Skocz do zawartości

[Warszawa] Codzienne ustawki - wspólne jazdy

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

No i co teraz mam zrobić? Oddam im ten amor i nową rurę sterową mi nabiją i nową gwiazdkę? Jestem wysoce zniesmaczony :/

BTW. W sterach pomiędzy amorem i łożyskiem powinien być jeszcze jeden element, prawda? Bo w starym amorku niby coś tam jest, ale nie da się tego zdjąć :/

Bieżnia. Powinieneś mieć to razem ze sterami, ale skoro miałeś nabite na stary amor to kapa. Ja ostatnio pojechałem (do Marcela) ze strzykającą piastą, zdiagnozował umierający suport, powiedział że inżynierowie w Canyonie to idioci i kazał dorzucić 1 podkładkę do zestawu e-type + mufa 73mm... oczywiście łyknąłem tą teorię ale niestety nie była trafna. icon_confused.gif

Safian kurcze zebys napisal na forum... to bym dzisiaj (w zasadzie wczoraj) ucial ci sterowke i nabil gwiazdke za friko na warsztacie, bieżnie sie wybija, lub sciaga... w zaleznosci od typu... jezeli masz pod bieżnią na koronce z przodu i z tyłu malutką prostokątna przestrzen, to spokojnie raz z jednej strony raz z drugiej lekkie uderzenie poprzez płaski śrubokret i bieznia schodzi (~1-2 min. roboty)

Natomiast jezeli nie ma tych otworow, to są specjalne sciagacze... mozesz też powoli opukiwac od dołu płaskim, tylko tu jest spore prawdopodobieństwo pogięcia/zdeformowania bieżni i "na pewno" porysujesz koronke :/ mam dostęp do takiego ściągacza, wiec jak cos to PM i sie uzgodni.

A ja od siebie odradzę składanie kół u Marcelego. Zachęcony dobrymi opiniami zostawiłem im swój zestaw do złożenia

(kupiłem u nich tylko szprychy, nyple i usługę składania). W ramach usługi centrowanie podobno dożywotnio gratis - rewelka.

Odebrałem koła z 2mm za krótkimi szprychami z tyłu - podobno miały się rozciągnąć (minęły 2 lata i jakoś się nie rozciągnęły).

Po sezonie zaniosłem do centrowania a przy odbiorze zażądano ode mnie zapłaty, gdy wspomniałem o darmowym centrowaniu Panowie byli bardzo zdziwieni.

Niestety nie mogłem im pokazać paragonu za szprychy i usługę zaplotu - bo go nie dostałem. I faktycznie w tym sklepie usłyszysz, że

wszystko jest beznadziejne, badziewne itp. tylko ich asortyment nadaje się do użytku. Ja odradzam ten sklep. Sorry za offtop.

Niestety, muszę się z tobą zgodzić - ten chwyt z centrowaniem to śmiech na sali.

Pamiętam też sytuację jak przyszedłem odebrać koła po zaplocie u nich z moich części (i oczywiście oddałem je do serwisu właśnie po to, żeby wszystko było tip-top), właściciel się zdziwił moim przybyciem w terminie :) i kazał na poczekaniu centrować temu młodemu brunetowi...

Poza tym, tak jak i w 95% innych sklepów, wciskają to co akurat mają, więc opinie jakie można tam usłyszeć są o tyle szczere, o ile jest to na rękę.

Przestałem tam chodzić, kiedyś było lepiej.

Jedna uwaga - piszcie o którym mówicie, bo ja słyszałem od kilku osób, że właśnie jeżeli chodzi o koła to na Grochowskiej podobno robią wzorowo, na Gocławiu sądząc po jakości wykonanych usług serwisant pewnie nie wie w którą stronę dokręcać szprychy :c

Sugerując się "wzorowymi opiniami" zaniosłem koła na Grochowską - gdzie mam najbliżej, a nawet mało tego przyjął je ode mnie "Pan z wąsem".

Kto zaplatał nie widziałem, ale jest jak jest...

Ja już nawet nie pójdę tam centrować, nie chcę się po raz kolejny tłumaczyć że to koła u nich składane, żeby patrzyli jak na naciągacza.

Moim błędem było w tym wszystkim to, że nie upomniałem się o paragon za usługę - chociaż nie wiem czy takowy bym otrzymał.

^No co ty, przecież to przewidzieli ;)

A mówiąc poważnie, ten pomysł z "naciaganym centrowaniem" :) bardzo psuje im opinię, właściciel podjął wyjątkowo kiepską decyzję.

Moim błędem było w tym wszystkim to, że nie upomniałem się o paragon za usługę - chociaż nie wiem czy takowy bym otrzymał.

Nie otrzymałbyś (chyba). Ja się o to upomniałem, ale wcisnęli mi standardową gadkę, że "zawsze, byle nie przejechane przez pociąg", a i ja nie chciałem być zbyt asertywny :), w końcu starali być tacy mili :whistling:

Lekcja na przyszłość, cóż.

OK, ale jednej rzecz nie rozumiem, zbrozin. Jak udało Ci się NIE rozciągnąć revo szczególnie na tylnym kole i skąd pewność, że to nie nastąpiło, mierzyłeś je przed i po? Skoro pojawiła się potrzeba docentrowania to dobra szansa, że właśnie na skutek wciągnięcia szprych.

Mierzyłem, liczyłem i różne kalkulatory wyliczyły długości 262 i 264 mm. W sklepie złożyli mi na 260 i 262 mm.

Byłem oczywiście na dociągnięciu i docentrowaniu po ok. 100km. Później to felerne centrowanie, o którym

wspomniałem wyżej po całym sezonie. Aktualnie siła naciągu jest duża, a gwint wystaje z nypla

od strony napędu na 1,7 do 2,0 mm, z drugiej około 3 zwoje gwintu. Z przodu równo pokrywa się koniec gwintu z nyplem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...