Niestandardowy Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Jestem totalnie początkującym. Widziałem sonde na forum i wyszło że większość do czyszczenia łańcucha używa benzyny ekstrakcyjnej (gdzie taka dostane) i robicie ''shake'' chodzi o to że wkładacie łańcuch z benzynka do pojemnika i wstrząsacie nim?? Do czego służy odtłuszczacz do łańcucha tez nim się myje łańcuch (chyba tak) to dlaczego nie znalazła się w sondzie. Kaseta (to na czym jeździ z tyłu łańcuch tylko nie wiem czy to się tak nazywa ) najlepiej czyścić szczoteczka i jakimś płynem. Jakim? Albo macie jakieś inne sposoby. Pytanie z innej beczki. Piasty też czyścimy, smarujemy czym? Czytałem rożne artykuły np. na rower.com (nic tu nie reklamuje!!1!) o konserwacji ale tym więcej czytam tym mniej wiem. Mam taki posrany charakter że muszę być zawsze pewny na 101% i starać sie robić coś jak najlepiej dlatego te pytania są takie głupie... mam nadzieje że zrozumiecie
DjSzyneczki Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Więc tak, zdejmujesz łańcuch, najlepiej gdy masz spinke. Wrzucasz do butelki plastykowej (0,5l) lejesz benzyny ekstrakcyjnej ktora kupisz w kazdym sklepie chemicznym, zakrecasz i mieszasz. Butelke rozcinasz i wyjmujesz łańcuch. Przecierasz sucha szmatka. Kasete myć najlepiej płynem do mycia naczyń i szczoteczka do zębów, tylko jej potem nie używaj . Zakładasz łańcuch, smarujesz kazde ogniwo specjalnym olejem do łancucha i gotowe
Niestandardowy Napisano 2 Lipca 2009 Autor Napisano 2 Lipca 2009 Okej dzięki już raczej wszystko wiem. Tą benzynę można ponownie użyć?? P.S co to ta spinka??
ulvgar Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Żeby za każdym razem nie rozkuwać a potem skuwać łańcucha. Do jej rozpięcia nie używa się żadnych narzędzi. Benzynę można użyć, pod warunkiem że przecedzisz ją od brudu.
Niestandardowy Napisano 2 Lipca 2009 Autor Napisano 2 Lipca 2009 Kolejne głupie pytanie Ta spinka to jakaś zwykła czy trzeba ją kupić w sklepie rowerowym czy czymś w tym stylu
Niestandardowy Napisano 2 Lipca 2009 Autor Napisano 2 Lipca 2009 Czytałem juz ten temat To co to jest ta spinka? Warto czyścić karcherem czy lepiej benzynką a jak ma się mniej czasu dopiero tymże urządzeniem.
Ecia Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 O spinkach znajdziesz wiele tematów na forum - trochę inicjatywy, szukajka nie gryzie.
dantom Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 hmh, co powiecie o Dosi i szczotce do butów ? Po tej kuracji jest zero śladu smaru na łańcuchu i na kasetach (jak fabryka dała) Potem na kaŻde ogniwo daje finish line Ceramic
Niestandardowy Napisano 3 Lipca 2009 Autor Napisano 3 Lipca 2009 Kolejne bezsensowne pytanie... Jak to jest ze spinkami. Spinki trzeba zamienić na jakieś inną część (taką malutką wygląda jak właśnie spinka w łańcuchu. może inaczej chodzi o to jasne jak na tym zdjęciu http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=41823 ) i wtedy rozpinamy tylko tamtą część. Zeby zdjąć łańcuch zawsze trzeba rozkuć cały czy tylko jedna część. Mógłby mi ktoś to po chłopsku wytłumaczyć.
premier2 Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Rozkuwasz łańcuch skuwaczem, zdejmujesz ogniwo zewnętrzne i zastępujesz je spinką. W sumie trzeba wypchnąć skuwaczem 2 piny. Na rysunku w podanym przez ciebie linku masz zaznaczone, które to ogniwo zewnętrzne. Ale skoro zadajesz takie pytania, to polecam wizytę w sklepie rowerowym, zrobią ci to pewnie za darmo w 2 minuty, a przynajmniej nic nie zepsujesz i popatrzysz sobie, jak to się robi.
Niestandardowy Napisano 3 Lipca 2009 Autor Napisano 3 Lipca 2009 wiem w sklepie rowerowym i tak bym to zrobił tylko chciałem po protu wiedzieć ;] Dziekuję za wszystkie odpowiedzi
nakamura Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Ja swoją kasetkę dziś pierwszy raz czyściłem. Była dosyć mocno zajechana (nie zniszczona, a brudna). Skorzystałem z czegoś w identycznym opakowaniu jak MR MUSCLE (płyn do szyb) tylko ja użyłem płynu do usuwania pleśni (znakomite rozwiązanie). Spryskałem odczekałem 2-3 minuty, spłukałem i doczyściłem szczoteczką do zębów (nie tą co myję zęby). Tą czynność powtórzyłem jeszcze dwa razy. Efekt - jak bym zamówił nową kasetę z allegro, jestem b. zadowolony wygląda jak nówka sztuka, a już trochę przeżyła.
Mardukpl Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 1 Idź do sklepu i poproś by zamontowali Ci spinkę w łańcuchu najlepiej Srama łatwo i wygodnie się wypina. Koszt poniżej 10zł 2 Kupujesz w dowolnym sklepie metalowym, z farbami, nawet Tesco, Real itp benzynę ekstrakcyjna cos około 4 zł za 0.5 litra (weź odraz z 2 flaszki). W takim sklepie kupiłem tez płyn do mycia silników, świetnie usuwa tłuszcz koszt około 15zł. 3 Maja już wstawiona spinkę rozpinasz łańcuszek i wrzucasz do słoika 0,5l, zakręcasz i merdasz kilka razy i tak go odstawiasz a miedzy czasie myjesz przednie i tylnie zębatki szczoteczka z płynem do mycia naczyń. 4 wyjmujesz łańcuch wycierasz go szmata nasączona płynem do mycia silników i czekasz chwilkę by wysechł i zakładasz z powrotem. 5 Nakładasz po kropelce smaru do łańcuchów (30zł) na każde ogniwo najlepiej poczynając od spinki by wiedzieć kiedy na się cały przesmarowany. Kropelka styka więcej to marnowanie a i problem bo potem dużo wycierania. 6 Zostawiasz tak na 2h albo noc i następnie kręcąc korba wycierasz łańcuch, najlepiej używać do tego ręczniczków papierowych wychodzi taniej niż za każdym razem używanie nowej szmaty. I tak co 150km o ile Ci się chce bawić, ale watro dbać o to na czym się jeździ. Ceny podąłem orientacyjne, ale powinny być w miarę przybliżone do właściwych.
nakamura Napisano 12 Lipca 2009 Napisano 12 Lipca 2009 Co do FL muszę zwrócić honor. Wczoraj po dokładnym umyciu kasety i po dzisiejszym myciu łańcucha (nie ściągałem go z napędu, nie mam zamontowanej spinki) i co za tym idzie w końcowej fazie posmarowaniu go czerwonym FL - spisał się znakomicie. Przejechałem jakieś 20 km na próbę. Efekt lepszy niż zwykle (czyt. brudna kaseta i łańcuch). Wcale nie złapał dużo błotka, trawki itp. Jechałem 50% (asfalt,piaseczek), 50% (las, piach, miejscami mokra gleba, błotka, szuter). FL spisał się tym razem znakomicie i bez zastrzeżeń. Po raz drugi zakupię ten sam olej teflonowy. Pozdrawiam Patryk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.