Pulse Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Zastanawiam sie czy przy moim wzroscie - 183cm, korba w MTB 170mm to dobry pomysl. Z jednej strony 170mm jest dla mnie lepsza bo mam problemy z kolanami i zmienilem styl jazdy na jazde z wysoka kadencja, wiec taka korba generalnie mi odpowiada. Z drugiej strony gdzies obilo mi sie o uszy, ze korba 175mm byla by lepsza dla mojego wzrostu (183cm) i umozliwilaby bardziej efektywna jazde szczegolnie na podjazdach. Czy zmienial ktos korbe na dluzsza lub krotsza? Czy to zaledwie jakby sie wydawalo 5mm czuc w jezdzie?
premier2 Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Jutro ci odpowiem . Zmieniam ze 170mm na 175mm, przy wzroście 178cm.
lukaszs Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 może być trochę za krótka.......... sprawdź jeszcze dokładnie długość nogi od krocza do ziemi bo proporcje długości nogi do reszty są różne ja mam 184 cm wzrostu noga 88cm i 175mm korba jest idealna.
premier2 Napisano 23 Października 2009 Napisano 23 Października 2009 Jutro ci odpowiem . Zmieniam ze 170mm na 175mm, przy wzroście 178cm. Miałem opisać zmianę i zapomniałem . O dziwo różnica w długości korb jest mniej zauważalna niż podniesienie czy opuszczenie siodełka... Tzn odczuwalnie jest lepiej, ale to może wynikać ze zmiany samej korby ( Alivio/Deore kwadrat na XT Octalink). Generalnie jeździ mi się lepiej niż na starej korbie, a sama zmiana przeszła bezboleśnie...
dawid Napisano 23 Października 2009 Napisano 23 Października 2009 ja mam dokładnie 183cm wzrostu, rok temu jeździłem na zimówce i coś mi w tym rowerze nie pasowało, geometrie ramy znalem, ale osprzet miałem zupełnie inny i jakoś dziwnie sie mi kreciło, dopiero na wiosne zauwazyłem ze tam są wlaśnie korby 170mm, uczucie było jak bym jeździł na rowerze dzieciecym. Wymuszenie jazdy na wiekszej kadencji mi nie przypadło do gustu. W szosie 172,5 jest ok, ale w góralu musi być wiekszy moment zeby mozna było z sily jechać jak na podjeździe Cie przymuli
LoveBeer Napisano 23 Października 2009 Napisano 23 Października 2009 no wlasnie mi sie tez wydaje ze jak nie wymusisz tej wyzszej kadencji to efekt na kolana bedzie przeciwny raczej... ale moze sie myle. wysokis jest, lepiej nie kombinuj
zion Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 Dłuższa korba to dłuższa dźwignia, efektu chyba nie trzeba wyjaśniać ja mysle ze o takich korbach to powinny myslec osoby o wzroście około 170 cm. Ale specjalnych wytycznych nie znam. Do singli stosuje się 180mm właśnie ze względu na lepszą dźwignię. Więcej wtedy wyjedziesz. W DH natomiast stosuje się krótsze, aby rzadziej wadzić o przeszkody. Poza tym on są zazwyczaj niżej zawieszone. Ja bym stosowała standard czyli 175mm.
kilo Napisano 10 Listopada 2009 Napisano 10 Listopada 2009 Pulse, daje se siana. Ta Clavicula z Light-Bike nie jest warta strat spowodowanych długością ramienia. Do twojego wzrostu, nie obawiał bym się kupić korbę o długości ramienia 180mm, nawt cięższej niż XTR, np RF DEUS XC. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.