Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 9

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka wszystkim jestem tu nowy i mam na imię Kamil mieszkam pod Ostrołęką i mam 16 lat. Jaki mam rowerek ? hhh w najbliższym czasie uzupełnię tą luke w profilu.

co ja dziś zrobiłem hmm

1.Dołączyłem do waszego forum :)

2.Robili mi dziś w serwisie tylne koło a dokładniej wymienili :

a)oś piasty

b)miski łożyska

c)kulki

d)uszczelniacze

e)konus

f)podkładkę

g)kontre

Z tego co powiedzieli to to ale zielony jestem obserwowałem i chyba to ale 100% pewnosci nie mam.

3.Kupiłem komplet hamulców V-brake (z klamkami)

4.Zamontowałem tylni hamulec

5.Przejechałem 30km

6.Opanowałem podnoszenie kierownicy i przejazd 5 m na siedząco n a tylnik kole (wheelie- jak dobrze pamiętam)

No to chyba na tyle.

Powiedzcie mi tylko jak wymienić w domu (nie mam za dużo narzędzi :) wolnobieg.

I mam do was od razu pytanie wiem ze może nie w tym temacie ale mam ograniczenia a nie chce ich przekroczyć. Bo widzę ze tylna zębatka strasznie "telepie" na boki i podpowiedziano mi że to wina wolnobiegu i ze trzeba go zmienić ile kosztuje taka "zabawka" i czy to na pewno z tego powodu tak sie dzieje(nie wiem jakie nade są wam potrzebne ale na pewno rozmiar koła wiec od razu napisze że mam 26'tki)

Napiszcie mi wszystko co powinienem wiedzieć na temat wolnobiegu albo podrzućcie linki.

sorry za OT ale możecie mi odpowiedzieć ?? może być pw ale potrzebuje tych informacji i olejne pytanie jak założyć klamkę hamulca bo jak zakładałem poprzednią to nie mogłem chwytu rozgiąć na tyle aby móc założyć jak zacząłem wciskać to pękł.... i pytanie bo na przodzie roweru mam coś takiego jak by podkowa. Jest ona umieszczona na stałe nad przednim kołem na widelcu. Chciałbym zamontować tam v-brake bo miałem na przednim kole tarcze no-name i cały czas ocierała, wiec ją zdemontowałem a teraz proszę o pomoc jak tam wywiercić otwór i jak to zagwintować żeby móc zamontować V-ki ??

Sorry jeśli tu nie można zadawać takich pytań ale nie wiem gdzie się z tym przenieść. Jeśli mogę prosić to proszę o przeniesienie w razie potrzeby mojego wątku do nowego tematu w odpowiednim dziale.

Ja też sorry na OT, ale :woot::):)

1. Od tych pytań są odpowiednie działy,

2. Klamki, w których pęka obejma przy zakładaniu są warte tylko co równoważna ich masa w puszkach po piwie na skupie - no chyba, że nie zdjąłeś gripa i zakładałeś przez niego,

3. Wiercenie w goleniach i gwintowanie pod piwoty - bez komentarza.

1.Wiem ale nie wiem które... :/

2.Ups... a co to grip i jak go zdjąć ?? ,

3. "Wiercenie w goleniach i gwintowanie pod piwoty - bez komentarza" nie w goleniach tylko w podkowie a ona ma takie miejsce ze można wywiercić tak żeby nie naruszyć golenia. Chyba że macie lepszy pomysł na zamontowanie V'ek bo ja nie mam a tarcza odpada a v'ki kupione.

Korzystając z deszczowej pogody nie jeździłem, lecz umyłem gruntownie caluśki rowerek, no i nasmarowałem co potrzeba. Po ostatniej wycieczce trochę obrósł w glebę. Teraz lśni. Do tego pogrzebałem trochę przy blokadzie skoku (skrócenie pancerza, wymiana linki). A że jutro także zapowiada się deszczowo, to uprałem też buty i kask. :)

Dzisiaj zauważyłem, że mi od opony kawałki druciku zaczęły wychodzic, oczywiście zauważyłem to po przebiciu 2dętek(łataniu)...

Zakleiłem taśmą przezroczytą. Pompują koło, 2.8bara, pompuje dalej i buuuuuuuum. Dętka poszła przy wentylu, a rozcięcie na 25cm. Ktoś wie czemu się tak stało?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...