Skocz do zawartości

[kaseta , korba]

grzala25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szykuje sie do zakupu kasety sram PG970 i korby slx nie jestem w temacie jak dobrac kasete i korbe tak zeby moj rower byl szybki bo jak i kaseta tak i korba maja 2 rodzaje w tym ze korba dodtkowo ma jeszcze dlugosci ramienia bede wdzieczny za pomoc... co do terenu to raczej plaski teren smigam do pracy i czasem do lasu kola 26 cali nie wiem jakie tu jeszcze dane umiescic zeby dopasowac wszystko do siebie..

Napisano

Dwa rodzaje?

Z tyłu kaseta ma mieć 32-11 (jeśli na płaski), a korba to nie wiem... Im więcej zębów tym szybciej możesz jechać (taka teoria, a kto umie kręcić tak mocno?

Napisano

By zwiększyć szybkość roweru, możesz kupić korbę z dużym blatem = 48 zębów. Kaseta 32-11; dalej możesz zmienić oponki na Slicki do tego dokupić SPD. Wszystko to może mieć wpływ na zwiększenie szybkości. Korba SLX ok ale kasete nie lepiej XTka ?? Z tego co czytam to kasety Srama są miękkie.

Widziałem opcje wstawiania kół 28 do ram górskich z piastami pod tarcze.

update

Co do długości ramion korby zależy od Twojego wzrostu.

Napisano

Witam ponownie moj wzrost to 196cm a czy kaseta xt bedzie sie dobrze zgrywac z przerzutka i manetkami sram x7? nie chce zrobic z roweru szosowki chce zeby w miare szybko i sprawnie poruszal sie po plaskim terenie.. kola jakie posiadam o dt x455 piaty 370 disc z oponkami Schwable Hurricane

Napisano
Widziałem opcje wstawiania kół 28 do ram górskich z piastami pod tarcze.

Bzdura, postaw sobie crossa przy mtb. Jak miało by się to niby zmieścić ? Po wycięciu korony widelca, a z tyłu fragmentu widełek ? :)

Co do kasety - niższe modele Srama są do bani (w 5.0 zębatka pękła na moich oczach), co nie znaczy, że PG-970 będzie niedobry.

Napisano

2 cale róznicy to 25,4*2= 50,8 mm = 5,08 cm

5 centymetrów to mało ? Zobacz sobie, czy do twojego Manitou wejdzie takie koło :)

Jak dla mnie bez sensu tworzyć takie "potwory"...

Napisano

Do tego policz wysokość opony, profil opony szosowej jest niższy od profilu opony na koła 26. Nie planuje zakładać, nie mniej namawiano mnie, mam możliwość sprawdzenia z przodu czy wejdzie i zobaczę z ciekawości.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...