Skocz do zawartości

[Warszawa] Codzienne ustawki - wspólne jazdy

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Pojeździliśmy dzis trochę ze znajomymi.Różne szlaki,coraz więcej piachu,wylanych strumieni nie spotkaliśmy.O dziwo było jakos mało robactwa a pogoda była dziś za...sta.

Szukaliśmy ze znajomym grobu jego dziadka ,który walczył w AK i zginął w Kampinosie.Niestety las tak sie zmienia,że nie udało nam sie odnaleźć tego miejsca.

W sumie powinienem mieć całą zachodnią część Kampinosu obcykaną, ale dzisiaj odkryłem taki fajny odcinek, że aż się wróciłem i przejechałem go w drugą stronę (choć nie da się ukryć, że było ciężej) :P Traska prowadzi od drogi będącej przedłużeniem szlaku (czy może to ten szlak?) z Truskawia. W pewnym momencie, jakieś 1,5 km za skrzyżowaniem z drogą do Rezerwatu Cyganka trzeba skręcić w lewo. Jedzie się wąską ścieżką przez wydmy - z jednej na drugą. Ścieżka w pewnym momencie skręca w prawo i od tego miejsca zaczynają się zakręty - suuuper. Ścieżka jest wąziutka od pewnego miejsca, zero piachu, jedzie się po igliwiu, las z niej pięknie wygląda (szczególnie pod wieczór) - nie jest gęsty, więc widoczność jest świetna. Długie zjazdy, dużo korzeni. Wyjeżdża się na pomnik Powstania Styczniowego koło Zaborowa Leśnego. Nastrój mi to poprawiło niesamowicie :)

W sumie powinienem mieć całą zachodnią część Kampinosu obcykaną, ale dzisiaj odkryłem taki fajny odcinek, że aż się wróciłem i przejechałem go w drugą stronę (choć nie da się ukryć, że było ciężej) ;) Traska prowadzi od drogi będącej przedłużeniem szlaku (czy może to ten szlak?) z Truskawia. W pewnym momencie, jakieś 1,5 km za skrzyżowaniem z drogą do Rezerwatu Cyganka trzeba skręcić w lewo. Jedzie się wąską ścieżką przez wydmy - z jednej na drugą. Ścieżka w pewnym momencie skręca w prawo i od tego miejsca zaczynają się zakręty - suuuper. Ścieżka jest wąziutka od pewnego miejsca, zero piachu, jedzie się po igliwiu, las z niej pięknie wygląda (szczególnie pod wieczór) - nie jest gęsty, więc widoczność jest świetna. Długie zjazdy, dużo korzeni. Wyjeżdża się na pomnik Powstania Styczniowego koło Zaborowa Leśnego. Nastrój mi to poprawiło niesamowicie :icon_lol:

A mogłbyś podac jakim szlakiem(jaki kolor) i tak jakos dokładniej w którym miejscu jest ta ścieżka.To znaczy z jakiego szlaku się w nia wjeżdza?

A tak w ogóle może podawalibyśmy w tym temacie jakies fajne trasy i ścieżki w Kampinosie.

A mogłbyś podac jakim szlakiem(jaki kolor) i tak jakos dokładniej w którym miejscu jest ta ścieżka.To znaczy z jakiego szlaku się w nia wjeżdza?

A tak w ogóle może podawalibyśmy w tym temacie jakies fajne trasy i ścieżki w Kampinosie.

Tak szczerze mówiąc, to właśnie myślałem o założeniu nowego tematu "Kampinos - ciekawe trasy" ;) Myślę, że by się przydał - mi w każdym razie na pewno, bo mieszkam właściwie w lesie i jeżdżę głównie po okolicy. A powiedzmy mniej zorientowane osoby miały by gotowy przewodnik.

Miejsce, gdzie jest ścieżka, odnalazłem na mapie ;) Co prawda przyjechałem z zielonego szlaku zahaczającego o drogę do cmentarza w Palmirach, ale w sumie jest tak, jak napisałem wcześniej - jadąc ciemnozielonym szlakiem (mapa na stronie KPN) z Truskawia trzeba dojechać do czerwonego szlaku (przechodzącego później w pobliżu Wierszy) i przejechać nim jakiś 1km (niestety nie wiem dokładnie ile :D ). Po lewej stronie będzie odchodząca pod kątem droga przeciwpożarowa (z zarośniętym trawą środkiem). Prowadzi całkowicie prosto. Wjechałem na nią, a po 100m skręciłem w prostopadłą - i to ta ścieżka. Ufff...

No, może to było więcej niż 100m :)

• 1 miesiąc temu...

Bardzo chętnie wybrałbym się ponownie do Kampinosu. Ostatni forumowy wypad był absolutnym niewypałem i nie chodzi tu wyłącznie o pogodę,która tez okazała się fatalna.

Czekam na jakąś zwarta i kolektywna grupe ;)

Może przyszła niedziela??

Chociaż jutro ma być dobra pogoda ;)

Na tę chwilę uważam,że to ekstra myśl :P ja się piszę. Jestem świeżynką, więc nie wiem jak wygląda tu zryw... i to taki wypalony...

W każdym razie przyszła niedziela i Kampinos brzmi gut. Kto jeszcze się piszę? Pomysłodawcę proszę o szczegóły.... ;)

Szczegóły ;)

Szczerze, to za bardzo nie znam tych terenów. Myślałem ze ktoś kto b.dobrze zna Kampinos wyrazi swój akces w wycieczce :)

Z drugiej jednak strony są oznaczone szlaki i chyba nie ma co martwic się o zagubienie w terenie. Jeżeli jednak coś takiego miałoby się wydarzyć to lepiej jechać w sobotę-będzie więcej czasu na powrót do poniedziałkowych zajęć :D

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...