Skocz do zawartości

[zaciski] na imbus czy szybkozamykacz

lukaszs

Rekomendowane odpowiedzi

Lubiłem wygodę stosowania szybkozamykaczy zarówno do kół jak i przy obejmie sztycy. Zmieniłem jednak wspomniane elementy na mocowane śrubą (imbusem) i przyznam, że trzymają znacznie mocniej, trzeba jednak uważać na gwinty przy skręcaniu (zniszczyłem już 2 obejmy podsiodłowe kalloy).

Ja wszystko zmieniłem na imbusy i jest lepiej.. :) Nie przepadałem za męczeniem się z szybkozamykaczami. Teraz jak dla mnie jest wygodniej, mam większe wyczucie przy skręcaniu koła. Imbusy mam zawsze przy sobie. Poza tym waga.. Około 60g do przodu na zaciskach kół kosztem 25zł :)

• Mod Team

Jak dla mnie to lepiej rower wygląda.

Imbusy zawsze mam przy sobie.

Należy uważać na gwinty, ale to można pominąć.

Sztyce dokręciłem raz na początku sezonu i jej nie ruszam.

A zaciski Dartmoora polecam gorąco.

A kolejny argument jest taki, że złodziej ma trudniej :P .

Sztyce dokręciłem raz na początku sezonu i jej nie ruszam.

A kolejny argument jest taki, że złodziej ma trudniej :P .

Gdzieś można dostać kolorowe zaciski sztycy skręcane na śrubę, bo na allegro nic nie widzę... ?

Kiedyś w sklepie stacjonarnym widziałem zacisk do kół skręcany specjalnym kluczem, więc jeszcze lepsze zabezpieczenie :)

Widziałem gdzieś na stronie zaciski do kół zamykane tradycyjnie dźwignią, którą potem się wyjmowało z zacisku. Fajne rozwiązanie, bo nie musimy mieć ze sobą imbusów, do tego osoba niepowołana nie nam odkręci koła. Nie potrafię teraz znaleźć tych zacisków, ale cena była dosyć przystępna, a waga sporo niższa niż tradycyjnych zacisków. Może ktoś wie o czym piszę, jeśli tak, to poproszę o linka :P

Gdzieś można dostać kolorowe zaciski sztycy skręcane na śrubę, bo na allegro nic nie widzę... ?

Hope, KCNC (znajdziesz w Bikestacji), Woodman, J&L posiadają kolorowe zaciski. Poszukaj na eBayu.

Nie odbiegając od tematu, to zawsze zmieniam szybkozamykacze na imbusowe, imbusy zawsze ze sobą wożę, szybkość zdejmowania koła jest porównywalna, a lżej i bardziej estetycznie.

no i o takie odpowiedzi mi chodziło:-)

pewnie w najbliższych dniach wymienię zaciski kół i sztycy na imbusy.

to pewnie głupie pytanie........ale tak dla ścisłości do odkręcania i zakręcania są potrzebne dwa takie same imbusy z obu stron??

http://www.allegro.pl/item678640669_zacisk...d_dartmoor.html

tu znalazłem kolorowe zaciski sztycy co prawda nie sa to wszystkie kolory tęczy ale zawsze............:-)

http://www.allegro.pl/item679506746_nowa_o...ple_kolory.html

@premier2

Dobry patent, chyba najlepszy ze wszystkich! :D

@bogus92

ano znalazłem kcnc http://allegro.pl/item679940141_zacisk_szt...34_9mm_15g.html tylko te road do mnie jakoś nie za bardzo przemawia... no ale pewnie w DH nie jeżdże, więc pewnie wytrzyma :P

@Fifi

Dzięki za info, ale eBay to dla mnie ostateczność jak już ;)

@lukaszs

Te zaciski WTP całkiem ładne, tylko są pod 26,8mm :( a do tego nie ma czerwieni, choć biały jeszcze przejdzie, a i cena jest przystępna! :)

Te QRy LINK są lżejsze od dartmoorów na imbus, więc jeśli chodzi o wagę to ogranicza nas tylko budżet :) Ja na maratonie wolę mieć QR, bo często bywa tak, że gniazdo imbusa zapcha się błotem i jest kłopot, a w ferworze rywalizacji łatwo jest zresorbować gniazdo źle wkładając klucz na siłę...

Sprawa jest prosta:

- startujesz w maratonach/wyscigach -> szybkozamykacz (tak to sie fachowo nazywa?)

- jezdzisz glownie po miescie (nikt Ci kol i siodelka nie ukradnie - lub przynajmniej bedzie mial trudniej:P) -> imbus

- jezdzisz rekreacyjnie to juz jak wolisz, ale szybkozamykacze sa duzo wygodniejsze:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...