Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 9

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z dość wysokiej, jak na tą porę roku, temperatury postanowiłem wyciągnąć rower. Zarzuciłem lekką kurtkę i zbiegłem do piwnicy. Tylko dopompowałem koła po miesięcznej przerwie, strzepałem kurz z siodełka. Fantastycznie się jeździ w takiej temperaturze (~5'C). Co istotne; zrobiłem niedawno znów hamulce, to mogłem ciut poszaleć :D

Byłem w piwnicy, przesmarowałem łańcuch w rowerze i zeskrobałem trochę syfu z siodełka :confused: Zrzuciłem łańcuch na najniższe zębatki i rozpiąłem tylny hamulec (przodu nie, bo tarczy nie tykam). W rowerze siostry tylko zrzuciłem łańcuch, hamulców nie odpinałem, bo jakby któregoś dnia chciała gdzieś jechać, to mogłaby o tym zapomnieć.

No i jeszcze pozbierałem co lepsze narzędzia. Po co mają leżeć w mokrej piwnicy gdy mam wolną szufladę. Rowery póki co będą w piwnicy póki nie przygotuję jakiegoś pomieszczenia.

Że też Wam się myć chce :) Ja wczoraj jakieś 70km, rower jak był brudny tak jest. Nie widzę sensu mycia jak po następnym wypadzie jest ten sam błotny obrazek.

BTW. wg. Santa Cruza rower myty częściej kończy po sezonie w gorszym stanie niż taki który myty był dużo rzadziej :yes: nie wiem jak to zrobili, najpewniej używali myjki wysokociśnieniowej. Ogólnie rzecz ujmując polecam wywody Pana Joego Graney'a które dostępne są na stronie Santy.

no tak ale pamietaj ze to rady anglojezycznego jegomoscia, a co do 'ich' podejscia do czystosci to, brzmi mi to jak dobry pretekst zeby czasami nie wyczyscic czegos...

Dlatego też przed komentowaniem jego wypowiedzi, radzę je przeczytać samemu :D Nie tylko o utrzymaniu, ale i o bezsensie niektórych standardów. naprawdę dużo dobrej lektury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...