Skocz do zawartości

[rower] wasze opinie o Poison Zyankali T 09r.

ktoto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tak jak w temacie ,co sądzicie o Poision Zyankali T z 2009 r Oto on :http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/hzyankalit.php

Proszę o wasze opinie.

Napisano

średniej jakości krótka rama

napęd i amor bardzo dobry

rurki i etc. nie są riczejowate ale na dobrym poziomie jakościowym i wagowym

hamulce trail brzytwa

siodełko /w moim przypadku/ do wymiany

nie potrafię usiedzieć na nim bez odpoczynku dłużej jak 50 km

po zakupie wymieniłem jedynie linki na xtra i wszystko hula

na podjazdach rower trochę nerwowy, podobno pomaga zmiana skoku na 80 mm

Napisano

Jeszcze go nie testowałem wiec nie wiem jak mi rama podejdzie.A co z hamulcami zrobić bo są Ryde...

Jeśli chodzi o podjazdy to w jaki sensie nerwowy.

P.S Jaki rower dorównuje temu bądź jest lepszy w tej samej cenie?

Napisano

między ryde a trail jest spora różnica, było o tym na forum

bardzo łatwo zrywa przyczepność/podnosi przednie koło na podjazdach

P.S'a. nie doradzę :)

Napisano
P.S Jaki rower dorównuje temu bądź jest lepszy w tej samej cenie?

Pod jakim względem?

Bo na pewno sa takie o innej geometrii. Ta z Poisona jest baardzo specyficzna.

Pod wzgledem osprzetu da się tez cos porównywalnego znaleźć.

Musisz się zdeklarować jaki typ jazdy preferujesz i jaką pozycję na rowerze.

Napisano

To ma być rower do jazdy codziennej, czasami jakieś zawody...Lubię szybką i ostrą jazdę,a pozycja to raczej aerodynamiczna i wygodna najczęściej siodełko wyżej lub równe kierownicy... Chodziło mi o ramę i osprzęt czy jest coś lepszego od tego??

Napisano

Pomijając kwestie techniczne w budowie ramy to ta jest bardzo turystyczna. Możesz kupić w tej samej cenie po prostu inny rower.

http://www.superior.cz/en/models-2009/mtb-...ike.html?id=160 U Polskiego dystrybutora 4700zł, w Czechach kupisz taniej, a rower jest bardzo długi, będziesz na nim mocno rozciągnięty, bardzo sportowa sylwetka. Taką geometrie ma wiele rowerów wyscigowych.

http://rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=...r=76&id=508 To będzie rower o geometrii wypośrodkowanej. Ani specjalnie długi ani specjalnie krótki. Podobnie mają rowery np Cube Z serii LTD, ale mają łagodniejszy kąt główki, przez co cierpi trochę ich zwrotność.

To sa tylko przykłady innych rowerów, nie bierz ich za sugestie. generalnie im bardziej wyciagnieta pozycja tym silniej sie na pedały naciska. Dłuższe rowery, są troche mniej zwrotne, ale łatwiej sie na nich podjeżdża.

A najwazniejsze to sie przymierzyć do danego roweru. Chyba, ze jeździłeś na tylu, ze wiesz co chcesz, ale wtedy bys tego wątku nie zakładał.

Napisano

Rower jak rower. Rama jest lekka, ale nie wiem jaką ma geometrię. Długosci samych rurek niewiele dadzą. Połaź po sklepach, wybierz te na których się dobrze czujesz i wtedy możemy dyskutować. Przejedź się choć kawałek na każdym.

W tej cenie masz taki wybór, ze możesz być wybredny do bólu. Powienien jeździć tak jak ty lubisz, a nie ty masz się do niego dopasowywać (pomijam zawodników i osoby mające presję na wynik, bo oni jezdżą na tym co jest efektywne, a niekoniecznie wygodne). Rower kupuje się jako całość i jako taki powinien być oceniany. Osprzet i tak się zuzywa i nie powinien decydować o ocenie roweru.

Napisano

Ja mam niezbyt duży wybór rowerów bo jestem z opolskiego i dużo fajnych rowerów tutaj nie ma...Dzięki za pomoc.Potem napisze jak będę mieć coś konkretnego na oku:)

Pozdrawiam

Napisano

W samym Opolu masz Superiora, Focusa i Cube na bank. Extreme shop tez jest w Opolu. Rzut beretem za czeska granice gdzie wybór większy, a ceny przystępne. Godzine drogi na Sląsk czy do Wrocławia. Chłopie ty masz bajke jesli chodzi o wybór rowerów, wielu by dało bym miec tyle sklepów w poblizu.

Napisano

mam zyankali...przerabialem wymiane mostka na 130, wrocilem do oryginalnego i dalej jakos sie ulozyc nie moge.

Podjazdy - kolo podnosi mocno, na zjazdach niby ok, ale dobrze sie wyciagnac nie da, bo krotku.

ps. nie chce ktos kupic uzywanej ramy...:)

ps.2 chetnie bym zmienil na full'a - tez poison arsen am ( tylko, ze sie jej troche boje, lub moze anthem x giant'a ) co lepsze?

Napisano

myślałem chwile nad poisonem

fajną mają stronę niemiecką gdzie kożna sobie skonfiguroać cały rower

i naprawdę tanio wychodzi. Jednak ta geometria to masakra

to nie jest rower na strome podjazdy (krótka górna rura) do zjazdów stromych też nie zabardzo

(mała baza kół) poprostu turystyka po "wzniesieniach" w góry to on sie zabardzo nie nadaje.

Tak więc mi przeszło i wybierałem międy scottem scale i specem stumpjumperem.

z tańszych rowerów o wyściugowej geometrii polecam Unibike flite lub expert. Rama 17" 570 górna rura

baza kół ~1090 - na tym to się zjeżdża !!! Niestety w nowym amor do wymiany bo straszny paść :)

reszta wytrzymała ponad 2000 km czystych gór baskidzkich i nie tylko naprawdę ostrego katowania również w błocie

padły avidy 3 ale udało się reanimowac po kompletnej rozbiórce - unibike`a polecam naprawdę szczerze :D

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...