Skocz do zawartości

[korba] do kasety 9 rzędowej, czy obsłuży właściwie kasetę 7 rzędową?

fikumiku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich światłych :)

na wstępie proszę o wyrozumiałość, ponieważ dopiero od niedawna interesuję się kwestiami rowerowymi. Przymierzam się do kupna nowej korby, jednakże tak jak w tytule korba która mnie interesuję to fc-m442 ze względu na korzystną okazję kupna <100zł. Sek w tym ze wg noty producenta dedykowana jest ona do kast 9cio rzędowych. Sam posiadam jakiąś tanią siemiorzędową kasetkę shimano z tyłu, oraz co najważniejsze klamkomanetki jakies stefy(3x7) których nie chciałbym ruszać póki co z powodów finansowych. Jako ze nie jestem tego pewien co będzie najlepszym rozwiązaniem to rozpatruję również zakup korby alivio FC-M411 (48z).. Dodam ze posiadam przerzutkę na przód shimano lx, tył natomiast to nexave.. dobór części takich a nie innych, wziął się z braku doświadczenia.. Zatem wszelkie ewentualne wskazówki i sugestie od chcących dzielić się wiedzą i doświadczeniem są bardziej niż mile widziane.. :) p.s. zwłaszcza pozdrawiam starych wyjadaczy :P (nie ma to jak odrobinka wazelinki, żeby pociągnąć za język :P)

dodam jeszcze że moja masa póki co to 90 - 100kg ;)

No bo z tego co wiadomo to do napędów 6, 7 i 8 rzędowych szerokość łańcucha wynosi 7,1 mm a 9-cio rzędowych szerokość łańcucha wynosi 6,8 mm.

Nie wiem jak będzie znów z przerzutką LX z przodu jeśli chodzi o zastosowanie korby z największym blatem 48. Trzeba by sprawdzić gdzieś.

Z tego co wyczytałem na stronie shimano, ten lx którego mam obsługuję 44z i 48z, łańcuch mam mniejszej szerokości, reasumując, rozumiem że ten fc-m442 (z blatem 44) nie kolidowałby z niczym? po prawdzie wolałbym ten model, z racji tego ze do tej pory jeździłem na jakiś plastikach 42z i brakował mi przełożenia, z drugiej strony przechodzę przez rehab st. kolanowego i póki co ni mm sił na mocne depnięcie na 48.Wracając do sedna.. rozumiem że fc-m442 nie stanie się spudłowanym wyborem?

Właśnie zamówiłem korbę (octalink). Pozostaje jeszcze kwestia suportu O ile mi wiadomo to suport 113 byłby optymalny. Jeśli mylę się w jakimś punkcie to proszę mnie poprawić. na oku mam prawie nowy BB-ES51 na octalink za 40 zł. Pytanie brzmi czy warto? osobiście jestem na tak, ale chciałbym jeszcze poznać opinię bardziej obiektywną..

Wszystko zamówione, teraz nic nie pozostaję jak tylko czekać na przesyłki i pojeździć... Dziękuje wszystkim za wyrażone opinie i odpowiedzi :icon_wink: myślę ze temat można uznać za zamknięty. jeszcze raz dzięki. Bez zbędnego przesadyzmu mogę powiedzieć ze poziom kultury i życzliwości na form można byłoby przenieść na nasze społeczeństwo, a żyłoby się każdemu o wiele lepiej... Pozdrawiam wszystkich fascynatów cyklistów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...