Skocz do zawartości

[odzywki] Żel vs Mleczko w tubce

rafalek940

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) dzis po treningu wpadłem na pomysł by napisac ten temat gdyz wziałem mleczko w tubce na trenig

Wg mnie mleczko w tubce mozena porownac do zelu ene.... gdyz ponad połowa to sa weglowodany duzo kalori 330 na 100 gram itp :) aaa i cena zel ok 7 zł 50 gram albo 75 a mleczko w tubce 2/3 zł 100 / 150 gram

Co sadzicie i czy mieliscie doczynienia z takim porowaniem ?? :P

Mleczko jest mniam, ale podejrzewam, że poza węglami zawiera całkiem sporo tłuszczów i białek ;) A te pierwsze mogą być dla niektórych przeszkodą, poza tym białkiem też nie ma sensu się obżerać np. w czasie zawodów.

Bts wybacz :P mama kupiła :P hahaha to zjadlem

Czyli nie zwracajac uwagi na białko i tłuszcze to mozna powiedziec ze prawie to co zel ino 3 razy tanszy i 2 razy wiekszy ?|? B)

Generalnie tak. W sumie - i to węglowodan prosty i to. Apropo żeli to ciekawostka - jakbyś zrobił shake'a bananowego i wlał/wcisnął go do jakiejś tubki, to byłoby to samo co żel pod względem energetycznym - tylko lipa z konserwacją, może się zepsuć łatwo.

Idę jutro do sklepu, wykupię całą zgrzewkę i będę w raju... :D

Zazwyczaj zabieram na zawody mleko w tubce, spozywam po zawodach lub

przed. Jedynym minusem stosowania na trasie moze byc metalowa tubka,

ale powinno sie dac, najwyzej nie wyjdzie do konca ;-)

Tez musze sprobowac zastosowac mleko w trakcie wysilku.

Mnie przekonuje jedno - sklad. Jak przeczytam sklad zelu to az mnie

ciarki przechodza, a mleko ma dobry sklad i swietny smak.

Pomijając wartości odżywcze, nie zatka Cię taka bomba cukrowa w czasie jazdy? :)

bomba cukrowa jak najbardziej pozadana, na pewno nie zatka, tym bardziej ze jak juz ktos mowil, zaleca sie popicie po spozyciu zelu, wiec przy mleku tak samo.

bomba cukrowa jak najbardziej pozadana, na pewno nie zatka, tym bardziej ze jak juz ktos mowil, zaleca sie popicie po spozyciu zelu, wiec przy mleku tak samo.

Miałem na myśli to, że to słodkie jest, praktycznie cukier w gębie, przecież pić się chce po tym dwa razy więcej niż normalnie.

Ja sobie nie wyobrażam tego pić w czasie maratonu. Może po, albo przed.

Mleko zagęszczone to laktoza, która trawi się do 3 dni. Żele to głównie maltodekstryna, maltoza, które wchłaniają się błyskawicznie. Ot i cała różnica.

Laktoza to dwucukier, a on rozpada się na cukry proste już w jamie ustnej pod wpływem amylazy - dalsza droga to już w praktyce krwioobieg, także nie wiem skąd te 3 dni Ci wyszły ;) Tyle to się nawet białko nie wchłania... Chyba że ktoś ma nietolerancję na laktozę, to faktycznie może to go dłużej dusić :(

Jeśli tolerujesz laktozę (tzn nie masz problemów z żołądkiem po mleku i jego przetworach) to wchłania się szybko. Jednak obstawiam, że wolniej niż żel - z racji zawartego białka.

A najlepiej, to po prostu sprawdź na sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...