chronić gąbki. Co o tym myślicie ?

Napisano

Jako posiadacz BELL SWEEP XC od zezszłego sezonu potwierdzam, że jest wygodny, dosyć zgrabny i ładny - zwłaszcza tył nadaje mu taki agresywny charakter :)

...

Doradzono mi, żebym jeździł w tym kasku z bandamką, by chronić gąbki. Co o tym myślicie ?

IMO to zależy od tego jaką masz fryzurę - przy "długich włosach" bandanka trochę bez sensu, bo latem to dodatkowa warstwa termoizolacyjna, ... Ja praktycznie mam łysą glacę więc w moim SWEEP-ie jeżdzę w bandance BIEMME z coolmax-u, a czasem w multifunctional-u z horyzontu. Ale to bardziej dlatego, żeby pochłaniały pot, w końcu nie mam włosów. :D Tą najważniejszą gąbke masz przecież na czole (które jest gładkie), więc nie wiem co taka bandanka/chusta da. Możesz na początek kupić jakiegoś podrabianego buff-a np tego z horyzontu (bo są tanie i moga się w razie co przydać zimą na szyję/twarz), bandanka BIEMME kosztuje trochę więcej i już tak uniwersalna nie jest, za to wytrzymała (moja ma już 3 lata). :)

PS.

Mi osobiście te kaski CATLIKE WHISPER bardzo się podobają. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...