Skocz do zawartości

[napęd cały] Remont 7-rzędowego napędu

petek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

To ja się podłączę.

Mam rower Victus Instint kupiony 4 lata temu. Od tamtej pory przejechałem na nim 7tys. km i napęd w nim jest już w baaardzo opłakanym stanie. Chcę wymienić wolnobieg (nie kaseta, 7-rzędowy, nakręcany), łańcuch i kasetę przednią razem z suportem. Mogę na całość poświęcić, powiedzmy 250-300zł. W wolnobiegach raczej nie ma zbyt dużego wyboru, na allegro występuje Shimano Tourney (taki sam mam obecnie) - koszt ok. 40zł. Łańcuch pewnie podobnie, tylko nie wiem jaki kupić, bo markowe te na 7-rzędów też coraz trudniej znaleźć. Pozostaje kwestia wyboru korb i suportu. Myślałem o Shimano Alivio. na suportach się nie znam całkowicie... Przerzutka Shimano Altus na razie zostanie - planuję wymianę samych kółek-zębatek.

Dodatkowo mam pytanie. Obecnie największa zębatka z przodu ma 42 zęby, najmniejsza z tyłu 14. Jeżdżę głównie po asfaltach i utwardzonych drogach. dośc szybkim tempem i przy prędkościach powyżej 30km/h trochę za szybko się kręci pedałami. Czy zmiana na 44 zęby z przodu będzie odczuwalna? Czy powinienem pomyśleć o 48?

Chyba za dużo pytań na raz więc inaczej.

Czy obecna przerzutka obsługująca teraz 42 zęby z przodu obsłuży 48 zębów?

Czy są wolnobiegi 7-rzędowe o 13 zębach na najmniejszej zębatce? (8 rzędowe znalazłem, ale nie wiem czy się zmieści i nie chcę zmieniać manetki)

Co do przerzutki to nie wiem dokładnie co to za typ. Jak byś wysłał linka to było by super. Co do korb to poczujesz różnice jak zmienisz z 42 na 44 ale jeszcze większą poczujesz jak założysz 48 t. Wydaje mi się że nie ma wolnobiegów 7 rz o najmniejszej koronce 13 tylko 14 jest najmniejsza.

Co do korb shimano alivio może być , ale w wersji octalink a nie na kwadrat. Połączenie na kwadrat jest mniej sztywne, gorsze w serwisie i po prostu starszej generacji. Co do suportu to wystarczy dowolny suport shimano na octalink np ten: http://www.allegro.pl/item681604809_suport...mm.html#gallery

Nie chcę tanio, ma być dobrze. Zdarza mi się pojechać rowerem kilkadziesiąt km od domu i nie chciałbym wracać taki kawał drogi piechotką. Ogólnie jeżdżę sporo tylko nieregularnie. Liczę, że po tym remoncie przejadę kolejne 7tys.km w miarę bezawaryjnie.

Przerzutka z przodu to aktualnie zwykły SIS ;] Wymiana planowana po następnej wypłacie. 48 zębów jednak nie wrzucę - chyba za dużo. Skłaniałbym się ku 44.

A może polecicie jakiś zestaw korba-łańcuch-wolnobieg (nie kaseta!) do 200-220zł. Korba 44 zęby (no gdyby się nie dało to niech będą 42...) , srebrna (czarnej nie chcę).

I jeszcze pytanie. Byłem w serwisie w moim mieście i za wymianę korby, łańcucha i wolnobiegu chcą 50zł + cena wkładu suportu - 30zł. Dużo czy mało?

Powiedzmy ze za wolnobieg i w miare lancuch (taki na 8 rzedow pasuje tez na 7, zawsze zakladam taki w zimowce) dasz 80 zl, zostaje jeszcze 120-140zl na korbe. Calkiem sporo, mozesz sobie sprawic np Alivio na octalinku. Takie polaczenie jest imho trwalsze niz hollowtech i lepiej sie nadaje do tanszych ram, z gorszym wykonczeniem okolic suportu. Wazne zeby korba miala wymienne tarcze, nie bedziesz musial wymieniac calej jak zajedziesz np srodkowa zebatke.

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_MECHANI...528&WSZDZ=T

Cena uslugi w serwisie normalna, wklad suportu tyle kosztuje, robocizna tez.

O, znalazlem tansze wolnobiegi 7 rzedowe :)

http://www.cyklotur.com/czesci_naped_kaset...lnobiegi,0.html

No i chyba wezmę taki "zestaw":

Łańcuch chybaże źle wybrałem i polecicie jakiś inny np ten

korba tylko mam ciągle obawy, że będa problemy z przednią przerzutką

wolnobieg

Wychodzi 179zł. Jeszcze chyba muszę dobrać kółka zębate do przerzutki Altus, bo na nich prawie wcale nie mam zębów i wyjdzie 200zł.

Jeśli nikt nie ma zastrzeżeń albo propozycji to pewnie jakoś w weekend zamówię.

• Mod Team

Na takim łancuszku nie smigałem wiec nie bede nic mowił, korba 44 spokojnie bedzie prasowała z twoją przerzutką, taki wolnobieg miałem kiedyś wytrzymałe i dobre dziadostwo. tylko zakładac i jechac ;)

Tylko pamietaj zeby suport odpowiedni do korby kupic, o długość mi chodzi.

Wydaje mi się że nie ma wolnobiegów 7 rz o najmniejszej koronce 13 tylko 14 jest najmniejsza.

W sumie to są one trudne do znalezienia, ale ja taką posiadam 13-15-17-19-21-24-34T

Zainstalowana orginalnie w giant boulder z 2005roku.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Łańcuch Accent 801 - 20PLN

Kaseta HG30 - 38PLN

Taniej się nie da ;]

Zakup tego łańcucha to wyrzucenie pieniędzy w błoto - przejechałem na nim tylko 1,5 tyś. km. Całe szczęście, że akurat spotkałem w lesie pilarzy z narzędziami, którzy skrócili mi go o pęknięte ogniwa i jakoś dojechałem do domu. Jednak na drugi dzień nie miałem już tyle szczęścia - łańcuch dosłownie rozsypał się mi po asfalcie - nawet nie było co zbierać.

Teraz wiem, że nie warto korzystać z takich części.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...