Skocz do zawartości

[korba, łańcuch / piasta ] Usterka piasty lub kasety

Igloczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W moim rowerze gdy przestane pedałować, łańcuch kręci się dalej ( skokowo ). Krecąc mocniej do przodu, też czasami przeskakuje.

Odwiedziłem lokalnych mechaników i jeden powiedział że to kwestia zapdaek w piaście i odesłał mnie z nimi do drugiego. Ten powiedział że już tych zapadaek nie wymieniają tylko zmieniają kasete + łańcuch ( tylko czemu skoro niby zapadki w piaście są popsute :D )

Tutaj moje pytanie co zrobić. Czy wymienić piaste, czy kasete + łańcuch.

Piasta - Alivio FHMC18AZ 1187

Kaseta - 8 rzędowa Shimano ( niestety na paragonie pomylono dane i nic więcej nie jestem wstanie powiedziec :/ )

Pozdrawiam i licze na szybką odpowiedź ( dziekuje moderatorom za usunięcie mojego postu :rolleyes: )

Dobra dzieki za pomoc. Musze mnienić piastę. Tylko pytanie na jaką... Komplet Shimano M5300 byłby ok. Z przodu mam jakąś piaste firmy Quando ( podobną mam w szufladzie to się ledwo kręci :E )wiec przydało by się ją zmienić.

Ale wytłumaczcie mi jeszce dlaczego ten koleś chciał mi zmieniać kasete + łańcuch, bo jakoś nie moge zrozumieć ( ziomek naprawia wieszkość rowerów w okolicy i to nie starym baciom tylko nowe porzadne rowery, a nawet wyczynówki. Więc jakoś mi się niechce wierzyć żeby sie nie znał... )

Może popatrzył na stan napędu i stwierdził, że łańcuch skacze po wyrobionej kasecie pod obciążeniem a nie tylko ze względu uszkodzenie bębenka - my uwierzyliśmy ci na słowo, na podstawie opisu, że masz zniszczony mechanizm zapadkowy w bębenku.

Wiem że kaseta jest troche przerdzewiała ale chyba odrazu to nie jest powód do wymiany. ( przy okazji widać model kasety )

kaseta.jpg

Konserwowana ta kaseta nie była raczej, ale chyba jakoś strasznie mocno zjechana nie jest...

@UP Szkoda że napisałeś tego posta bo bym nie musiał następnego pisac :D

Zęby są ok. Imo łańcuchowi podejrzewam przydała by się konserwacja.

Tak wygląda nowa 53045060_1.jpg

Rdza nie powinna przeszkadzać nie mniej możesz kasetę rozebrać i potraktować jakimś specyfikiem, ewent jakieś szlifowanie.

Koszt takiej kasety to 38 zł. łańcuch koło 40 zł i masz nowy napęd. Nie wiew w jakim stanie jest korba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...