Lukasz71 Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Witam, mam 450zł na kask i chce kupić profesjonalny i ładnie wyglądający kask do XC. Obwód głowy to 57cm , wiec tylko rozmiary Medium, unisize na mnie nie pasują . W tej chwili mam na oku Bella Sweep XC, znalazłem go w jednym sklepie w promocji za 349zł - http://swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=2395 Czy za te pieniądze ten zakup wydaje się rozsądny ? Może polecicie coś innego ? dzięki, pozdrawiam // EDIT: zapomnialem dodać " [kaski] " przed nazwą tematu, sorki
DominikM Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Lukasz71 połaź po sklepach i poprzymierzaj sobie - kupować M-ke można wtedy, gdy kupujesz w cenie hurtowej i nawet gdy nie będzie ci pasowała to sprzedasz ją na allegro bez straty. Ja na początku roku kupiłem 2 Belle w rozmiarze M (Sweep i Volt) i żaden mi nie pasował - były za wąskie.
Fifi Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Kup taki jaki Tobie pasuje. Każdy kask w tej cenie będzie chronił łepetynę tak samo, jednak będą różniły się liczbą otworów, sposobem dopasowania, wagą, kolorem, kształtem, etc. Po prostu wybierz ten w którym czujesz się dobrze.
Lukasz71 Napisano 11 Lipca 2009 Autor Napisano 11 Lipca 2009 W tej chwili mam Bella Slant unisize 55-61cm i jest za duży, myślę więc ze rozmiar M Bella(55-59cm) w Sweep byłby ok. Sweep jest też dużo mniej masywny, na czym mi zależy. Niestety w moim mieście nie ma kasków z najwyższej polki wiec nici z przymierzania, tylko internet.
mucher Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Ja kupiłem ostatnio Limara 910 i póki co jestem bardzo zadowolony - wygodny, świetnie wentylowany i genialnie wygląda. Na allegro chodzą po ok. 350 zł, ew. taniej można ściągnąć z CRC w UK. Swoją drogą Limar ma 'Crash Replacement' - jeśli rozwalisz kask, kolejny dostajesz za pół ceny.
mwegrzyn Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Najwyższy model firmy Spiuk , http://www.spiuk.com/home/productos-ficha-ing.asp?id=461 w tym roku dwa zespoły w Tour de Frace jadą w tych kaskach AG2r i Agritubel. Cena w polsce 449 zł. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...amp;gr_id=16417
Rulez Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Cratoni: http://www.firma-kalita.pl/sklep/product_i...-Tremor-XC.html
DominikM Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 mwegrzyn, nu ten spiuk to bezpieczna skorupka musi być - w rozmiarze M-L z paskami i klamrami 300g
mwegrzyn Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 Rozmiary większe zawsze są cięższe od mniejszych , skoro S-M waży 270 gr to M-L pewnie tak jak mówisz około 300 gr. W kasakch różnice 50 gramów +/- nie mają znaczenia , ważniejsza jest technologia i projekt kasku . Spiuk stosuje miedzy innymi Carbonowy szkielet wewnątrz skorupy. Dla porównania najwyższy model Lazer-a : http://ampbike.pl/kategoria/30,Kaski_xc___...-61_rolsys.aspx Catlike Whisper : http://www.pol-sport.com/katalog/kaski-wyc...sk-whisper-plus Wszytskie są w podobnej wadze , a są to najwyższe modele danych firm . Więc wszysko jest ok
DominikM Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 hyhy, ale żebym jeździł wydrążonym kawałku szwajcarskiego sera to by mi musieli dopłacić
premier2 Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 Ja polecę kask Mistrzyni Europy w męskiej wersji. SCOTT FUGA
adolfik9501 Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Ja polecę ze swej strony Uvex Sport Boss RS. Miałem przez chwilę i bardzo zacny był. Do tego okularki gratis z 2 szybkami. Tu masz link do strony dystrybutora co by kolorki zlookać. Wymieniłem na większy też Uvex choć inny model. Jak będziesz miał zaprzyjaźniony sklep to pole do rabatu jest bardzo duże
tobo Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 rzuc okiem na kaski mango. model escape - kosztuje 199 złotych ale można kupić go nawet 50 zł taniej. http://www.eurobike.pl/index.php/mango/escape po trzech mariażach z kaskami meta - anaxagore, stradiviarius, falco - wróciłem do escape - w innej kolorystyce ale z tych samych powodów: jest lekki (260 gram); ma regulację dopasowania do głowy pokrętłem - a to bardzo się przydaje i jest o niebo poręczniejsze niż dwa suwaki np w metach; do tego zapięcie pod brodą nie jest na klamrę tylko na regulowany pasek z klamrą - co również wykorzystuję bo w czasie jazdy czy postoju można lekko lub mocniej poluzować uprząż kasku. dalsze plusy - bardzo dobre wykonanie plus zabezpieczenie skorupy od spodu - to wybitnie wpływa na estetyke bo styropian nie nosi śladów eksploatacji. co do kształtu - co dla mnie też bardzo ważne - kask jest zwarty, nierozbudowany ani w góre ani na boki przez co nie powiększa optycznie głowy. jest bardzo wygodny. poczucie komfortu w stradivariusie, anaxagore czy giro switchblade bylo przęciętne. z uzywanych przeze mnie kasków tylko met falco byl trochę wygodniejszy - jednak nie na tyle bym za nim tęsknił. w przypadku kasków meta dziwne jest dla mnie to że nie pasują na mnie te same rozmiary róznych modeli - a wydawało mi się ze firma ma w takim wzgledzie jedną filozofię. jedyne co wg mnie jest dyskusyjne - to oczywiscie stylistyka - ale to kwestia indywidualna. ja jestem z niego bardzo zadowolony i cieszę się ze wszedłem "drugi raz do tej samej rzeki" wg mnie świetna alternatywa dla droższych modeli innych firm.
DominikM Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 tobo, a coś poprawili z "moldINgiem" ? Bo tak ze 2 lata temu zamówiliśmy do sklepu ich kaski i inmolding był na klej - skorupa odchodziła od wypełnienia...
Lukasz71 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Napisano 14 Lipca 2009 Stało się, od dzisiaj jestem posiadaczem nowego kasku, a jest nim Bell Sweep 2009 rozmiar Medium, kosztował mnie 400zł na allegro. Jak na razie jestem z niego zadowolony, ładnie leży na głowie, sprawia wrażenie bardzo lekkiego,zwiewnego kasku. W zestawie jest biały daszek. Co do odczuć podczas jazdy, to muszę pochwalić wentylację, która jest bardzo dobra. Ciekawe jest to, że przy dużych prędkościach wiatr nie świszczy w uszach tak jak w tańszych kaskach. Jest raczej cicho i spokojnie. Z tego, co wytyczałem, kask był projektowany w tunelu aerodynamicznym. Wygląda na to, że jest to prawda, po przejechaniu w nim 60km z daszkiem mogę stwierdzić, że stawiane przeze mnie opory nie zwiększyły się, prędkości identyczne jak bez kasku. Ostatnia zaleta to jego wygląd, chyba jeden z najładniejszych kasków ostatnich lat.
Bizon Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 Co do aerodynamiki to się nie wypowiem ale co do wyglądu to rzeczywiście najładniejszych kasków ostatnich lat .Mam taki tyle że w barwach CSC z zeszłego roku.Szkoda tylko ,że takie drogi był.
Pulse Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 kask pierwsza klasa! Moglem kupic taki rok temu za ~300zl niestety myslalem ze to duzo ;-) Daj znac jak wiecej pojezdzisz. Teraz sie ludze ze moze wobec tego ze sweep nie jest juz topowym kaskiem bella (wszedl volt) to zacznie taniec ;-)
tomeks Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 Ja tez zastanawialem sie miedzy tym bellem a RP actyum, wybralem ten drugi Ciekawe czy bedzie dobry, bo niestety mozliwosci przymierzenia nie bylo :/ Jak przyjdzie to moze cos o nim napisze:)
Lukasz71 Napisano 15 Lipca 2009 Autor Napisano 15 Lipca 2009 Aha, dodam jeszcze, że Sweep 2009 różni się od 2008. Nowy model posiada system TAG i występuje on tylko w jednej wersji z odpinanym daszkiem. Z boku widnieje napis "SWEEP" bez dodatkowych oznaczeń. Stary model był w wersjach XC i Road. Niby nic wielkiego, ale sprzedawcy próbują wcisnąć model 2008 jako aktualny, a Sweep 2008 jest tańszy niż 2009. Doradzono mi, żebym jeździł w tym kasku z bandamką, by chronić gąbki. Co o tym myślicie ?
PshemoS Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 Ja polecę kask Mistrzyni Europy w męskiej wersji. SCOTT FUGA Popieram, a do tego można dostać go już poniżej 400zł.
benek Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Jako posiadacz BELL SWEEP XC od zezszłego sezonu potwierdzam, że jest wygodny, dosyć zgrabny i ładny - zwłaszcza tył nadaje mu taki agresywny charakter ...Doradzono mi, żebym jeździł w tym kasku z bandamką, by chronić gąbki. Co o tym myślicie ? IMO to zależy od tego jaką masz fryzurę - przy "długich włosach" bandanka trochę bez sensu, bo latem to dodatkowa warstwa termoizolacyjna, ... Ja praktycznie mam łysą glacę więc w moim SWEEP-ie jeżdzę w bandance BIEMME z coolmax-u, a czasem w multifunctional-u z horyzontu. Ale to bardziej dlatego, żeby pochłaniały pot, w końcu nie mam włosów. Tą najważniejszą gąbke masz przecież na czole (które jest gładkie), więc nie wiem co taka bandanka/chusta da. Możesz na początek kupić jakiegoś podrabianego buff-a np tego z horyzontu (bo są tanie i moga się w razie co przydać zimą na szyję/twarz), bandanka BIEMME kosztuje trochę więcej i już tak uniwersalna nie jest, za to wytrzymała (moja ma już 3 lata). PS. Mi osobiście te kaski CATLIKE WHISPER bardzo się podobają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.