Skocz do zawartości

[Lampa/Latarka] Mocna lampa lub latarka z uchwytem na kierownice do jazdy w nocy po lesie.

risvesis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuję dobra lampe rowerowa przednia. Tylna raczej mniej wazna, wiec moze byc tansza. Czesto jezdze w nocy po lesie i potrzebuje miec dobrze oswietlona droge. Widzialem troche rowerzystow i lampy. Jedne zwykle, inne na diody. Kazda marnie swiecila. Dynamo luz lepiej dziala. Co polecicie ? Moze jakas latarka akumulatorowa z uchwytem do kierownicy ?

Napisano

Właśnie wczoraj odebrałem paczkę z Sigmą PAVA jak na razie nie miałem okazji przetestować, ale puki co wygląd itd. jest okej, jak przestestuje to napisze coś wiecej.

Napisano
Chyba będę musiał napisać do sigmy aby mi prowizje odpalili od sprzedaży, albo wycofam wszystko co napisałem :P

Zacząłem się zastanawiać skąd i co chcesz wycofywać i zwróciłem uwagę na link w Twoim podpisie... niezłe porównanie.

Czy to wszystko to Twoja robota?

Jeżeli tak to co polecił byś zamiast tej SIGMY?

Napisano

Tak :P

W Polce z gotowych lampek na 4xAA nie ma nic :/ - w stanach jest Stella, na wyspach jest Hope Vision 1.

U nas można sobie zmodować EL530 lub EL500G CatEye'a, wtedy nawet pogonią Pavę, ale są jednotrybowe i wymaga to trochę roboty.

Napisano

Pave już mam .. pierwsze wrażenie [wygląd] bardzo pozytywne , najładniejsza lampka jaka miałem , wykończenie niczym tablica rozdzielcza wysokiej klasy Mercedesa , czarny matowy plastik i srebrne obwódki - super .Nie miałem jeszcze okazji jej przetestowac w nocy , ale już teraz widac że wymiata. Zatrzask na kierownice też poprawili , bardzo mocno trzyma , łapie nawet na szosową kiere z owijką , ale ciężko tą lampke zdjąc - mały minusik.

Napisano

Może przestać działać tak samo jak samoróba, bo nic lepszego w niej nie siedzi, ale ta którą podałem, jak ktoś chce tyle wydać, da sobie radę w lesie.

Napisano

Rulez, wiesz co.... ;) brakuje mi tu odpowiedniej ikonki... ale z cpf'a będzie w sam raz..

crackup.gif

Luks - to jednostka natężenia oświetlenia w punkcie pomiaru praktycznie całkowicie zależna od zastosowanej optyki na mierzonym źródle.

Lumen - to jednostka strumienia świetlnego niezależna od zastosowanej optyki (są straty na marnej klasie optyce ale to tutaj mało istotne)

Powerled ma optykę 10-12* i daje w porywach 200-240 lumenów

Pava ma optykę wieloosiową, ale daje około 150 lumenów

150+150 > 220 :D

Napisano

No cóż , natężenie strumienia świetlnego Pavy jest prawie 4-ro krotnie mniejsze ;)

Nie wiem ile jeździsz w terenie w nocy, ale zapewniam cię , że nawet POWERLED BLACK jest cienki.

A jak świeci moja samoróba , to paru ludzi na zlocie widziało ... :D

1

Napisano

Wiesz, ale co to ma do siły świecenia lampek.

Podane lampki pochodzą od jednego producenta, więc pomiar światła wykonywany był w ten sam sposób :)

I teraz porównuję Sigmę Karmę 35-40 Lux z Powerled Black (oświetlenie na fotce):

http://www.sigmasport.com/de/produkte/bele...&position=2

wykonane w tych samych warunkach (przysłona, czas), więc różnica widoczna w mocy świecenia jest miarodajna.

Przy tym przypominam, że Pave daje 25 Lux , a producent nie był skłonny jak na razie zapodać fotki.

Cóż można więcej napisać.

Napisano

Fotki na stronie sigmy nie oddają rzeczywistości - to zwykły marketing wspomagany fotoszopem.

Tu masz fotkę zmodowanego powerleda :

Sigma_powerled_high_ssc.jpg

I fotkę Pavy :

sigma_pava_high.jpg

Zaczynasz dostrzegać różnice pomiędzy natężeniem w punkcie a strumieniem światła ?

Napisano

Wiesz, natężenie w punkcie nie jest na rower w teren, na rowerze ważny jest szeroki i stosunkowo daleki strumień swiatła, jak z tych fotek wynika obydwie są do d..y na rower do lasu, a Pave jest jeszcze gorsza, przez zbyt gwałtowne przejście światło/cień. :)

Np taki strumień światła, bez Photoshopa, i za pół ceny Powerleda :

http://img2.imageshack.us/i/200904220002.jpg/

pzdr.

Napisano

Wiesz co można przy 10 sekundach ekspozycji ? ;)

Rulez, uciekasz od tematu jak widzę :), nadal nie masz zielonego pojęcia jaka jest różnica pomiędzy strumieniem a natężeniem ?

MOże coś bardziej obrazowego w tym ciężkim przypadku...

Spear około 800 luksów i 200 lumenów.

RQ%20-%20Spear%20-%20high.jpg

DIY w cenie powerleda około 200 luxów i 800 lumenów :

Rav%20Quatro%204x700mA.jpg

Napisano

Nic nie można przy 10 sek. ekspozycji , wyraźnie widać, że środek jest rozświetlony a boki oraz obszar przed rowerem nie, jeśli bym wydłuzył ekspozycję środek był by prześwietlony, u mnie cały obszar jest równo oświetlony :P

Dalej nie zmienia to faktu, że Pava nie nadaje się do roweru w teren - za duży kontrast światło /cień.

Po drugie twierdzę , że pierwszy przykład (Pava/Powerled) to wałek, budynki w tle są znacznie bardziej naświetlone, co świadczy o dłuzszym czasie ekspozycji Pavy, lub bardziej otwartej przysłonie - a to juz oszustwo :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...