wojtek44b Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Cześć! Chce sobie troszkę pozmieniać w moim rowerku sprzętu bo już większość jest w nim przestarzała i padło na amortyzator przedni... Chciał bym coś kupić do 300zł, ale nie mam pojęcia co będzie dobre dla tego roweru. Przeglądałem bikekatalog.pl ale za bardzo nie orientuje się jaka wartość za co odpowiada:/ Dlatego chciałem was prosić o pomoc Co do jazdy to drogi lasy zjazdy po korzeniach czy kamieniach czasem też się zdarzają... wcześniej był temat który jest z 2007roku a sprzęt poszedł do przodu na pewno, ale są tu dane techniczne roweru http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=29206 żeby też było na skróty oferta z bikekatalog.pl http://www.bikekatalog.pl/2009/index.php?q...mp;dystrybutor= Za wszelka pomoc bym był bardzo wdzieczny
amtbs Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 W ramach ograniczonego budżetu (300 zł) bym wybierał spośród Suntoura ze względu na to, że ma tłumienie olejowe ( RST tylko bierne), w zależności od geometrii Twojej ramy bym się zastanawiał albo 63 mm skoku (model NCX) lub 100 mm skoku (XCR). Twoja waga oraz potrzeba komfortu też będzie miała tutaj znaczenie - jeśli mówimy o jeździe rekreacyjnej.
Schwefel Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 wcześniej był temat który jest z 2007roku a sprzęt poszedł do przodu na pewno, ale są tu dane techniczne roweru http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=29206 Może i poszedł do przodu ale nie ten co potrzebujesz, bo amorów (mówię tu o dobrze pracujących) pod 1 cal już się nie produkuje a to co zostało to Suntoury XCM i niektóre RST. XCR się nie nada bo jest pod 1 i 1/8 cala i ma skok 100mm czyli za dużo. NCX również się nie nada bo jest pod koło 28" i 1 i 1/8 cala.
wojtek44b Napisano 4 Lipca 2009 Autor Napisano 4 Lipca 2009 kurcze niefajnie bo wszystko idzie w kierunku kupna nowej ramy a na to mnie na razie nie stać... Obejrzałem wszystkie amory firmy SUNTOUR (do 300zł) i każda ma te 1/1,8 cala czyli z tego co zrozumiałem w ogóle nie wpasują się do roweru... RST maja inaczej rozpisane rozmiary ale chyba rozmiar rury sterowej 25.4 = 1 cal i tam by wpasowały sie 2 modele to jest CAPA ML i CAPA T a ZOOM niema rury chyba... wiec może jest możliwość wpasowania rury ?? moja waga jak co to 83 kg, koła 26" tak jak kolega Schwefel mówi wejście jest 1 calowe więc obszar poszukiwania ograniczył się znacznie teraz...
Schwefel Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 Zoom to w ogóle nie pracuje, więc po co wkładać 2,5 kilogramowe kowadło? Ale dobrze kombinujesz, że 1cal to 25,4mm. Capa ML i T to amory bez tłumienia. Dopiero Gila TnL ma tłumienie olejowe ale znów jest pod 1 i 1/8 cala.
wojtek44b Napisano 4 Lipca 2009 Autor Napisano 4 Lipca 2009 Szukam po innych sklepach tych calówek ale też nic nie umie znaleźć... Może jest jakaś możliwość założenia rury takiej jak stożek żeby przy amorze miała te 1/1,8 a w sterze 1cal, tylko nie słyszałem o czymś takim jeszcze a jeżeli zrobić to samemu to po gwarancji i niebezpieczna jazda... Chyba najlepiej będzie naprawić jakoś stare amory i przeczekać aż kasa się uzbiera na nowy rower... swoja droga ma ktoś jakieś adresy gdzie można poszukać sprężyn do amorów?? zawsze to jakieś rozwiązanie... Bardzo wielkie sorry że 2 odpowiedzi pod sobą ale poszperałem troszkę po necie i coś znalazłem chciałem wysłać PW do kolegi Schwefel-a ale lepiej jak napiszę to tutaj może w przyszłości komuś się to przyda. Jest parę calówek na allegro... Znalazłem SunTour XCM V2 http://www.allegro.pl/item672060387_suntou...mm_srebrny.html SunTour XCM M-L.O http://www.allegro.pl/item674141700_sr_sun...tem_180_55.html i Zwykły XCM RST Gali niby też jakiś tam model był pod 1 cal ale nie znalazłem jedyny problem to taki ze maja po 100mm skoku ale aż tak chyba poważne nadużycie to to nie jest mam nadzieję... I stery są pod AHEAD a ja mam Klasyczny więc obcinam rurę w serwisie i działa?
Ecia Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 Nie - trzeba by nagwintować rurę. Nie jestem pewna, czy to się da zrobić tak, żeby pasowało do sterów - tu niech się wypowie kto inny. Chyba, że zastosujesz przejściówkę i założysz stery a-head; zdaje się, że nawet były kiedyś jakieś stery a-head na 1" (widziałam coś takiego Ritcheya) - o ile mnie pamięć nie zawodzi, bo to dawno było...
wojtek44b Napisano 5 Lipca 2009 Autor Napisano 5 Lipca 2009 Chyba jednak zdecyduję się na tego SR SunTour XCM LO bo jest zrobiony pod mój ster klasyczny no i ładniej wyglądać będzie, a po opiniach na forum to xcm jest w porządku raczej;) Ponawiam pytanie co do tych 100mm skoku czy to aż tak będzie przeszkadzać? to tylko o 2 cm więcej niż miałem poprzednio.. ??
qubix Napisano 20 Lipca 2009 Napisano 20 Lipca 2009 Witam mam ten sam problem - 10letni gsr500 i amor do wymiany. Widziałem dzisiaj na ulicy gościa jadącego takim rowerem z wymienionym amortyzatorem. Jakoś dawał radę. I jak, już wymieniłeś? Jaki kupiłeś w końcu? Jak się jeździ?
tenjin Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 xcm to straszny szajs, jest bardzo ciężki, pracuje do dupy i nie jest zbyt żywotny (doświadczenia empiryczne) ja już bym wolał dać sztywny widelec. Mam swój oldskoolowy rower na 1 cal i cięzko jest znaleźć nowy fajny amor pod ta wielkość.
qubix Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 tenjin: to co byś zrobił? Kupił kolejny rower za 1500-2000 pln, czy próbował ratować złoma?
tenjin Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 ja swojego złoma ratowałem sztywnym widelcem, bo stwierdziłem, że nie ma sensu kupować 3 kilowego kloca o słabej pracy. Fakt, że ręce bola troche i rower staje sie mniej "górski" ale takie rozwiązanie ma też swoje zaley (waga, cena, bezobsługowość, szybciej sie podjazdy bierze) to jest tylko moje spostrzeżenie< jak chcesz mieć amora to kup sobie jakąś najtańszą wersje xcma i też bedzie ok - jeździć się da, niestety pod 1 cal to za wielkiego wyboru nie masz
ispy Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Hej Mam dokładnie ten sam problem. Amortyzator w moim rowerku zwyczajnie padł i skok = 0 (zero) - rura 1 cal. wojtek44b, kupiłeś jakiegoś amorka? Jeśli tak, to proszę o opinię. Pozdrawiam, i-spy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.