grzala25 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Witam szykuje sie do zakupu kasety sram PG970 i korby slx nie jestem w temacie jak dobrac kasete i korbe tak zeby moj rower byl szybki bo jak i kaseta tak i korba maja 2 rodzaje w tym ze korba dodtkowo ma jeszcze dlugosci ramienia bede wdzieczny za pomoc... co do terenu to raczej plaski teren smigam do pracy i czasem do lasu kola 26 cali nie wiem jakie tu jeszcze dane umiescic zeby dopasowac wszystko do siebie..
Polon Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Dwa rodzaje? Z tyłu kaseta ma mieć 32-11 (jeśli na płaski), a korba to nie wiem... Im więcej zębów tym szybciej możesz jechać (taka teoria, a kto umie kręcić tak mocno?
TocaS Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 By zwiększyć szybkość roweru, możesz kupić korbę z dużym blatem = 48 zębów. Kaseta 32-11; dalej możesz zmienić oponki na Slicki do tego dokupić SPD. Wszystko to może mieć wpływ na zwiększenie szybkości. Korba SLX ok ale kasete nie lepiej XTka ?? Z tego co czytam to kasety Srama są miękkie. Widziałem opcje wstawiania kół 28 do ram górskich z piastami pod tarcze. update Co do długości ramion korby zależy od Twojego wzrostu.
grzala25 Napisano 4 Lipca 2009 Autor Napisano 4 Lipca 2009 Witam ponownie moj wzrost to 196cm a czy kaseta xt bedzie sie dobrze zgrywac z przerzutka i manetkami sram x7? nie chce zrobic z roweru szosowki chce zeby w miare szybko i sprawnie poruszal sie po plaskim terenie.. kola jakie posiadam o dt x455 piaty 370 disc z oponkami Schwable Hurricane
TocaS Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 Moim zdaniem korba 175mm. Kaseta XT będzie działać z przerzutką i manetkami SRAMA.
c1ach Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 Widziałem opcje wstawiania kół 28 do ram górskich z piastami pod tarcze. Bzdura, postaw sobie crossa przy mtb. Jak miało by się to niby zmieścić ? Po wycięciu korony widelca, a z tyłu fragmentu widełek ? Co do kasety - niższe modele Srama są do bani (w 5.0 zębatka pękła na moich oczach), co nie znaczy, że PG-970 będzie niedobry.
TocaS Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 Bzdura, postaw sobie crossa przy mtb. Jak miało by się to niby zmieścić ? Po wycięciu korony widelca, a z tyłu fragmentu widełek ? Tak też uczyniłem i koło 28 z oponą jest minimalnie większe od koła 26 z balonową oponą 26. http://forumszosowe.org/viewtopic.php?p=55...99fb25151#55819 "3. Koła RW RWS 02 pod tarcze do górala, ale na szosowe jazdy."
c1ach Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 2 cale róznicy to 25,4*2= 50,8 mm = 5,08 cm 5 centymetrów to mało ? Zobacz sobie, czy do twojego Manitou wejdzie takie koło Jak dla mnie bez sensu tworzyć takie "potwory"...
TocaS Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 Do tego policz wysokość opony, profil opony szosowej jest niższy od profilu opony na koła 26. Nie planuje zakładać, nie mniej namawiano mnie, mam możliwość sprawdzenia z przodu czy wejdzie i zobaczę z ciekawości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.