olek123 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Poszukuje hamulcow hydraulicznych tak do 600-700 zl z tarczami najlepiej CL. Biore pod uwage wszystkie firmy, chcialbym, zeby hamulce byly mocne, stosunkowo lekkie i mialy przyzwoita modulacje. Najwieksza moja uwage przyciagaja SLX ze wzgledu na serwo wave, i konstrukcje klamki. Mialem tez wczoraj okazje zobaczyc jak dziala klamka XTR'a 975 i bylem zadowolony z jej pracy (twarda z krotkim skokiem) w SLX tez tak bedzie? Jakie sa Wasze propozycje? Dodam jeszcze, ze hamulce beda uzywane na XC oraz maratonach (przewaznie gorskie edycje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 za te cene z tarczami kupisz avid juicy 3, shimano deore i slx, hayes nine, tektro auriga i to wszystko co przychodzi mi do gowy. slx to najlepszy wybór, chociaż zalewane są olejem mineralnym a nie dotem tak jak hayesy i avidy. Ja mam deore br-535 i sobie je chwale. Jedyny problem to klocki żywiczne jakie dają do hamulca, są do wymiany bo są słabe i długo stygną i słabo ham,ują na mokrym. MÓJ TYp to slx+klocki połmetaliczne+niezłe tarcze np shimano xt. W 700zł zamkniesz sie na pewno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Popieram przedmówcę. Mam SLX z tarczami XT . Wszystko jest OK z wyjątkiem fabrycznych klocków ,które są do ... W SLX klamka ma większy skok niz XT czy XTR- co nie znaczy ,że jest gorzej- jest inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 5 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Czyli tak jak myslalem, w tej kwocie to avid3 albo SLX. Jeszcze zastanawiam sie czy nie dolozyc troche pieniedzy, wtedy moglbym kupic avid7, formule oro k18, XT. Czy oprocz jednobrylowego zacisku hamulce XT roznia sie czyms od SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalachim Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 O ile się nie mylę to różnią się jeszcze regulacją klamki. Ja tak samo jak durnykot posiadam slx z tarczami XT 203 i 180, i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedynie klocki żywiczne trochę słabo daja radę, ale siłe mają wystarczającą, aby jednym palcem zrobić OTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 jeśli możesz dopłacić do formuli - zdecydowanie polecam. info na ich temat (nie jest istotne czy k18, k24 czy puro) jest w temacie testy - nie będe nic tu pisał żeby się nie powtarzać. tylko jedno zadanie podsumowania: jako czterokrotny użytkownik róznych shimano (525,535, xt08, xtr 08) i trzykrotny formuli (k24, puro, r1) zwycięstwo formuli w moim przypadku to 3:0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Pocztalem wszystkie tresty, niestety jednak musze wybierac miedzy SLX a avid3. Jeszcze sprawdze wage, bo jedyne argumeny za avidem to DOT i byc moze twardsza klamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 tez ostatnio stalem przed podobnym dylematem, rozwazalem k18 i juicy 5, shimano nie bralem nawet pod uwage, bo po prostu nie wierze w shimano, wystarczyla mi 1 zima, zeby znieniawidzic te firme na dobre kupilem komplet avidow 5 bo trafily sie za 620zl w xtrabike, w porownaniu do poprzednich shimano sa rewelacyjne pod kazdym wzgledem, nawet zapowietrzone i niedotarte hamuja x razy lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ja może przez całą zimę nie jeździłem, bo jazdę rowerem zacząłem w marcu i jeździłem w temperaturze +2 hamulce działały sprawnie. Mam SH LX'y no chyba, żę masz na myśli temperature poniżej zera. Widzę tu dwóch użytkowników tarczy XT czy będą lepsze od Accent Blade ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wiecie co daje Free Stroke, jest to tylko w XT, bo jak widzialem SLX i XTR tego nie maja. Troche dziwne, ze XT ma cos czego nie ma XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 6 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wiecie co daje Free Stroke, jest to tylko w XT, bo jak widzialem SLX i XTR tego nie maja. Troche dziwne, ze XT ma cos czego nie ma XTR. jak mnie pamięć nie myli, Free Stroke to regulacja punktu styku klocka z tarczą. Niektórzy też mówią,że to regulacja skoku klamki - nie mylić z regulacja odległości klamki od kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Jeszcze mam jedno pytanie, czy regulacja Free Stroke wplywa na oddalenie/przyblizenie klockow od tarczy? Czy miedzy skrajnymi wyhyleniami jest widoczna roznica? Pytam poniewaz denerwuje mnie ocieranie w hamulcach i podejzewam, ze oddalenie klockow od tarczy moze wyeliminowac to zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Sam juz nie wiem jakie te hamulce wybrac. Moge kupic nowe slx'y i avidy 3 lub uzywane avidy 7, formule k18. Chyba wybor padnie pomiedzy slx a avid 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 9 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Sam chcę wrzucić do siebie komplet SLX'a z tarczami XT, ale na twoim miejscu jeżeli masz możliwość kupienia formuli (które oczywiście nie są zajechane) to bym się nie wahał i kupił k18 - jeździłem przez kilka dni na rowerze kumpla z tymi hamulcami i muszę powiedzieć że siła przy tarczach 160/160 była jak dla mnie aż za duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5Zeta Napisano 9 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Sam juz nie wiem jakie te hamulce wybrac. Moge kupic nowe slx'y i avidy 3 lub uzywane avidy 7, formule k18. Chyba wybor padnie pomiedzy slx a avid 7. Jeżeli avidy 7 nie są zjechane jak 30 letni żuk, to nawet bym się nie zastanawiał. Jeśli masz wybierać pomiędzy avid 3 a SLX o tylko SLX, te avidy ,to trochę loteria, albo trafisz na dobre albo na jakiś chłam!! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quoludek Napisano 9 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Ja bym wybierał między... K18 lub SLX'ami. Może nie jeździłem na K18 ale po przeczytaniu kilku opini... Myślę, że są OK. Od kilku dni mam hamulce SLX'a 180/160. Dużo nie przejechałem jeszcze, ale mi w zupełności odpowiadają. Siła hamowania wystarczająco duża. Praca jest ekstra . Wczesniej jeździłem na Tektro hydraulicznych... Więc dla mnie to niebo a ziemia. Wiem, wiem... Kto co ma to poleca. Ale zastanów się nad K18 jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 9 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 A tak przy okazji? Cyklotur ma w swojej ofercie tarcze XT, które wyglądają jak tarcze XTR LINK Czy faktycznie są takie tarcze czy to jakiś błąd jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Nie ma zadnego bledu, tak wygladaja najnowsze tarcze XT. Sam bede je kupowal do hamulcow, tylko jeszcze nie wiem jakich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Już miałem zamawiać SLX'a a tu patrze i mógłbym sobie pozwolić na zakup Avid Elixir R. Nikt wcześniej o nich nie wspominał. Jeżeli chodzi o stylistykę to bardziej podchodzi mi SLX ale nie dla wyglądu się je kupuje. Jedynie martwi mnie w Elixirach to, że podobno klocki są dość blisko tarczy, co może powodować bardzo irytujące mnie ocieranie. Co wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Elixirki można mieć już za 750 czyli podobnie do SLX. Za taka kwotę każde hamulce będą hamować przyzwoicie(drożej to już przeważnie tylko lżej, technicznie to samo), SLX ma servo, mineralkę(która wg. mnie jest lepsza) i wg. mnie bardzo wygodną klamkę, no a Avid to Avid, po prostu bardzo dobry hamulec. Ciężko powiedzieć co będzie lepsze, 3 znajomych jeździ na SLX i chwali, ale mi się np nie podobają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quoludek Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Avid bardzo dobrym hamulcem jest. Ale mozesz tez wyrwac tanio SLX'y. Np. Mam oferte przejechane 250 km prawie nowki, z tarczami 180/160 500 zl. Nie oplaca sie? Jak bd chail wiecej info na temat SLX'ow to daj znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5Zeta Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Elixirki można mieć już za 750 czyli podobnie do SLX. Ciekawi mnie gdzie można mieć Avida Elixira za taką samą cenę co SLX ??? Nigdy wcześniej się nie spotkałem aby jakiś sklep sprzedawał takie hamulce, za takie grosze ( chyba że chodzi o komplet na jedno koło). POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Cyklotur, Airbike. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5Zeta Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 No faktycznie, zwracam honor(za dużo patrzę na allegro) !!! W takim razie, wybór elixirów może być, naprawdę dobrą alternatywą dla Ciebie. Chyba sam zastanowię się nad komplecikiem na jedno koło na początek tego Avida. Pozdrawiam i dziękuję za rozjaśnienie mi umysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 15 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 http://www.cyklotur.pl/x_C_Sz2__T_HAMULEC+...D=&WSZDZ=T# Tutaj macie Elixiry po 385 i są na stanie póki co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.