Igloczek Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam! W moim rowerze gdy przestane pedałować, łańcuch kręci się dalej ( skokowo ). Krecąc mocniej do przodu, też czasami przeskakuje. Odwiedziłem lokalnych mechaników i jeden powiedział że to kwestia zapdaek w piaście i odesłał mnie z nimi do drugiego. Ten powiedział że już tych zapadaek nie wymieniają tylko zmieniają kasete + łańcuch ( tylko czemu skoro niby zapadki w piaście są popsute ) Tutaj moje pytanie co zrobić. Czy wymienić piaste, czy kasete + łańcuch. Piasta - Alivio FHMC18AZ 1187 Kaseta - 8 rzędowa Shimano ( niestety na paragonie pomylono dane i nic więcej nie jestem wstanie powiedziec :/ ) Pozdrawiam i licze na szybką odpowiedź ( dziekuje moderatorom za usunięcie mojego postu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jeden i drugi ma rację (tak się obecnie robi) - ale idź do takiego co ci wymieni zapadki lub cały bębenek (ok 50 pln). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igloczek Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ale nadal niezbyt rozumiem co ma kaseta do piasty.... Wymienie sobie zapadki to kaseta nagle będzie ok, albo w drugą strone ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Zakładając niski poziom serwisów do których trafiłeś : kaseta = wolnobieg => wymieniają łańcuch + wolnobieg i jest ok nie wymieniamy zapadek => nowa piasta 7rz kosztuje 40 pln... http://www.allegro.pl/item678827234_piasta...zczelniana.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Igloczek ma kasetę na 8 biegów! Nie ma wolnobiegów ośmiorzędowych. Najtaniej byłoby wymienić bębenek, tylko czy jest sens i nie lepiej zafundować sobie nową piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Hmm, coś mi się pomieszało - akurat szukałem nowej piasty do mieszczucha Alivio 8-rzędowa 56 pln - wymiana bębenka nieopłacalna moim zdaniem. http://www.allegro.pl/item678249056_piasta...zczelniana.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igloczek Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dobra dzieki za pomoc. Musze mnienić piastę. Tylko pytanie na jaką... Komplet Shimano M5300 byłby ok. Z przodu mam jakąś piaste firmy Quando ( podobną mam w szufladzie to się ledwo kręci :E )wiec przydało by się ją zmienić. Ale wytłumaczcie mi jeszce dlaczego ten koleś chciał mi zmieniać kasete + łańcuch, bo jakoś nie moge zrozumieć ( ziomek naprawia wieszkość rowerów w okolicy i to nie starym baciom tylko nowe porzadne rowery, a nawet wyczynówki. Więc jakoś mi się niechce wierzyć żeby sie nie znał... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Może popatrzył na stan napędu i stwierdził, że łańcuch skacze po wyrobionej kasecie pod obciążeniem a nie tylko ze względu uszkodzenie bębenka - my uwierzyliśmy ci na słowo, na podstawie opisu, że masz zniszczony mechanizm zapadkowy w bębenku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igloczek Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Rower był jeżdzony w sumie 1,5 roku więc już by się tak zniszczyła ta kaseta ? Wstawie zaraz fotke jak to wygląda to sami ocenicie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jeden zajedzie napęd w 2000 km, a drugi ten sam w 12000 km. Wszsytko zależy od serwisowania takiego napędu oraz od samego stylu jazdy. Kumpel kolarz szosowy łańcuch hg-53-9 zajedzie właśnie w 2 tyś. km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igloczek Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wiem że kaseta jest troche przerdzewiała ale chyba odrazu to nie jest powód do wymiany. ( przy okazji widać model kasety ) Konserwowana ta kaseta nie była raczej, ale chyba jakoś strasznie mocno zjechana nie jest... @UP Szkoda że napisałeś tego posta bo bym nie musiał następnego pisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Zęby są ok. Imo łańcuchowi podejrzewam przydała by się konserwacja. Tak wygląda nowa Rdza nie powinna przeszkadzać nie mniej możesz kasetę rozebrać i potraktować jakimś specyfikiem, ewent jakieś szlifowanie. Koszt takiej kasety to 38 zł. łańcuch koło 40 zł i masz nowy napęd. Nie wiew w jakim stanie jest korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.