Skocz do zawartości

[rower] Rower crossowy do 1500zł: Author Stratos, Horizon/Merida Crossway 20 Comfort V/Kelly's Coach

czejkop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zamierzam w najbliższej przyszłości kupić rower crossowy, zastanawiam sie nad:

Author Horizon/Stratos 2009

Kelly's Coach 2009

Merida Crossway 20 Comfort V 2009

Co Szanowni Forumowicze o tym myślą? smile.gif Najdroższy z zestawu - Stratos. Czy warto do niego doplacac?

Mam 182cm wzrostu, waze ~65 kg, jaka rame powinienem wybrac?

Z gory dziekuje za rady, mam nadzieje szybkie! smile.gif

Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz :)

Napisano

Ja Ci odpiszę tak:

Author Stratos - lepszy amortyzator niż w Horizon (ciągle niskiej klasy) oraz inne aluminium ramy. Osprzęt podobny, z tym, że na korzyść Stratos’a: mostek, sztyca, opony...

Teraz Author Stratos jest w cenie 1 439 zł (oficjalnej) a Horizon 1 069 zł.

Oba rowery maja jako jedyne z wymienionych obrotowe manetki Shimano.

Kelly's Coach - świetny stosunek jakość/cena (poniżej 1 300 zł) . Plus to bardzo atrakcyjny wygląd! Najbardziej dynamiczna, sportowa rama. Amortyzator pokroju tego z Authora Stratosa: RST Neon ML(blokada skoku) z tym, że SR NEX 4110 Kelly’s chyba bez blokady. Lepszy niż w A. Horizon. Zwykłe sprężyny stalowe + elastometr MCU. Cena takiego amora to ok. 150 zł. Osprzęt to Acera i Tourney. Nic wyróżniającego.

CROSSWAY 20 COMFORT-V- cenowo to samo co Kelly's. Również ten sam amortyzator. Waga 14.1 kg. Posiada amortyzowaną sztycę i regulowany mostek, tak samo jak A. Stratos. Kelly's posiada sztywne (co ja uważam za plus, nie minus).

Wszystkie mają 24 biegi i korby 48-38-28 oraz dość słabe hamulce.

Moje uwagi osobiste są takie: Kelly's Coach i Merida Crossway 20 oraz Author Stratos w cenach ok. 1 300 zł są bardzo porównywalne. Osobiście bym skreślił Authora Horizon - najsłabszy z wszystkich opisywanych. Również Author Stratos nie jest wart ceny 1 800 zł. Ja na Twoim miejscu dołożyłbym jeszcze te parę groszy lub rozejrzałbym się za czymś na kompletnym Alivio.

Najlepszym rozwiązaniem jest przejść się do sklepu i sprawdzić te trzy modele osobiście. Pamiętaj, że płacąc gotówką lub odpowiednio się targując możesz uzyskać ciekawy rabat!

Co do ramy to wydaje mi się, że 19”, maksymalnie 20” ale z tym sam mam problem ważąc 89 kg i mając 186 cm wzrostu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...